Hopp til innhold

Kommisjonen: – Politimennene skulle ha tatt seg over

Den første politipatruljen som ankom Utøya virket ikke innstilt på å selv aksjonere for å stanse massakren på Utøya, skriver 22. juli-kommisjonen i sin rapport.

Myndighetenes evne til å beskytte menneskene på
Utøya sviktet. En raskere politiaksjon var reelt
mulig. Gjerningsmannen kunne ha vært stanset
tidligere 22/7.

NETT-TV: – Politiets tidsbruk er uakseptabel, mener 22. juli-kommisjonen.

En av hovedkonklusjonene i rapporten som ble lagt fram mandag formiddag er at en raskere politiaksjon var reelt mulig. Anders Behring Breivik kunne ha vært stanset tidligere 22. juli 2011.

Kommisjonen har regnet seg fram til at politiet kunne ha vært på Utøya 20 minutter tidligere dersom de hadde fulgt den opprinnelige planen til politiets aksjonsleder.

– Burde aksjonert selv

Kommisjonen er særlig kritisk til at den første patruljen som kom til kaia i Utvika den 22. juli i fjor ikke sørget for å få tak i båter slik at de selv kunne reise over til øya.

Ifølge kommisjonen skulle de første politimennene som kom til stedet ha forsøkt å stanse massakren på egen hånd, til tross for at de fikk beskjed om kun å observere hva som skjedde.

«To tjenestemenn godkjent for væpnede oppdrag forutsettes å kunne aksjonere mot en slik motstander,» slår rapporten fast.

Bakgrunnen for kommisjonens konklusjon er politiets egne retningslinjer for hva de skal gjøre når en eller flere gjerningspersoner skyter i et« tett beferdet område».

Les mer om «skyting-pågår instruksen» i faktaboksen til høyre i saken.

Den første patruljen ble sendt ut med ordre om å observere, men ifølge kommisjonen burde de ha bestemt seg for å ta seg over når de forsto at skyting pågikk og at ungdommer var i livsfare.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Alexandra Bech Gjørv

KRITIKK: Alexandra Bech Gjørv, som leder 22. juli-kommisjonen, kom med sterk kritikk mot både politi og regjering under framleggingen av rapporten mandag.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Men den første patruljen som kom til Utvika sørget ikke for at de selv fikk tak i båter slik at de kunne ta seg over til Utøya for å forsøke å stanse at uskyldige ungdommer ble skutt og drept.

I stedet bestemte de seg for å vente på Beredskapstroppen som var på vei fra Oslo.

– Tidsbruken er uakseptabel

«Patruljens opptreden etterlater etter kommisjonens mening et entydig bilde av at den ikke var innstilt på å gå til øyeblikkelig aksjon. Ordrene den hadde fått, og informasjonen om at helikopter fra Oslo var på vei, kan ha vært medvirkende til dette,» skriver kommisjonen.

Tidligere har det kommet frem at den første politipatruljen fra Nordre Buskerud ankom fergeleiet ved Utøya klokka 17.52.

33 minutter senere kom politiet ut til Utøya.

Minst 20 mennesker skal ha blitt drept i løpet av det siste kvarteret av massakren.

– Tidsbruken er uakseptabel, sa kommisjonsleder Alexandra Bech Gjørv under pressekonferansen i formiddag.

Mener opprinnelig plan burde vært fulgt

Kommisjonen har ikke bare sett på hvordan politiet handlet den 22. juli. De har også sett på hvilke planer som ikke ble fulgt.

Ifølge deres estimater kunne politiet ha vært på Utøya allerede klokka 18.15 dersom den opprinnelige planen til aksjonsleder Hans Mattis Hamborg ved Hønefoss politistasjon ble fulgt.

Han ønsket i utgangspunktet en øyeblikkelig aksjon fra brygga på landsiden med egne, lokale mannskaper.

«Styrken skulle snarest mulig ta seg ut på Utøya for å nøytralisere trusselen, hvilket innebar pågripelse, eventuelt nedkjemping av gjerningspersonen, samt å hjelpe skadde og evakuere folk fra øya,» skriver kommisjonen i rapporten.

Men planen ble aldri varslet over sambandet. Heller ikke operasjonssentralen fikk klar beskjed. Dermed fikk heller ikke de to første politimennene som kom til Utøya tilstrekkelig informert om planene.

AKTUELT NÅ