Verneombud truer med å stenge grensen på Gardermoen

Vernetjenesten i politiet sier de vil stenge grensekontrollen på Gardermoen fredag, dersom det ikke kommer tiltak for å bedre situasjonen. Det betyr avlyste flygninger inn og ut av landet.

Passkontrollen på Gardermoen

Det har igjen vært lange køer i passkontrollen på Oslo lufthavn i helga.

Foto: Simon Solheim / NRK

– Fredag vil ingen grensekontrollposter vil være åpne, dersom ikke arbeidsgiver iverksetter en rotasjonsordning som ivaretar de ansattes helse, miljø og sikkerhet, sier hovedverneombud Audun Martinsen til NRK.

Ifølge Norwegian er det for tidlig å si hva flyselskapene kan gjøre for passasjerer som ikke får reise dersom passkontrollen stenger. Pressetalsmann Lasse Sandaker-Nielsen sier han forventer at myndighetene finner en løsning før den tid.

– Uten passkontroll vil det ikke være mulig å gjennomføre flygninger utenfor Schengen. Da kommer man seg verken ut eller inn, med mindre Oslo lufthavn har en løsning i ermet, sier han til NRK.

Vil ha to kontrollører per boks

Politiets vernetjeneste er sier passkontrollen er så underbemannet at kontrollørene får høyt blodtrykk, belastningsskader og stresslidelser.

De krever at det kommer to tjenestepersoner på plass for hver grensekontrollboks, slik at de kan bytte på å jobbe og å ha pause i intervaller på én time. Dersom dette kommer på plass før fredag, vil de heve vedtaket om stenging.

– I helgen kom det nye sykmeldinger. Da var det opp mot tre timers ventetid og antydning til slagsmål i passkøene, sier verneombud Randi Nymoen-Jahren ved Gardermoen politistasjon.

14 nye kontrollører

Anders Anundsen

Justisminister Anders Anundsen (Frp).

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Kravet kommer bare dager etter at justisminister Anders Anundsen (Frp) kunngjorde at det kommer 14 nye stillinger til grensekontrollen mens han rettet krass kritikk mot politimester Jon Steven Hasseldal.

Martinsen roser Hasseldal for å ha fått på plass stillingene, men sier det ikke er nok for å løse problemene.

– Det er nok slik at Gardermoen trenger å få tilført en stor del flere stillingshjemler for å kunne imøtekomme de kravene som stilles av Oslo lufthavn for passasjerflyt og for å ivareta de ansatte, sier han.

Onsdag ettermiddag besøker Anundsen flyplassen for å se situasjonen med egne øyne og møte politimester Hasseldal og ledelsen ved Gardermoen politistasjon.

– Fare for liv eller helse

Arbeidsmiljøloven åpner for at verneombudet kan stanse farlig arbeid inntil Arbeidstilsynet har tatt stilling til om arbeidet kan fortsette, dersom det foreligger umiddelbar fare for arbeidstakers liv eller helse, og faren ikke kan avverges på annen måte.

I vedtaket om stenging av grensekontrollen viser verneombudet til et sykefravær på opptil 16 prosent. De viser også til ansvaret tjenestemenne har for å jobbe etterrettelig og nøyaktig for å forhindre kriminalitet over grensen.

Justisministeren er misfornøyd med måten bemanningsutfordringer har blitt løst på av politimesteren i Øst politidistrikt.

Justisminister Anders Anundsen retter krass kritikk mot politimester Jon Steven Hasseldal.

Høyt sykefravær og lav bemanning gjør at politiet frykter at grensekontrollørene på Oslo lufthavn kan slippe kriminelle eller personer med falsk ID igjennom.

Politimester Jon Steven Hasseldal gikk onsdag i forrige uke hardt ut - og slo alarm om situasjonen på OSL.

SISTE NYTT

Siste meldinger