Hopp til innhold

Hadias ilddåp

Kong Harald og Hadia Tajik åpner Stortinget kl 13. – Dette blir en ilddåp for en helt fersk statsråd, mener NRK-kommentator Magnus Takvam.

Hadija
Foto: NRK

Hadia Tajik

Kulturminister Hadia Tajik (29) skal legge fram regjeringens planer for det neste året.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Tradisjonen tro er det regjeringens minst erfarne statsråd som skal lese opp meldingen om rikets tilstand. I år er det kulturminister Hadia Tajik (29), som har vært statsråd i bare 11 dager.

– Dette blir en ilddåp for en helt fersk statsråd, og det mest spennende som skjer i dag, mener NRK-kommentator Magnus Takvam.

Leser på nynorsk

Dette er regjeringens oppsummering av året som har gått, og planer for året som kommer. Tajik, som er medlem av Stortingets Mållag, kommer til å lese meldingen på nynorsk.

– Regjeringen kommer med et arbeidsprogram for neste periode, og da kan opposisjonen få noe å hekte dem på. Torsdag starter trontaledebatten, som er en mannjevning mellom regjeringen og opposisjonen om de viktigste sakene, forklarer Magnus Takvam.

I fjor var trontalen preget av 22. juli, og det var i trontaledebatten at statsminister Jens Stoltenberg tok på seg det fulle ansvaret for alt som gikk galt 22. juli.

Også i år blir sikkerhet og beredskap viktige tema, tror Takvam.

Kongen glemte en hel side

Kong Harald står for den høytidelige åpningen av det 157. Storting, som starter kl 13.

Det er sjelden knyttet noen kontrovers eller dramatikk til Kongens tale. Unntaket var i 2007, da Kongen kom i skade for å hoppe over en hel side med tekst.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ