Hopp til innhold

Varmerekord i USA og Canada

Søndag ble det registrert den høyeste temperaturen noensinne i Canada. Samtidig åpner amerikanske delstater offentlige kjølesentre i hetebølgen.

Pablo Miranda kjøler seg ned i Salmon Springs-fontenen 27. juni 2021 i Portland, Oregon

KJØLER SEG NED: Pablo Miranda kjøler seg ned i Salmon Springs-fontenen 27. juni 2021 i Portland, Oregon

Foto: Nathan Howard / AFP

CO₂ i atmosfæren
419,7 ppm
1,5-gradersmålet
+1,08 °C
Les mer  om klima

I Lytton i provinsen British Columbia sørvest i Canada ble temperaturen målt til 46,1 grader søndag. Det skal være den varmeste temperaturen som er registrert i Canada noensinne, skriver ECCC Weather British Columbia, på Twitter.

Den forrige rekorden som er registrert var på 45 grader, og fant sted i Saskatchewan i juli i 1937.

Twittermelding fra ECCC weather british colombia
Foto: Skjermdump fra Twitter

Meteorolog ved CBC News, Johanna Wagstaffe, forteller at det verste ennå ikke er har kommet. Det er ventet at varmebølgen vil vedvare hele denne uken.

Også flere andre steder i Canada ble det satt varmerekorder i helgen. Landets Klima- og miljødepartementet har sendt ut advarsel for Nord-Alberta og deler av Alberta sentrum om at temperaturene kan nærme seg 40 grader denne uken.

De ber folk ta forholdsregler og ta vare på seg selv, sine familier og naboer. Og minner om at symptomer på heteslag kan være utmattelse, svimmelhet, besvimelse, kvalme, oppkast, hodepine, rask pust, ekstrem tørste og redusert vannlating, ifølge CBC News.

– Varmen kan være livstruende

I USA åpnet myndighetene kjølelagre i området rundt storbyen Portland i Oregon, hvor både folk og dyr kan komme og søke ly for den ekstreme varmen.

Austun Wilde hviler med sine to hunder inne på et kjølelager i Portland under hetebølgen.

KJØLER SEG NED: Austun Wilde hviler med sine to hunder inne på et kjølelager i Portland under hetebølgen.

Foto: Nathan Howard / AFP

I helgen ble det registrert 42,2 varmegrader i Portland. Dette slo den forrige varmerekorden på 41,7 grader i 1981 ned, skriver Ap News.

Butikker i byen har gått tomme for flyttbare vifter/aircondition. Varmen også ført til at trikkesystemet er blitt stengt ned.

Sykehus har stengt sine utestasjoner for vaksinasjoner, og baseballkamper har blitt utsatt.

Flere steder har bygninger med kjølelagre åpnet for dem som ikke har klimaanlegg hjemme.

– Varmen er livstruende. Folk trenger et kjølig sted de kommende dagene, sier helsearbeideren Jennifer Vines i Portland.

En person bærer isposer under en hetebølge i Portland 27. juni

ISPOSER: En person bærer isposer under en hetebølge i Portland 27. juni

Foto: MARANIE STAAB / Reuters

Også i California er kjølelagre blitt åpnet. Det er et høytrykk som skaper rekordvarmen. Flere steder er registrerte temperaturer på over 40 grader.

Varmen førte til at det amerikanske OL-uttaksstevnet i friidrett i Eugene, Oregon søndag måtte bli utsatt til kveldstimene.

En smak av framtiden

Forsker ved global oppvarming ved universitetet i Washington, Kristie Ebi, sier dette er en smak av fremtiden, og at klimaendringene kan påvirke været over hele verden.

– Vi vet at klimaendringer endrer frekvensen, intensiteten og varigheten av varmebølgene. Dette er noe vi må venne oss til fremover, sier Ebi til Ap News.

Barn leker og kjøler seg ned i Salmon Springs fontene i Portland 27. juni.

Barn leker og kjøler seg ned i Salmon Springs fontene i Portland 27. juni.

Foto: Nathan Howard / AFP

Kan bli hetebølge i Norge

Også i Norge er det varslet en hetebølge denne uken.

– Dette vil absolutt kunne bli den varmeste perioden hittil i år, sier vakthavende meteorolog Per Egil Haga ved Meteorologisk institutt.

For utover i neste uke vil temperaturene bare fortsette å stige dag for dag i store deler av Sør-Norge. En rekke steder på Østlandet vil temperaturene kunne krype opp mot 31 grader.

– Årsaken til det er at det bygger seg opp et høytrykk ute i Nord-Atlanteren, som begynner å trekke nordøstover og inn mot våre områder, sier Haga til NTB.

Og høytrykket ser foreløpig ut til å bli værende en stund.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger