Hopp til innhold

Vedum vil oppheve nasjonal skjenkestopp

Vedum mener kommunene selv må få avgjøre om skjenkestopp er nødvendig. Høyre reagerer på finansministerens utspill.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum i Stortinget

Hvis det ikke kommer tunge, faglige råd om å videreføre nasjonal skjenkestopp, bør tiltaket oppheves denne uka, mener finansminister Trygve Slagsvold Vedum.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) ønsker oppheving av nasjonal skjenkestopp til uka, hvis det ikke kommer tunge faglige råd mot det. Det sier han til Dagbladet.

– Normalen må være å ha et så åpent samfunn som mulig. Målet er åpne kraner, sier Vedum til avisen.

Det får leder av Stortingets helsekomité, Tone Trøen (H) til å reagere.

Denne måten å kommunisere på er forvirrende for de berørte, og rett og slett ikke holdbar. Dette handler om trygghet og forutsigbarhet for arbeidsplassene i en enorm bransje der mange nå er permitterte, sier Trøen til NRK.

Det har vært et stort press mot regjeringen for å få fjernet den nasjonale skjenkestoppen.

– Vanskelig å henge med

Både utelivsbransjen og politikere som byrådsleder i Oslo Raymond Johansen har engasjert seg for å få åpnet kranene igjen.

Fredag krevde landet største byer at den nasjonale skjenkestoppen skulle oppheves.

Tone Trønen

Leder av Stortingets helsekomité Tone Trøen (H).

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Tone Trøen mener det begynner å bli vanskelig å henge med på regjeringens kommunikasjon.

– Har de allerede fått faglige råd om at skjenkestoppen bør oppheves, siden statsråder går ut og gir slike signaler?, undrer Trøen seg.

Dersom de har fått slike faglige råd, vil jeg minne om at helseminister Kjerkol på Debatten sist tirsdag lovet at de skulle gjøre endringer så fort situasjonen tilsier det, legger hun til.

Vil la kommunene bestemme

Før helgen varslet interesseorganisasjonen for små og mellomstore bedrifter SMB Norge at det kan gå mot massesøksmål.

Organisasjonen mener regjeringen ikke har gitt god nok begrunnelse for at tiltaket er forholdsmessig.

Vedum sier til Dagbladet at han forstår argumentene fra bransjen og fra storbyene om den nasjonale skjenkestoppen må oppheves. Han sier regjeringen jobber for en modell der kommunene bestemmer tiltak, også om skjenkestopp.

– Det har jo vært hovedtanken, at tiltakene må tilpasses lokale forhold. Jeg foretrekker på mange måter lokale tiltak som kan tilpasses mer enn nasjonal nedstenging.

God effekt av tiltakene

Smitteverntiltakene har hittil i pandemien vært innordnet på en måte der tiltak som er nødvendige og forholdsmessig for hele landet gjelder i nasjonal forskrift eller nasjonale anbefalinger, mens kommunene kan forsterke dette med ekstra tiltak der smittepresset er spesielt høyt, kommenterer assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

Nakstad

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

Foto: Even Bjøringsøy Johnsen / Even Bjøringsøy Johnsen

Han sier til NRK at det vil ligge ulike hensyn i vurderingen når regjeringen skal ta stilling til nye smitteverntiltak til uka.

Vi har hatt svært god effekt av smitteverntiltakene i Norge den siste måneden og antallet innlagt med deltavarianten er nå fallende. I tillegg har omikronvarianten, som hovedsakelig har spredt seg i Norge med utgangspunkt i smitteutbruddet på Aker Brygge, vokst saktere enn i våre naboland.

Skjenkestopp var nødvendig

Vedum forsvarer at skjenkestoppen ble innført nasjonalt, også for restauranter og spisesteder. Han viser, som helseminister Ingvild Kjerkol tidligere har gjort, til at Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet var «krystallklare på» at det var nødvendig.

– Alle ser at skjenkestopp er vanskelig, men i det brede lag tror jeg det er forståelse for at det var nødvendig. Men så må vi heller ikke opprettholde det lenger enn nødvendig, sier Vedum til Dagbladet.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har lovet at regjeringen neste uke vil gjøre justeringer i tiltakene som gjør at vi kan leve mer normalt.

– Det er særlig barn og unge, og de utsatte i arbeidslivet, vi skal forsøke å finne gode løsninger for, sa han til NRK lørdag.

Regjeringen vil kommende uke vurdere hvilke tiltak som skal endres og hvilke tiltak som skal innføres eller videreføres fra 15. januar.

NRK har vært i kontakt med Finansdepartementet, hvor ingen var tilgjengelig for å kommentere skjenkestopp. Helse- og omsorgsdepartementet er heller ikke tilgjengelig, og viser til Finansdepartementet.

Les også: Antall koronapasienter faller kraftig

AKTUELT NÅ