NRK Meny
Normal

Valgobservatører til Norge

Internasjonale valgobservatører skal sørge for at stortingsvalget i september går riktig for seg.

Valgurne
Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Kommunal. Og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa har bedt den norske OSSE-delegasjonen i Wien om å invitere valgobservatører fra OSSE til Norge i forbindelse med stortingsvalget og sametingsvalget i september.

Aldri tidligere gjennomført

OSSE er organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa. Det som kalles ODIHR er deres institusjon for demokratiske institusjoner og menneskerettigheter.

OSSE har aldri gjennomført noen ordinær valgobservasjon i Norge.

Kommunalministeren sier at det er viktig at også land med lange demokratiske tradisjoner legger forholdene til rette for valgobservasjon.

Kritikk for å bare se til øst

Departementet har fått bekreftet at representanter for OSSE/ODIHR ønsker å komme til Norge i slutten av juni for å få en gjennomgang av det norske valgsystemet, og at organisasjonen på den bakgrunn så vil ta stilling om de ønsker å sende observatører til valget 14. September.

Organisasjonen har tidligere fått kritikk for at den bare har konsentrert sine valgobservasjoner i de nye demokratiene i øst.

Endret loven

Stortinget har endret valgloven slik at det nå formelt fins en hjemmel for å invitere både internasjonale og nasjonale observatører til valgene i Norge.

Dette er noe Norge også har forpliktet seg til gjennom internasjonale konvensjoner.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger