Hopp til innhold

Hadia Tajik gir etter for presset

Kulturminister Hadia Tajik gir etter for presset fra Stortinget og offentliggjør forklaringene sentrale byråkrater ga til 22. juli-kommisjonen.

Hadia ny kulturminister

PRESSET: For ei uke siden ble Hadia Tajik utnevnt til kulturminister. Hun har fått mye kritikk for hemmelighold av 22. juli-dokumenter.

Foto: Amund Aune Nilsen / NRK

Fredag formiddag sendte kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget et brev til kulturministeren der be ba om åpenhet rundt 22. juli-referatene til toppbyråkratene.

Rett etter klokka 16 samme dag kom svaret fra statsråd Hadia Tajik der hun understreker at hun «hele tiden vært rede til å tilby Stortinget alle referater fra alle intervjuer, slik at kontroll- og konstitusjonskomiteen best mulig kan utøve sin kontrollfunksjon».

– I tillegg vil jeg legge til rette for at referater fra ledende embetsmenn kan offentliggjøres, med unntak av det som er taushetsbelagt, blant annet av hensyn til rikets sikkerhet, sier Tajik.

– Jeg vil tilby komiteen rubbel og bit, slik at de har alle forutsetninger for å stille kvalifiserte og kritiske spørsmål, sier Tajik til Dagsnytt 18 fredag kveld.

Ombestemmer seg etter press

Avgjørelsen til Tajik betyr at forklaringene til politidirektør Øystein Mæland, tidligere politidirektør Ingelin Killengreen og tidligere PST-sjef Janne Kristiansen, kan bli tilgjengelige for offentligheten.

Press fra sine egne partikolleger om 22. juli-innsyn har ført til at kulturministeren snur på flisa og går imot tidligere uttalelser.

Per-Kristian Foss

Høyre-politikeren sier åpenhet vil bidra til å balansere det inntrykket som politikerne ga i sine forklaringer.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Sist lørdag sa hun til NRK at innsynsnekten skyldes viktige prinsipper rundt embetsverkets rolle.

– Folkevalgte må tåle å bli eksponert, mens embetsverket har en helt annen rolle, og vi har valgt å ikke offentliggjøre dem, sa hun til Dagsnytt i helga.

– Tajik hadde ikke noe valg

Per-Kristian Foss (H) var en av mange prominente politikere som har krevd full åpenhet rundt byråkratenes 22. juli-forklaringer.

– Hun hadde nok ikke noe valg. Det var det eneste fornuftige å gjøre, sier Høyre-politikeren til NRK.no om snuoperasjonen til kulturministeren.

– Stortinget ville ikke ha funnet seg i at store deler av en slik sak skulle holde hemmelig fra offentligheten. Men hun burde ha gjort dette mye tidligere, sier Foss.

– Når politikere henviser til at ting skyldes embetsmenn eller politisjefer eller lignende, vil jeg gjerne sjekke om det er riktig, sa Foss til NRK.no etter fredagens møte i kontroll- og konstitusjonskomiteen.

– Kan gi oss viktige opplysninger

Anders Anundsen Frp

Anders Anundsen er fornøyd med at kulturministeren har snudd i saken.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Leder for kontroll- og konstitusjonskomiteen, Anders Anundsen (Frp) mener Tajik tok en klok avgjørelse ved å offentliggjøre forklaringene sentrale byråkrater ga til 22. juli-kommisjonen.

– Jeg er glad for at hun har lyttet til en enstemmig komité, sier Anundsen til NRK.no.

Er det noen av referatene som spesielt vekker din interesse?

– Jeg tror det er mange forklaringer fra ledere i embetsverket som vil gi oss viktige opplysninger, også når det gjelder ansvarsplassering.

– Det blir interessant å se om kommentarene fra statsrådene som har uttalt seg i media, er i samsvar med kommentarene deres i referatene, sier Anundsen.

– Må definere ledende embetsmenn

Kontroll- og konstitusjonskomiteen fikk gjennomslag for at referatene skal gjøres offentlig tilgjengelige. Men hvilke forklaringer som blir offentliggjort, og hvor mye som eventuelt blir sladdet er ennå ikke klart.

– Jeg vil gjøre dokumentene tilgjengelige så snart vi har kontakt med Stortinget for å klargjøre hvordan ledende embetsmenn skal tolkes, sier Tajik til NRK.

– Vi er ikke helt klare på dette i dag. Det er helt nødvendig at dette defineres i samråd med regjeringen. Det har hele tiden vært et godt samarbeid mellom Stortinget og regjeringen i denne saken, sier komitémedlem Martin Kolberg (Ap) til NRK.

Høyre-politiker Per-Kristian Foss er uenig med Kolberg.

– Det er komiteen i Stortinget som skal gjøres dette, men ikke i samarbeid med regjeringen. De er ikke en naturlig part i denne sammenheng, ikke når vi skal kontrollere regjeringen, sier Foss.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger