Hopp til innhold

Gravde ut omkomne etter skredulykken i Lyngen: – Det blir ny skitur i helgen

Sist helg var Bertil Grødahl med på å grave ut to omkomne personer fra snøen etter et skred i Lyngen i Troms. Denne helgen legger han ut på tur igjen.

Bertil Grødahl

KLAR FOR NY TUR: Den erfarne skiguiden i Lyngen, Bertil Grødahl, planlegger skikjøringstur i helgen, litt bortenfor og mindre bratt enn i terrenget der skredet gikk 1. mai og to unge menn mistet livet.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

– Det er viktig å begynne litt på nytt, sier Grødahl til NRK.

Det er helg og entusiastene søker til fjells for den perfekte skikjøringsopplevelsen, og eksperter oppfordrer til å velge trygge ruter for toppturen.

Lørdag 1. mai mistet to unge menn livet i et snøskred ved Sofiatinden i Lyngen i Troms.

Den erfarne skiguiden Bertil Grødahl, eier av Lyngen basecamp og BG Transport, fulgte skisporet til de to og var blant de første som kom fram til ulykkesstedet.

Da NRK snakket med Grødahl mandag fortalte han at han ville valgt akkurat den samme ruten som Robin Lie Sørensen (26) og Martin Tollefsen (28), som omkom i ulykken.

Tur i helgen

– Jeg kommer til å legge ut på skitur i helgen, svarer Grødahl når NRK snakker med ham igjen fredag, en knapp uke etter ulykken.

– Jeg vil ikke avslutte sesongen med ulykken sist lørdag. Det er viktig å begynne litt på nytt, frigjøre tanker. Jeg har hatt glede av friluftsliv i 40 år, og har tro på at jeg vil fortsette å ha det, også etter denne ulykken, sier Grødahl.

– Hvordan vil skredulykken prege resten av sesongen i Lyngen?

– Folk vil naturligvis ha ulykken i tankene, resten av sesongen blir annerledes her. Alle som ferdes i fjellet er naturlig forsiktige og er opptatt av sikkerheten, sier Grødahl, som selv var med å grave de omkomne fram av snøen.

– Juster ambisjonsnivået

Den erfarne skiguiden har følgende råd til dem som planlegger skikjøringsturer i fjellet utover våren:

– Ikke avlys. Bruk fjellvettereglene, og tenk på 30 gradersregelen, det blir flotte skiopplevelser selv om man ikke går så bratt som det. Begynn litt på nytt, når man føler at man flytter grensene i fjellet for fort, er det ingen skam å rygge og justere ambisjonsnivået igjen, understreker Grødahl.

Også Fjellsportgruppen i Den Norske Turistforening har råd for å ferdes i fjellet om våren, og oppleve flott skikjøring.

Caroline Haug, styreleder i DNT Fjellsport

SOLBRILLER PÅ: Styreleder i DNT Fjellsport, Caroline Haug, minner om at solbriller og solkrem er viktig på vårskitur i fjellet.

Foto: Foto DNT

Caroline Haug, styreleder DNT Fjellsport, har base i Tromsø:

  • Sjekk skredvarslingen på varsom.no og appen Varsom Regobs når turen planlegges.
  • Gjør deg kjent med området du har tenkt å ferdes i og hvordan snøforhold og snøskredvarselet er der.
  • Sett deg inn i hva skredproblemet er, ikke bare graden.
  • Velg tur etter evne og at du husker på at selv om andre har kjørt et sted, så er det nødvendigvis ikke trygt, sier Haug til NRK.

Fokus på sikkerhet

Haug mener ulykken i Lyngen kan øke fokusert på sikkerhet.

– Slike tragiske ulykker blir en nok øyeåpner for mange. Det belyser jo hvor kompleks skredproblematikk er og skjerper kanskje fokus når det gjelder de vurderingene vi tar, sier Caroline Haug.

Også styrelederen i DNT Fjellsport håper på en tur med skikjøring i helgen.

– Hvis været spiller på lag så blir det forhåpentlig en liten tur på søndag, ellers så satser jeg på noen ettermiddagssvinger i starten av neste uke, sier Haug.

Bertil Grødahl i Lyngen i Troms kommer ikke til å legge helgens tur akkurat i området hvor skredet gikk 1. mai, og han selv var med og grave de omkomne fram.

– Jeg går her i Ytre Lyngen, ja, men litt bortenfor ulykkesområdet og litt mindre bratt.

– Gleder du deg til turen?

– Det gjør jeg. Selv om det blir en annerledes opplevelse, enn det ville vært før ulykken, sier Bertil Grødahl til NRK.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ