Planlegger du ferien? Slik er været vanligvis i juli

Ny statistikk fra Meteorologisk Institutt viser trendene for juliværet i Norge. Kanskje litt overraskende får Nord-Norge minst nedbør, og det er heller ikke den kjøligste landsdelen.

Sommer 2021

Skal man tro statistikken, blir det nok flere slike dager på Bygdøy i Oslo i sommer. Østlandet er den landsdelen med minst kyst, og har dermed for det meste et innlandsklima. Det betyr høyere temperaturer og mindre regnvær.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Har du lurt på hvordan været pleier å være i juli når du planlegger ferien? Meteorologisk Institutt har samlet alt du trenger å vite.

De har sett på statistikk for været i de forskjellige landsdelene de siste 15 årene.

Meteorologene har sett på nedbørmengde, solskinnstimer og makstemperatur.

Vestlandet er våtest

Statistikken viser at Nord-Norge er et overraskende godt feriemål hvis du misliker regn.

Vår nordligste landsdel får gjennomsnittlig bare 72 millimeter regn i juli, under halvparten av det Vestlandet får.

Sørlandet får mest sol

Vestlandet peker seg også ut som den landsdelen med færrest soltimer - i allefall i Bergen, som bare får 218 timer med sol. Grimstad i Agder får mest sol, med 286 timer.

– Selv om Sørlandet og Østlandet får store mengder sol, er det også en del bygeaktivitet. Det kommer gjerne i form av ettermiddagsbyger, sier statsmeteorolog Kristian Gislefoss.

Trøndelag er kjøligst

– Som navnet tilsier, ligger Midt-Norge omtrent midt på statistikken når det kommer til soltimer og nedbør, forklarer Gislefoss.

Samtidig er Trøndelag den landsdelen som har lavest gjennomsnittlig makstemperatur, med 22,9 grader. Østlandet er varmest, med 25,2 grader.

Gislefoss minner derimot at dette kun er gjennomsnittet for hver landsdel.

– Fra år til år er det store variasjoner. For eksempel kan vi huske tilbake til sommeren 2018, hvor det nesten bare var varmt og solrikt hele sommeren gjennom. Så kom sommerene 2019 og 2020, da det var veldig mye regn og forholdsvis lave temperaturer.

Gressbrann Sotra

Mye varmt og tørt vær i slutten av mai og starten av juni har ført til en del gressbranner, blant annet her på Sotra.

Foto: Paul S. Amundsen / NTB

Tendenser til at det blir varmt og tørt på Sør- og Østlandet

Etter flere uker med stort sett sol over Norge, setter nå regnvær en stopper for uteaktiviteter langs vestkysten og i nord.

Laster Twitter-innhold

I Nord-Norge har det nå blitt varslet om flomfare de neste dagene på grunn av de store mengdene nedbør. I tillegg er det skogbrannfare i enkelte deler av Finnmark.

Kristian Gislefoss har også sett på tendensene for starten av juli i år. Han forklarer at det foreløpig ser ut til at et høytrykk utvikler seg over Storbritannia.

– Det kan bety at det blir mye varmt og tørt vær på Sør- og Østlandet i starten av juli. Ellers ser det ut til at det blir forholdsvis normalt vær i resten av landet, sier han.

– Men jeg har sett mye klarere signaler, understreker Gislefoss.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger