Unge Høyre vil kun ha kvoteflyktninger til Norge

Unge Høyre vil ha slutt på at krigsflyktninger kan komme til Norge og søke asyl, og ber moderpartiet endre asylpolitikken. Lederen mener det er trist at «hjelp i nærområdene» har fått en negativ klang.

Unge Høyre-leder Tonning Riise

STORE ENDRINGER: Unge Høyre-leder Tonning Riise ber moderpartiet tenke nytt om asylpolitikken.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

– Det tragiske med politikken i dag, er at vi indirekte oppfordrer ganske mange mennesker til å ta en farlig reise til Europa, sier Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise.

Inspirert av en fersk Civita-rapport tar han til orde for å endre asylsystemet slik vi kjenner det i dag. Ikke bare i Norge, men i hele Europa.

Dette er de mest avgjørende endringene:

  • Folk som flykter fra krig skal ikke ha rett på asyl i Europa, men først og fremst få hjelp i nærområdene.
  • Det vil som hovedregel kun komme flyktninger gjennom FN-kvoter.
  • Muligheten for å få humanitære visum for folk som er individuelt forfulgt, skal bli utvidet.

– Asylsystemet har brutt sammen

– Færre vil legge ut på en farefull ferd til Europa som krever mange menneskeliv, flere som flykter fra krig og nød vil få hjelp og mennesker som er individuelt forfulgt vil få et mye mer oversiktlig og tydeligere rettighet til å søke asyl i Europa.

Også UDI-direktør Frode Forfang diskuterte lignende tiltak på UDI sin blogg i januar.

– Jeg mener vi er nødt til å innse at asylsystemet i stor grad har brutt sammen, sier Riise.

Han sikter til at flyktningstrømmen har ført til at Europa ikke har kontroll på Schengens yttergrenser, og at de europeiske statene ikke har klart å enes om en rettferdig fordeling av asylsøkere.

– Dumt at «hjelp i nærområdene» har fått dårlig klang

Ifølge Riise var ikke flyktningkonvensjonen ment for masseflukt av mennesker som rømmer fra krig og nød.

– Skal vi klare å hjelpe dem på en god måte, er vi nødt til å bygge opp systemer for å ta imot alle de millionene som er på flukt i trygge naboområder, sier Riise.

Frp har lenge snakket om hjelp i nærområdene. Hermer Unge Høyre etter Frps politikk?

– Jeg synes det er litt dumt at dette med hjelp i nærområdene har fått en negativ klang, for det er egentlig veldig logisk at når millioner av mennesker flykter fra krig og nød, så kan vi ikke ta imot millioner av mennesker til Europa, sier Riise.

– Forpliktelsene ligger fast

Ingjerd Schou

TVILER: Innvandringspolitisk talsperson Ingjerd Schou i Høyre tviler på at Høyre vil vedta omfattende endringer i asylsystemet.

Foto: Bjørn Ivar Voll

Riise sitter i Høyres programkomité. Der vil han jobbe for at hele asylsystemer kommer under lupen når flyktningpolitikken for neste stortingsperiode skal utarbeides.

– Det jeg tror de får med seg moderpartiet på, er en diskusjon om dagens system fungerer godt eller ikke, sier Ingjerd Schou, som er innvandringspolitisk talsperson i Høyre.

Likevel tviler hun på at landsmøtet kommer til å vedta omfattende endringer i asylsystemet.

– Norge må holde fast ved våre internasjonale forpliktelser, og at det er beskyttelsesbehovet vi må stå oppreist for, sier Schou.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger