– Her må det ryddes opp så det holder!

Anundsen svikter som sjef og skyver ansvaret nedover. Det er karakteristikkene justisministeren får etter gårsdagens offentlige kritikk av politimester Jon Steven Hasseldal.

Passkontrollen på Gardermoen

Politiet på Gardermoen får 14 nye stillinger for å redusere ventetiden i passkontrollen. Anundsen har uttalt at han er misfornøyd med måten sykdom og bemanningsutfordringer er blitt løst på av politimesteren i Øst politidistrikt. Flere reagerer sterkt på justisministerens uttalelse.

Foto: Simon Solheim / NRK

Justisministeren uttalte i går at Øst politidistrikt får 14 nye stillinger på Gardermoen. Politidirektoratet sier i dag at de «nye» stillingene er noe Hasseldal selv har omdisponert i eget distrikt.

Hasseldal fikk også det mange oppfatter som en ørefik av justisministeren i går:

– Det er ingen tvil om at det er politimesterens ansvar å bruke de ressursene han har tilgjengelig på en best mulig måte. Han må prioritere akkurat som politimestere i andre distrikt må foreta prioriteringer, sa Anundsen.

Se Anundsens uttalelse her:

Justisministeren er misfornøyd med måten bemanningsutfordringer har blitt løst på av politimesteren i Øst politidistrikt.

DAGSREVYEN: Justisminister Anders Anundsen retter krass kritikk mot politimester Jon Steven Hasseldal.

– Det må ryddes opp i

Sigve Bolstad, forbundsleder i Politiets Fellesforbund er svært kritisk til justisministerens opptreden.

Sigve Bolstad i Politiets fellesforbund

Sigve Bolstad, forbundsleder i Politiets Fellesforbund.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

– Det blir en merkelig situasjon når en politimester så til de grader blir satt på plass av justisministeren. Det er lite som tyder på at dette vil lokke flere politimestere til å tørre å stå fram, sier Bolstad.

Bolstad sier politimesteren har gjort det han burde gjøre, melde fra på et tidlig tidspunkt, og vært åpen og ærlig om situasjonen.

– Her må det åpenbart et meget godt møte til på kammerset. For slik som det nå fremstår har politidirektøren en politimester, som han er avhengig av, som har blitt svekket, samtidig har han en justisminister som er misfornøyd med det som blir levert. Det er en skvis-situasjon og det er publikum som taper på det. Her må det ryddes opp så det holder! Deretter må man gå ut i det offentlige rom og fortelle hva løsningen blir, sier Bolstad.

– Anundsen har sviktet som sjef

Magne Lerø er redaktør og eier av Ukeavisen Ledelse. Han sier justisministeren har sviktet som sjef.

«Anders Anundsen har sviktet som sjef ved å legge skylden på en etatssjef som faktisk har rett i det han har sagt,» skriver Lerø i en kommentar.

Magne Lerø

Magne Lerø, redaktør og eier av Ukeavisen Ledelse.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Han mener beviset på at politimesteren har hatt rett, ligger i de nye stillingene.

Anundsen sa til NRK søndag at de etter dialog med Politidirektoratet har kommet frem til en løsning der Gardermoen får 10 nye stillinger mandag. I tillegg kommer det fire nye stillinger i løpet av uka.

– Han skulle sagt: «Det var fint du sa fra, nå har vi rettet det». Hvis en sjef skal omtale underordnede i offentligheten, skal de få ros, ikke ris, mener Lerø.

Hvis noen skulle få kritikk, måtte det vært politidirektoratet, ikke politimesteren, mener Lerø.

– Men Anundsen har vel rett når han sier at alle politimestre ønsker flere folk?

– Jo. Men det er veldig sjelden man over natten får nye stillinger. Det er det spesielle her, svarer Lerø.

Skyver ansvaret nedover

Leder Geir Krogh i Norges Politilederlag mener Anundsens uttalelser bryter med alt som handler om ledelse.

– Dette er ikke akseptabelt, og ville vært en uting i enhver organisasjon. Han sier ting offentlig som de færreste får høre i en medarbeidersamtale, sier Krogh til NRK.

Geir Krogh, leder i Norges Politilederlag

Geir Krogh, leder i Norges Politilederlag.

Foto: Lene Bovim

– Har ikke politimesteren også brukt media for å fremme sin sak?

– Det har i hvert fall gitt effekt. Han forteller om en situasjon som han opplever det er umulig å komme ut av. Jeg tror vi er tjent med offentlige ledere som sier ifra. Politimesteren er også nødt til å si fra for å opprettholde tilliten i samfunnet, sier Krogh.

Krogh mener politimesteren tar ansvar og sier ifra om en uholdbar situasjon.

– Justisministerens direkte kritikk av politimesteren er derfor uheldig og ikke egnet til å myndiggjøre verken politimesteren eller politidirektøren, sier Krogh.

Han mener landet trenger modige politiledere som tør å si ifra både internt og eksternt.

– Vi trenger en justisminister som forstår hvilke krysspress politiledere står i og som ikke bare skyver ansvaret nedover, men også gir myndighet og reell mulighet til å løse problemene, sier Krogh.

– Underlig form for ledelse

Hadia Tajik (Ap), leder i justiskomiteen på Stortinget, synes det er underlig at Anundsen kritiserer politimesteren samtidig som han innrømmer at han har rett.

– Det er en underlig form for ledelse. Å både kritisere politimesteren, samtidig som han på alle måter innrømmer at politimesteren hadde rett da han varslet om at de ikke har nok ressurser og stillinger til å håndtere situasjonen, sier Tajik.

Hasseldal fant fram til løsningen

Politidirektør Odd Reidar Humlegård sier at det er omdisponerte midler som Øst politidistrikt har fått som er brukt til å ansette 14 personer på Gardermoen.

– Vi har fått omdisponerte midler i vårt budsjett fra departementet og som politi Øst nå har fått sin pott av. Det er dette som brukes til å finansiere stillingene som skal løse det akutte behovet på Gardermoen, sier Humlegård.

– Ressurssettingen og fordelingen av stillingene har politidistriktet selv gjort i utgangspunkt av de omdisponerte midlene de har fått fra oss og departementet, sier han til NRK.

Til Politiforum sier Humlegård at Hasseldal selv hadde regnet seg fram til en løsning på kort sikt.

– Det er noe han henter inn på eget budsjett, men det er midler fra utlendningspakka fra POD som dreises dit, sier politidirektøren til Politiforum.

Mange hevder at Anundsens uttalelse nærmest var en avsettelse på direkten?

– Det var det ikke. Det var en understrekning fra statsråden om at politiet må løse oppdraget innenfor de ressurslinjene som er tildelt. Det er det vi har gjort, og det er det politimesteren også har gjort. Sånn sett tror jeg man er enige om situasjonen, selv om det spisset litt til i går, sier Humlegård til NRK.

Inviterte seg selv til Oslo lufthavn

Anundsen har ikke vært tilgjengelig for intervju i dag på grunn av reise, og har derfor ikke svart på kritikken.

Sent mandag kveld sier Anundsen at han har invitert seg selv til Oslo lufthavn for å møte politimesteren og besøke grensekontrollen. Han skriver dette i en e-post til NRK:

- Jeg mener det er nødvendig å se dette i sammenheng. Jeg har invitert meg selv til Gardermoen politistasjon onsdag ettermiddag og vil få førstehåndskunnskap om situasjonen på kort og lang sikt. Jeg er ikke overrasket over at opposisjonen er uenig med meg som statsråd. Det ville vært oppsiktsvekkende om de ikke var det. Problemet er løst på kort sikt og vi skal ha dialog om løsningen på lenger sikt. Derfor ser jeg frem til å møte politimesteren og lokal ledelse ved politistasjonen til onsdag, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (FrP), til NRK i en e-post.

SISTE NYTT

Siste meldinger