Hopp til innhold

Tajik: Siv Jensen må leve med at folk tar andre valg enn henne selv

– Det er interessant at Siv Jensen har behov for å få bekreftet hvor norsk jeg er. Slik svarer Hadia Tajik etter at Frp-lederen angrep henne for ikke å ta avstand fra det hun kaller en uskikk blant innvandrere.

Siv Jensen om arrangerte ekteskap

Siv Jensen hamret løs fra talerstolen om at kulturminister Hadia Tajik må ta avstand fra arrangerte ekteskap.

Foto: NRK

Hadia Tajik

Hadia Tajik får kritikk fra Jensen, to uker etter at hun ble statsråd.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Kulturminister Hadia Tajik likestiller arrangerte ekteskap som strider med menneskerettighetene og kjærlighetsekteskap, hevder Siv Jensen.

– Ingen skal komme å fortelle meg at det er kjærligheten som gjør at en ung, norsk jente med pakistansk bakgrunn helt frivillig og av kjærlighet gifter seg med fetteren sin fra Punjab.

Det sa Jensen fra talerstolen under Frps kommunalpolitiske konferanse i Trondheim i dag.

– Tajik bør gå ut i alle religiøse miljøer og forklare hva det å bo i et fritt demokrati handler om, sier Siv Jensen til NRK.

– Uakseptabelt med sosialt press

– Sidestiller du arrangerte ekteskap med kjærlighetsekteskap?

– Jeg har i mange sammenhenger problematisert arrangerte ekteskap. I noen tilfeller kan det innebære sosialt press og det kan sementere tradisjonelle kjønnsrollemønstre. Men også Siv Jensen må leve med at i ett fritt demokrati, så kan det være enkeltpersoner som tar andre valg for sine liv enn det hun selv eller jeg ville gjort.

– Men det kan jo hende at hun bare er ute etter å påpeke en uskikk?

– I arrangerte ekteskap som er dårlig arrangerte, der det er sosialt press eller trusler, så er det et tvangsekteskap, og det er helt uakseptabelt.

LES OGSÅ: Hadias ilddåp

– Interessant at Jensen vil få bekreftet hvor norsk jeg er

– Siv Jensen må vite at det finnes også arrangerte ekteskap der de involverte selv tar beslutningen, men at det er andre som legger til rette for dette. Hvis de som skal gifte seg, vil gifte seg på den måten, så er det et fritt ekteskap, og det er et likeverdig ekteskap, sier Tajik.

– Hvorfor tror du Siv Jensen sier dette?

– Jeg synes det er interessant at Siv Jensen har behov for å få bekreftet hvor norsk jeg er, og hvor godt jeg er forankret i det norske verdigrunnlaget.

LES OGSÅ: Presses av sine egne om 22. juli-innsyn
LES OGSÅ: Hadia Tajik gir etter for presset

– Det er interessant at Siv Jensen har behov for å få bekreftet hvor norsk jeg er. Slik svarer Hadia Tajik etter at Frp-lederen angrep henne for ikke å ta avstand fra det hun kaller en uskikk blant innvandrere.

SE VIDEO: Tajik: Siv Jensen må leve med at folk tar andre valg enn henne selv.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ