Hopp til innhold

Uroen fortsetter i Myanmar: Militæret tar kontroll over viktig by for opprørerne

Seks personer skal ha blitt drept i slaget om byen Mindat, som var en sentral posisjon for opprørsgruppen Chinland Defense Force.

Myanmarsk rebell får militær trening

KLARE TIL KAMP: Flere opprørsgrupper har dukket opp i Myanmar. Her får en aktivist militær trening i en av leirene til rebellgruppen Karen National Union (KNU) i mai. KNU opererer nær den sørøstlige grensen til Thailand i delstaten Kayin.

Foto: STRINGER / AFP

Opprørsgrupper og militæret kjemper nå flere steder i Myanmar. Det er i tillegg store demonstrasjoner og sivil uro i landet.

Det var et hardt slag for opprørerne da byen Mindat ifølge BBC ble vertatt av militæret i går.

Etter militærkuppet i februar, der statsminister Aung San Suu Kyi og president Win Myint ble avsatt og fengslet, har Myanmar vært preget av uro.

Militærjuntaen har begrunnet kuppet med at det foregikk valgfusk under det nasjonale valget i fjor høst. Denne påstanden ble derimot avvist i går av en gruppe uavhengige observatører.

802 mennesker har ifølge observatørgrupper mistet livet siden kuppet, hovedsakelig fredelige demonstranter. Det reelle dødstallet skal ifølge observatørene være mye høyere, melder Reuters.

Myanmarske demonstranter viser solidaritet med Mindat

SOLIDARITET: Demonstranter i byen Mandalay viste i går solidaritet med rebellene i Mindat under en demonstrasjon mot militærkuppet.

Foto: Str / AFP

Hjemmelagde våpen

Nå er det også i økende grad kamper mellom flere opprørsgrupper og militæret.

Mye av striden foregår i den lille delstaten Chin, ytterst vest i landet. Rundt 85 prosent av de snaue 500.000 innbyggerne i delstaten er kristne, mens flertallet av landets innbyggere er buddhister.

Kartet viser byen Mindat, nordvest i Myanmar, der det er omtrent 46.000 innbyggere.

Det er her opprørsgruppen Chinland Defense Force har holdt grepet om den strategisk viktige byen Mindat, frem til militæret i går rykket inn. Seks rebeller skal ha blitt drept, ifølge gruppen selv.

Gruppen driver hovedsakelig geriljakrig og er bevæpnet med hjemmelagde skytevåpen.

– Vi er ikke lenger i Mindat ... men vi kommer tilbake og angriper snart. Vi har bare hjemmelagde pistoler. Det var ikke nok, sa en talsperson for gruppen til AFP.

Rebellene skal ha flyktet til skogene utenfor byen for å fortsette kampen.

Bekymret

Også i den sørøstlige delstaten Kayin kjemper opprørsgruppen Karen National Union (KNU) mot juntaen.

Demonstranter holder opp tre fingre som solidaritetstegn under en demonstrasjon i byen Mandalay i dag.

HUNGER GAMES: Demonstranter holder opp tre fingre som solidaritetstegn under nok en demonstrasjon i byen Mandalay i dag, inspirert av de fiktive rebellene i ungdomsromanene Hunger Games.

Foto: AFP

Både USAs og Storbritannias ambassader i Myanmar ga lørdag uttrykk for dyp bekymring over situasjonen i Chin.

– Militærets bruk av krigsvåpen mot sivile, som denne ukens hendelser i Mindat, er enda et tegn på hvor lavt regimet er villig til å synke for å holde fast på makten, uttalte den amerikanske ambassaden.

AKTUELT NÅ