Hopp til innhold

Presses av sine egne om 22. juli-innsyn

STORTINGET (NRK.no) Presset mot kulturministeren øker. Nå krever også Aps representanter i kontrollkomiteen åpenhet rundt byråkratenes 22. juli-forklaringer.

hadia tajik

KRAV: Alle medlemmene i Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget krever at kulturminister Hadia Tajik utleverer forklaringene toppbyråkratene ga til 22. juli-kommisjonen.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix

– Jeg har ikke grunn til å tro at det er motvilje i regjeringa for å oversende det komiteen trenger, sier Arbeiderpartiets Martin Kolberg til NRK.no.

I dag sendte en enstemmig komité et brev til kulturminister Hadia Tajik (Ap) der de krever at forklaringene sentrale embetsmenn ga til 22. juli-kommisjonen skal offentliggjøres.

Ap krever innsyn – Ap-minister nekter

Dermed går også Arbeiderpartiets representanter mot innsynsnekten den ferske kulturministeren har holdt fast ved.

Kolberg har tidligere forsvart avgjørelsen om å nekte utlevering av forklaringene embetsverket ga til 22. juli-kommisjonen.

Nå har han snudd.

– Det er det som er nødvendig å gjøre, for komiteen mener at disse intervjuene har betydning for Stortinget, sier Kolberg.

– Men i brevet gjør dere også et poeng av at referatene skal gjøres offentlige tilgjengelige. Hvorfor?

– Det er jo ikke sånn at vi kan motta ting som vi ikke kan bruke i vårt arbeid, sier Kolberg.

Ønsker ikke lukket innsyn

Mens Kulturdepartementet har frigitt politikernes forklaringer, opprettholder de Riksarkivarens innsynsnekt i byråkratenes 22. juli-intervjuer.

Tajik sa sist lørdag at hun støtter avgjørelsen til forgjengeren Anniken Huitfeldt. Onsdag presiserte hun imidlertid at Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité kunne få innsyn i alt de måtte ønske.

Men det er ikke godt nok for komiteen.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Anders Anundsen og Geir Bekkevold

ENIGHET: Saksordfører Geir Bekkevold (KrF) og komitéleder Anders Anundsen (Frp) understreker at en samlet komité står bak åpenhetskravet.

Foto: Siv Sandvik / NRK

I brevet gjør de det klart at de vil at referatene også kan frigis til offentligheten.

– En samlet komité er opptatt av åpenhet i denne prosessen, og så kan det selvfølgelig komme en situasjon hvor deler av dette må unntas offentligheten, sier komitéleder Anders Anundsen (Frp).

Ordknapp Tajik

NRK.no har bedt om en kommentar fra Hadia Tajik, og får en kort e-post som svar:

– Vi er klar over vedtaket i kontroll- og konstitusjonskomiteen, og har nettopp mottatt brevet. Stortinget vil få svar, lover hun.

Per-Kristian Foss

BALANSE: Per-Kristian Foss (H) mener offentligheten har krav på å vite hva byråkratene har sagt om politikerne.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Komiteen vil ikke presisere hvilke forklaringer de ønsker innsyn i, men ifølge Per-Kristian Foss (H) dreier det seg om ledende byråkrater.

– Og vi vil ha dem i en form som gjør at de også kan brukes offentlig.

Høyre-politikeren sier åpenhet vil bidra til å balansere det inntrykket som politikerne ga i sine forklaringer. Sist uke ble deres referater offentliggjort, og ved flere tilfeller kom de med kritikk mot underliggende etater og egen forvaltning.

– Når politikere henviser til at ting skyldes embetsmenn eller politisjefer eller lignende, vil jeg gjerne sjekke om det er riktig, sier Foss.

Skal på besøke Utøya og Regjeringskvartalet

Fredag formiddag holdt komiteen sitt andre møte om 22. juli-saken. I tillegg til å behandle regjeringas oppfølging av 22. juli-kommisjonens rapport, skal komiteen plassere ansvar for hull i terrorberedskapen.

Men foreløpig har de ikke blitt enige om hvem som skal kalles inn, eller når høringene starter opp.

– Men vi har bestemt oss for at vi skal reise på befaringer, sier Senterpartiets Per Olaf Lundteigen.

Han sier komitémedlemmene skal på befaring på Utøya og i Regjeringskvartalet. Målet er å få en dypere forståelse for hva som skjedde der den 22. juli i fjor.

– Det er for å forstå atmosfæren som denne uhyggelige handlingen skjedde under, sier Lundteigen til NRK.no.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ