Unisont Ap-ja til SV og Sp

Det finnes ikke tvil hos Aps listetopper om at samarbeidet med SV og Sp må fortsette. Alenegang er ikke noe alternativ.

Jens Stoltenberg og Co
Foto: Arne Sørenes / NRK

Samtlige listetopper i Arbeiderpartiet, med unntak av kulturminister og førstekandidat i Sør-Trøndelag Trond Giske, har svart på NRKs portrettintervjuer.

De øvrige 18 har alle svart at SV og Sp er de partiene de aller helst vil samarbeide med.

Tidligere partisekretær Martin Kolberg, som nå står først på lista til Arbeiderpartiet i Buskerud, og som var en av arkitektene bak omdreiningen av Ap som "aleneparti" til "maktdelingsparti" svarer slik:

- Arbeiderpartiet har hatt et vellykket samarbeid med SV og Senterpartiet de siste fire årene. Det vil jeg fortsette med.

Listetopp i Oslo - og statsminister - Jens Stoltenberg, mener grunnleggende verdisyn er viktigst i valget av samarbeidspartnere:

- Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet er enige om at vi skal ha et samfunn med fellesskap og rettferdighet, sier Stoltenberg.

Men statministeren er også åpen for samarbeid med andre.

- Jeg ønsker fortsatt flertallsstyre sammen med SV og Senterpartiet, men er åpen for samarbeid med andre partier for å få til brede og samlende forlik i store saker, slik vi har gjort med blant annet klimaspørsmål, statskirke og privatskoleloven.

Nei takk til Frp

På spørsmål om hvem de ikke vil samarbeide med, har 14 svart Frp, en har svart Høyre i tillegg til Frp, mens fire har enten latt være å svare på dette spørsmålet eller svart at det politiske resultatet er viktigst i valg av samarbeidspartnere.

Helga Pedersen

Helga Pdersen i Finnmark er en av sju kvinnelige listetopper i Ap.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Og Martin Kolberg, som lanserte at Ap skulle knekke Frp-koden, er fortsatt helt klar i sitt syn.

- FrP er det partiet som ut fra sitt partiprogram og sin ideologi står lengst fra Arbeiderpartiet. Et samarbeid med dem utover noen få enkeltsaker ville være helt umulig.

.

Kulturminister Trond Giske

Trond Giske er listetopp i Sør-Trøndelag.

Foto: Holm,Morten / SCANPIX
Else-May Botten

Else-May Botten i Møre og Romsdal er en av de yngste listetoppene i Ap.

Foto: Trond Vestre / NRK

Topptungt

Det er et topptungt Ap-team Jens Stoltenberg får med seg inn på Stortinget.

På listetoppene landet over er det statsråder, stortingsrepresentanter og sentrale tilitsvalgte i fagbevegelsen - til sammen mange tiår med politisk erfaring.

Foruten Stoltenberg og Kolberg, finner vi mange profilerete Ap-poltikere på listetoppene til Ap: justisminister Knut Storberget (Hedmark), arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen (Vestfold), forsvarsminister Anne-Grete Strøm- Erichsen (Hordaland), kulturminister Trond Giske (Sør-Trøndelag), barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt (Akershus) og fiskeriminister Helga Pedersen (Finnmark).

I Oslo er det dessuten mange profilerte politikere nedover på Ap-lista med utenriksminister Jonas Gahr Støre og den profilerte talsmannen for svake grupper, Jan Bøhler blant andre.

Arbeiderpartiet har sju kvinner blant sine 19 listetopper. Gjennomsnittsalderen er 50,3 år.

Arbeiderpartiets hjemmeside.

SISTE NYTT

Siste meldinger