Hopp til innhold

USA hevder skisse for våpenhvile i Gaza er på plass

Skissen for en avtale om en seks uker lang våpenhvile mellom Israel og Hamas skal være klar. Nå er det opp til Hamas å gå med på den, ifølge USA.

Palestinians gather in a street as humanitarian aid is airdropped in Gaza City

Palestinere samlet seg i gaten da humanitær hjelp ble sluppet fra luften over Gaza by fredag 1. mars. Nå er rammeverket for en våpenhvile på plass, ifølge amerikanske tjenestemenn.

Foto: AFP / AFP

Det sier en høytstående amerikansk tjenesteperson lørdag, melder Reuters og AFP.

Kilden uttaler at Israel «mer eller mindre» har akseptert avtalen om midlertidig våpenhvile. Det er nå opp til Hamas å gå med på å løslate gisler for at avtalen skal tre i kraft.

– Avtalen er i utgangspunktet der. Men jeg ønsker ikke å skape forventninger på den ene eller andre måten.

Tidligere lørdag meldte melder egyptiske sikkerhetskilder at partene skal ha blitt enige om varigheten av våpenhvilen og om utveksling av gisler og krigsfanger.

Planen er at det i løpet av disse seks ukene skal utarbeides en mer langvarig avtale, skriver CNN.

Problemet, sier den amerikanske kilden, er at Hamas ennå ikke ha gått med på å definere en «kategori av sårbare gisler». Det er ifølge avtalen denne gruppen som må løslates først, sier tjenestepersonen.

Hamas tok rundt 250 israelske og utenlandske statsborgere som gisler under terrorangrepet mot Israel 7. oktober. Det antas at de fortsatt har rundt 130 gisler, men at ikke alle er i live.

Nødhjelp droppes over Gaza 2. mars

Lørdag slapp USA i samarbeid med Jordan nødhjelp over Gaza.

Foto: AP

Samtidig er over 30.000 personer blitt drept i Gaza siden 7. oktober, ifølge palestinske helsemyndigheter.

Gjennomføringen av våpenhvileavtalen krever også at israelske styrker trekker seg ut av nord-Gaza. Det er ventet at samtalene fortsetter i Egypt søndag.

President Joe Biden har uttalt at han håper en våpenhvile vil være på plass innen ramadan, som starter 10. mars.

Flydropp med mat

USA har sluppet nødhjelp med rundt 38.000 måltider over Gazastripen, sier det amerikanske Forsvarsdepartementet.

Det skjer etter at over 100 palestinere ble drept da de strømmet til en lastebil med nødhjelp torsdag.

På en video publisert av AFP kan man se sivile løpe mot leveransene, som ser ut til å ha landet i havet og på stranden.

Sivile strømmer til leveranser med nødhjelp i Gaza.

Skjermdump av video fra AFPTV

Foto: AFP

Forsvarsdepartementet planlegger å gjennomføre flere flydropp de neste dagene.

Det var imidlertid hverken vann eller medisinsk utstyr i leveransene som ble sluppet lørdag, ifølge CNN.

Hjelpeorganisasjoner har kritisert løsningen og kalt den lite effektiv, ettersom det befinner seg hundretusener av mennesker i nød på Gazastripen og Israel fortsatt slipper inn for lite nødhjelp.

Blant annet mener Scott Paul fra organisasjonen Oxfam at denne typen nødhjelp for det meste «lindrer den dårlige samvittigheten» til USA.

– Det vil det ikke hjelpe palestinerne å slippe en ynkelig, symbolsk mengde bistand til Gaza uten plan for sikker distribusjon, skrev han på X.

President Joe Biden skriver selv på X at flydroppene ikke er nok, og at USA vil fortsette å gjøre alt de kan for å få inn mer bistand.

Frykter sultkatastrofe

Verdens matvareprogram (WFP) måtte forrige uke stoppe all matlevering til Nord-Gaza. FN begrunnet dette med israelsk skuddveksling og «fullstendig kaos og vold på grunn av sammenbrudd av sivil orden».

Nødhjelpsorganisasjoner frykter en sultkatastrofe, og beskriver at folk er så utsultede og desperate at det lille av mat som kommer inn ikke kan deles ut på normalt vis.

Over 30.000 personer blitt drept i Gaza siden 7. oktober, ifølge palestinske helsemyndigheter. Nesten 70.000 skal ha blitt såret. Tallene er ikke bekreftet av uavhengige kilder.

Lørdag er 11 mennesker er drept og 50 er såret i et israelsk luftangrep mot en teltleir i Rafah, ifølge palestinske helsemyndigheter.

AKTUELT NÅ