Hopp til innhold

USA roser norsk arbeid mot radikalisering

USAs justisminister sier i dag at han er imponert av Norges nye plan for å jobbe mot radikalisering. – Vi vurderer å innføre noe lignende, sa Holder.

Eric Holder og Anders Anundsen møter pressen sammen

Eric Holder og Anders Anundsen, henholdsvis justisministere i USA og Norge, møttes i Oslo tirsdag. Holder skrøt av norsk arbeid mot radikalisering.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Den amerikanske justisministeren møtte i dag sin norske kollega, Anders Anundsen i Oslo. Da fikk Norge ros for sin nye handlingsplan mot radikalisering.

Høyre-Frp-regjeringen lanserte planen i juni. I den er det slått fast at flere aktører i samfunnet må bidra for å hindre ekstremisme og radikalisering.

– Handlingsplanen som Norge nå jobber med er imponerende, og vi vurderer å innføre noe lignende, sa Holder da han møtte pressen for et kort pressemøte.

Det nye i handlingsplanen er at institusjoner som skole, barnevern og NAV skal hjelpe PST og politiet i kampen mot voldelig ekstremisme.

– Vi må hjelpe hverandre

Justisminister Anundsen sier til NRK at han er enig i at planen er god.

Han tror suksessfaktoren for kampen mot radikalisering er å være «så konkret som overhodet mulig» på hva som kan gjøres for å bekjempe fenomenet.

– Amerikanerne var veldig opptatt av at vi i planen klarte å peke på en del faktiske ting, som ikke veldig mange andre våger å gjøre. For eksempel at vi har en opplisting av hva slags tegn man skal være oppmerksom på om man er bekymra for at en nabo eller en i klassen er i ferd med å bli radikalisert, sier Anundsen.

– Bekymrer også USA

Den amerikanske justisministeren fortalte onsdag at de under møtet i Holmenkollen også snakket om vestlige personer som reiser til Syria og Irak for å kjempe for ekstreme islamistiske grupper.

– Utfordringer som Norge og andre land opplever er noe som også bekymrer USA. Vi har også personer som reiser til disse landene, sa Holder etter møtet med den norske ministeren.

– Hvor mange etterforskninger har USAs justisdepartement mot personer som har reist til Syria eller Irak? Ti eller flere hundre?

– Det er nok mindre enn hundre på dette tidspunktet. Likevel kan vi ikke gi nøyaktige tall fordi vi ikke vet sikkert om de har tenkt seg dit fordi mange reiser via andre land, sier Holder.

– Glad for den gode tonen

Anders Anundsen foran plakat fra justisdepartementet

Anders Anundsen møtte pressen sammen med Eric Holder, men hadde noe mer tid til å snakke med norske journalister enn sin amerikanske kollega.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Han understreker at det derfor er viktig at land deler informasjon seg imellom – for å finne ut hvem som reiser til Syria og Irak og hvem som kommer tilbake.

Holder og Anundsen møtte hverandre også under Anundsens besøk til USA i november i fjor. Den amerikanske justisministeren skal allerede da ha vist tydelig interesse for den norske planen mot radikalisering.

– Jeg er glad for den gode tonen vi har mellom oss personlig. Han er den første justisministeren som kommer til Norge på ti år. Vi kan dra nytte av hverandres erfaringer, sa Anundsen etter møtet.

Les mer: Skolen skal bekjempe radikalisering

Diskuterte grensegang mellom overvåking og personvern

Anundsen skal ha tatt opp temaet om amerikansk overvåkning av europeiske statsledere forrige gang de to justisministrene møttes, men det er fortsatt uvisst om norske politikere har blitt overvåket.

Temaet ble kort gjennomgått i tirsdagens møte, ifølge Anundsen.

– Det ble berørt som en generell problemstilling der vi diskuterete forholdet mellom overvåking, registrering og hensyn til personvernet, sier Anundsen til NRK.

Da det i oktober ble avslørt at USAs etterretningsorgan, NSA, har avlyttet en rekke mobiltelefoner, blant annet mobiltelefonen til Tysklands forbundskansler Angela Merkel, reagerte en rekke statsledere – inkludert statsminister Erna Solberg (H).

Det er Anundsen som har temaet med å få en avklaring på om også norske politikere har blitt overvåket på sitt skrivebord.

Til NRK forteller han at Norge tydelig uttrykker at overvåkingen ikke alltid skal veie tyngst i avveiningene.

– Jeg og Norge formidlet viktigheten av å sikre borgerrettighetene. Selv om man kan gjøre noe så betyr det ikke at man skal gjøre det, sier Anundsen.

Samtidig forteller den norske justisministeren at han ser positivt på de prosessene som er i gang etter avsløringene om NSAs overvåking. Obama-administrasjonen har sagt de skal gå gjennom overvåkingsprogrammene, og det kan da bli aktuelt å stramme inn på hva etterretningsmiljøene får lov til.

Les også: – Man overvåker ikke venner

Eric Holder og Erna Solberg tar hverandre i hånden

STATSMINISTERMØTE: Eric Holder møtte Erna Solberg tirsdag morgen ved Statsministerens kontor.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Holder tale klokka 15

USAs Eric Holder vil snakke med flere norske politikere mens han er i landet. Tidligere i dag møtte han statsminister Erna Solberg på statsministerens kontor.

Deretter møtte han justisminister Anders Anundsen og Justisdepartementet til et rundt to timer langt møte på Holmenkollen Park Hotel.

Tema for møtet med statsministeren skal blant annet ha vært radikalisering og politi- og justissamarbeid.

Senere på dagen vil den amerikanske justisministeren invitere til en tale ved residensen for USAs ambassade.

Talen som han holder klokken 15 skal handle om voldelig ekstremisme, ifølge ambassaden.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger