Uniformert politi skal vokte Utøya

Politiet skal vokte Utøya døgnet rundt gjennom den kommende helgen. Da arrangerer AUF den første sommerleiren på øya siden 69 mennesker ble drept der for fire år siden.

Hovedhuset på Utøya
Foto: Lisbeth Jørgensen / NRK

– Det vil være politifolk både på fastlandet, i båt og på selve øya. Vi kommer til å være synlige for ungdommene under hele oppholdet deres på Utøya, sier sjefen på Hønefoss politistasjon, Kjell Magne Tvenge.

Politiet skal både virke betryggende for deltagerne, og forhindre potensielle angrep av typen som skjedde for fire år siden.

22. juli 2011 ble 69 personer drept på AUFs sommerleir som en del av terrorangrepet til Anders Behring Breivik. Den gang var det ikke noe politi som voktet øya, og i ettertid fikk politiet krass kritikk for innsatsen deres for å stoppe massakren.

> Les også: – Politiet sviktet dem på Utøya

Tett samarbeid

Ragnhild Kaski, Kirkenes
Foto: Privat

Siden den gang har politiet vært til stede ved flere at AUFs sommerleire som har blitt arrangert andre steder. Generalsekretæren i AUF, Ragnhild Kaski, sier godt samarbeid med flere aktører har vært avgjørende.

– Det er veldig viktig for oss at alle deltagerne føler seg trygge på vår sommerleir. Derfor har vi hatt god dialog med både politiet og Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress, som har gitt oss tips om hvordan vi skal håndtere de som sliter med traumer etter terroren.

I tillegg til politioppbudet har AUF egne tiltak for at årets deltagere skal føle seg trygge på helgens leir: Det skal være mange voksne tilgjengelig dersom ungdommene ønsker noen å snakke med, og Norsk Folkehjelp skal stå for sanitetstjenesten på øya.

Politiet: – Utøya vil være trygg

Kjell Magne Tvenge
Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Kaski var selv på Utøya da massakren fant sted. Hun føler seg trygg på at noe lignende ikke vil skje igjen.

Også politiet sier Utøya vil være et sikkert sted for de nærmere tusen deltagerne på årets leir.

– Det er ingenting som tyder på at øya er et mål for terror i år. Vi trener på aktiv bruk av politiet dersom det skulle oppstå noe spesielt, men ikke konkret på noe rundt Utøya. Men ved vår tilstedeværelse mener jeg det blir trygt å være på Utøya den kommende helgen, sier Tvenge.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger