Venstre imot barnehagekartlegging

Regjeringen får trolig ikke flertall i Stortinget for forslaget til ny barnehagelov. Venstres Abid Raja sier partiet neppe kommer til å støtte forslaget.

Abid Raja

Abid Raja har ledet utvalgsarbeidet som har jobbet med Venstres familie – og oppvekstpolitikk, og er imot forslaget til ny barnehagelov.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Kritikerne har ment forslaget til ny barnehagelov åpner for mer og unødvendig kartlegging av små barn.

– Komiteen som jeg har ledet innstiller på at dette skal vi si helt klart nei til, sier Raja.

Abid Raja har ledet utvalgsarbeidet som har jobbet med Venstres familie – og oppvekstpolitikk. Det ender trolig med at Venstres landsmøte vedtar å være tilbakeholdne med kartlegging i barnehagen – og at de vil styrke barnas personvern.

Dermed har de to argument for å avvise kunnskapsministerens forslag til endret barnehagelov, mener Raja.

– Det viktigste er at vi unngår dette massekartleggingsregimet som virker overbyråkratiserende. Og ikke minst så må barn må få lov til å være barn. Og vi må heller ikke bringe disse opplysningene videre så de følger barna, så personvernvernet er også viktig.

Kritikerne i høringsrunden har pekt på at de foreslåtte lovendringene fra Kunnskapsdepartementet åpner for mer kartlegging av barnehagebarn, at den gir plikt til å dokumentere enkeltbarns utfordringer – og at det er negativt for barns personvern.

Flere kritiske

Tidligere har blant annet KrF, Datatilsynet, Utdanningsforbundet og FUBForeldreutvalget for barnehager sagt de er kritiske til forslaget, som ble lagt frem forrige vinter.

I mars 2015 kom det melding fra Departementet om at de trengte mer tid for å vurdere det omfattende antallet høringssvar som hadde kommet inn, og utsatte dermed å oversende forslaget til Stortinget.

– Vi må bruke mer tid på å vurdere innspillene vi har fått før vi kan legge frem en grundig og god proposisjon for Stortinget, sa kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen til barnehage.no da.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen står i Vandrehallen på Stortinget

MISFORSTÅTT FORSLAG: Torbjørn Røe Isaksen (H) mener Raja og kritikerne misforstår forslaget.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Misforstått forslaget

Men kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen fra Høyre mener Raja og kritikerne misforstår hva han har foreslått.

– Jeg mener beskrivelsen av forslaget er feil. Det er ikke et forslag som sier at du skal kartlegge alle barna i barnehagen, og det er ikke et forslag som sier at du skal bruke bestemte verktøy for å gjøre dette. Dette skal bestemmes i barnehagen, og det er et forslag som sikrer personvernet bedre enn dagens regelverk. Og det mener jeg burde være viktig for Venstre, sier Isaksen.

Nå kan det se ut som forslaget blir avvist av Stortinget, og på spørsmål om hva Isaksen vil gjøre med det svarer han at slik:

– Sånn er det for en mindretallsregjering. Om dette blir avvist så vil jeg være interessert i å høre da, hva partiene på Stortinget ønsker å gjøre for å sørge for at man følger opp barna på en god måte.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger