Humlegård om passkontroll-bråket: Politimesteren kom selv frem til løsningen

Det var ikke justisminister Anders Anundsen som kom på løsningen om å styrke Gardermoen politistasjon med 14 nye ansatte. Det var politimesteren – som statsråden beskyldte for å drive med ansvarsfraskrivelse i beste sendetid – som ordnet opp selv, ifølge politidirektøren.

Kø i grensekontrollen på OSL og politidirektør Odd Reidar Humlegård

Politidirektør Odd Reidar Humlegård sier de 14 stillingene blir hentet fra politimesterens eget distrikt og budsjett. – Politimesteren har valgt å omdisponere for å styrke grensekontrollen umiddelbart, sier han.

Foto: Simon Solheim/NRK/NTB Scanpix

– Politimesteren har jobbet intenst på bakrommet for å finne en løsning, og den fekk vi servert på søndag, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård.

Justisministeren uttalte på Dagsrevyen søndag at Øst politidistrikt får 14 nye stillinger på Gardermoen. Men de «nye» stillingene er noe politimester Jon Steven Hasseldal selv har omdisponert i eget distrikt, opplyser nå politidirektøren.

Anundsens uttalelser blir kritisert hardt fra flere hold.

Oppdatert kl. 18.20: Anundsen har sendt NRK sin forklaring på gangen i saken. Listen kan du se nederst i saken. Han skriver: «Løsningen kom på plass etter at departementet tok saken opp».

Politimesteren gikk ut mot myndighetene

Det har blitt landets mest omtalte kø – køen i grensekontrollen på Oslo lufthavn. I helgen var det opp mot tre timers venting for å passere, og onsdag i forrige uke gikk politimester Hasseldal ut og var kritisk til hvordan utvidelsen av landets hovedflyplass blir planlagt.

– Det går ikke an å legge store planer og ha store forventinger når ressursene ikke står i forhold. Dette er en politisk avgjørelse som må løftes opp, uttalte Hasseldal.

Han mener situasjonen i grensekontrollen er alvorlig allerede i dag, og at det blir lagt store planer for flyplassen uten hensyn til politiets bemanning.

Hasseldal uttalte at de ansatte er så slitne og har så stort press på seg, at han frykter grensekontrollørene blir «passblinde» og at dermed feil personer får slippe inn i landet. Sykefraværet er over 15 prosent, og passasjerene risikerer å stå i flere timer i kø.

Høyt sykefravær og lav bemanning gjør at politiet frykter at grensekontrollørene på Oslo lufthavn kan slippe kriminelle eller personer med falsk ID igjennom.

Se onsdagens sak med politimester Jon Steven Hasseldals uttalelser.

I helgen kom det på plass en løsning som skal avlaste den akutte situasjonen. Det var justisministeren som presenterte løsningen.

Ifølge politidirektøren fordeles de 14 stillingene slik:

  • Ti ekstra ansatte i grensekontrollen
  • To ekstra ansatte som skal jobbe med nødpass
  • To ekstra som skal jobbe operativt

– Kanskje litt misforståelser

Politidirektøren sier stillingene blir hentet fra politimesterens eget distrikt og budsjett, men at dette er midler som Justis- og beredskapsdepartementet og Politidirektoratet tidligere har gitt for å styrke arbeidet med utlendingsfeltet.

Det er altså 14 stillinger som blir flyttet fra dette arbeidet og over til Gardermoen politistasjon. Det er snakk om en midlertidig løsning frem til 1. januar 2017.

– Det er altså politimesteren selv som har kommet med løsningen?

– Ja. Politimesteren har valgt å omdisponere for å styrke grensekontrollen umiddelbart. Det mener jeg er bra og helt nødvendig.

– Så det er han selv som har kommet frem til denne løsningen på egenhånd?

– Ja, men vi har hatt en dialog med politidistriktet om at grensekontrollen må styrkes – og at vi ikke kan akseptere så lange ventetider i kontrollen.

– Kunne alt dette medieoppstyret da vært unngått?

– Jeg kan ikke kommentere om det kunne vært unngått, men det har kanskje vært litt misforståelser.

Justisministeren er misfornøyd med måten bemanningsutfordringer har blitt løst på av politimesteren i Øst politidistrikt.

Justisminister Anders Anundsen retter krass kritikk mot politimester Jon Steven Hasseldal.

Humlegård: God dialog

Humlegård opplyser også at gamle Romerike politidistrikt har vært en budsjettvinner i flere år og fått absolutt flest stillinger tildelt, nettopp for å møte trafikkutfordringene på Gardermoen.

Men han sier samtidig at han har vært kjent med utfordringene på Oslo lufthavn i mange år.

– På kort sikt skal vi håndtere dette i samarbeid med politidistriktet. På lang sikt er vi avhengige av en god dialog, og vi opplever vi har en god dialog og forståelse for situasjonen – både i departementet, distriktet og direktoratet, sier Humlegård.

Justisministeren besøker grensekontrollen

Anundsen er på Svalbard og har ikke vært tilgjengelig for intervju, men sendte sent mandag kveld en e-post til NRK:

– Jeg mener det er nødvendig å se dette i sammenheng. Jeg har invitert meg selv til Gardermoen politistasjon onsdag ettermiddag og vil få førstehåndskunnskap om situasjonen på kort og lang sikt.

Han skriver også:

– Problemet er løst på kort sikt og vi skal ha dialog om løsningen på lenger sikt. Derfor ser jeg frem til å møte politimesteren og lokal ledelse ved politistasjonen til onsdag.

Anundsen: Løsning etter at departementet tok opp saken

Tirsdag kveld sendte justisministeren, via departementets kommunikasjonsavdeling, en beskrivelse av hvordan han mener gangen i saken har vært:

  • 1. Departementet kontaktet POD for å få til en løsning på Gardermoen fordi politimesteren ikke hadde fått det på plass.
  • 2. POD kontaktet politimesteren for å finne en løsning.
  • 3. Midler som var omdisponert av politiet ble brukt for å øke bemanningen med 14 stillinger på Gardermoen.
  • 4. Løsningen kom på plass etter at departementet tok saken opp med POD.
  • 5 Det har aldri vært snakk om friske midler fra departementet. Tvert imot har jeg understreket at dette må løses innenfor rammen.

– Politimesteren har jobbet intenst på bakrommet for å finne en løsning, og den fekk vi servert på søndag, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård.

Høyt sykefravær og lav bemanning gjør at politiet frykter «passblindhet» blant kontrollørene på Oslo lufthavn. Hovedverneombud frykter at utvidelsen av flyplassen vil gjøre situasjonen enda mer prekær.

Hovedverneombud frykter at utvidelsen av flyplassen vil gjøre situasjonen enda mer prekær.

Politiet bekymret over situasjonen på Gardermoen

Fungerende leder for politiet på Romerike, Bjørn Vandvik (f.v.), politistasjonssjef Paal Sørhagen og politimester Jon Steven Hasseldal i Øst politidistrikt, sto sammen om utspillet som Anundsen har kritisert. Anundsen uttalte at Hasseldal driver med ansvarsfraskrivelse.

Foto: Simon Solheim / NRK
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger