Hopp til innhold

USA stålsetter seg for milliarder av syngende sikader

To periodiske sikader klekker samtidig for første gang siden 1803. – Det er et mektig skue, men de lager vanvittig leven, sier zoolog Petter Bøckmann.

Sikade foran det hvite hus

FARGERIKE: De fargerike 13- og 17-årssikadene kommer til å innta flere delstater i USA i år. Fenomenet har fått navnet «Cicada-palooza».

Foto: AP/NTB Scanpix

Denne våren inntreffer et naturfenomen av bibelske dimensjoner.

To årsklasser av periodiske sikader klekker i år samtidig. Det skjer for første gang siden 1803, et år der Thomas Jefferson var president i USA og Norge fortsatt var underlagt Danmark.

– Dette er utrolig spennende, jeg har ventet på dette i mange år. For publikum kommer det til å bli en veldig spesiell opplevelse, sier Cathrine Dana, entomolog og sikade-ekspert ved universitetet i Illinois til The Guardian.

Sikader på bildekk

TIRED: Sikader i USA hviler på et bildekk.

Foto: Reuters/NTB Scanpix

Sikader er insekter som lever av å suge saften ut av røtter, så de er ikke farlige for mennesker. I Norge finnes det 325 arter, men ingen av disse går under jorden.

De periodiske sikadene finnes bare i USA, øst for Rocky Mountains.

– Du vil ikke se denne biomassen av jordisk liv noe annet sted, sier Dana.

Vokser opp under bakken på 17 år

Petter Bøckmann ved zoolog Naturhistorisk museum UiO

FASCINERT: Zoolog Petter Bøckmann ved Naturhistorisk museum sier sikadene har en veldig spesiell livssyklus.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

Den største årsklassen av sikader, kalt brood XIX, har levd under jorden i 13 år før den nå er utvokst og klar til å klekkes. Brood XIII er mindre tallrik, og dukker opp igjen etter 17 år.

Til sammen er det sju ulike arter som utgjør disse årsklassene.

Disse sikadene har primtallssyklus. Grunnen er at syklusen ikke skal passe med syklusen til noen rovdyr, sier zoolog Petter Bøckmann.

Sikadene har gjennomgått flere stadier som såkalte nymfer. De har levd av saft fra røtter nede i bakken. Nå graver de seg fram, skifter ham, kvitter seg med skallet og får vinger etter den lange oppveksten.

Sikadene vil dukke opp i 16 stater, fra Maryland til Oklahoma og fra Illinois til Alabama.

– Det er et veldig mektig skue, en sverm av insekter som plutselig tyter opp av jorda, sier Bøckmann.

Les også Hvorfor forsvinner fuglene?

Runde i 1966 og 2023.

Bråker som en motorsag

Lyden av sikader brukes gjerne for å illustrere stillheten etter en dårlig vits, men syngende sikader er ingen spøk i dette antallet. Hannene lager en øredøvende og skrikende lyd, omtrent som en bensindrevet motorsag.

Målt i desibel kan en sverm med sikader lager like mye bråk som en motorsykkel.

  • Hør sikadene her:

– Det er tusenvis av dem, overalt. Det er et vanvittig leven. Det er vanskelig å sove om nettene. Og så plutselig, ut av ingenting, så er de borte. Det er ganske spesielt, sier Bøckmann.

Skulle spurt urbefolkningen

Pilegrimsfedrene som landet i Plymouth sør for Boston i 1620, fikk først oppleve de periodiske sikadene i 1633.

William Bradford, som var koloniens første guvernør, gjorde sine forberedelser, men gikk feilaktig ut fra at det dreide seg om de skadelige gresshoppene som han kjente fra Europa.

Dersom kontakten med urbefolkningen hadde vært bedre, kunne Bradford og hans venner fått vite hva slags fenomen de sto overfor. De rødøyde insektene med de sterke fargene var noe helt annet enn ødeleggende gresshoppesvermer.

Sikade

KASKADER AV SIKADER: En sverm av sikader kan kanskje ligne på gresshopper, med ved nærmere øyesyn er de to insektene veldig forskjellige.

Foto: Reuters/NTB Scanpix

Les også Har aper humor? Uten tvil, mener forskere

To gorillaer som leker sammen.

Rettelse: Saken er korrigert 12. april klokka 10.45. Årsklassene av sikader var først omtalt som arter. Sikadene har levd som nymfer, ikke som pupper, og har ikke ligget i dvale.

AKTUELT NÅ