Ungdomspartiene krever gjennomslag for å drive valgkamp

Ungdomspartiene utfordrer moderpartiene på politisk sommerleir. Ett år før stortingsvalget advarer de om at valgkampinnsatsen ikke er gratis.

AUF-leder Mani Hussaini hilser til leirdeltakerne

– De får ikke innsatsen vår gratis, sa AUF-leder Mani Hussaini da han talte til sommerleirdeltakerne torsdag.

Foto: Sørbø, Krister / NTB scanpix

Politikk er sommeren høydepunkt når ungdomspartiene samles på sommerleir. Denne uken har AUF, Unge Høyre og Fpu sommerleir.

Åpningstalene oppsummerer gjennomslagene de har hatt, men også klare utfordringer til moderpartiene.

Det ekstra giret

sommerleir unge høyre 2016

– Vi har et gjensidig avhengighetsforhold med Høyre, sier Kristian Tonning Riise til NRK.

Foto: Unge Høyre
Politisk reklame Høyre

Høyre-reklamen som skal sjarmere velgere i sommerferien.

Foto: Steinar Wulfsberg-Gamre

– Om ett år er vi der igjen. Da skal Unge Høyre bli den avgjørende faktoren som sikrer Erna fire nye år som statsminister og den første gjenvalgte Høyre-regjeringen siden 80-tallet, sa Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise i sommerleirtalen.

Denne innsatsen er ikke gratis ifølge ungdomspartilederen. Til NRK innrømmer han at politiske gjennomslag er viktig for at Unge Høyre skal gidde å gjøre en ekstra innsats.

– Vi vil alltid hjelpe Høyre valgkampen, men når vi får gjennomslag setter vi inn det ekstra giret, sier Unge Høyre-lederen til NRK.

Unge Høyre sier de har fått mye gjennomslag for skolepolitikken, og neste sak på agendaen er eksamen før russetiden. Nå venter ungdomspartiet først og fremst på at politikerne skal gjøre det de har lovet.

Høyre har ikke sjans til nå alle velgerne uten den innsatsen Unge Høyre legger ned.

Kristian Tonning Riise, leder i Unge Høyre

– Vi vil se handling for saker vi allerede har fått gjennomslag for. En ting er å få saker inn i stortingsprogrammet og regjeringserklæringen, men prosessen etter er minst like viktig. Politikken må settes ut i praksis, sier Tonning Riise.

AUF-leder Mani Hussaini holder åpningstalen under AUFs sommerleir på Utøya 2016
Foto: Krister Soerboe, Sørbø, Krister / NTB scanpix

AUF: – De får ikke innsatsen vår gratis

Da Mani Hussaini åpnet AUFs sommerleir på Utøya lovet han at de skulle være sist i seng og først opp om morgenen frem mot valget. Og for dette krever han gjennomslag for politikken til AUF.

– Det er kun med innsatsen til AUF-ere over hele landet at Jonas kan bli statsminister om ett år. Men den innsatsen gir vi ikke bort gratis. Vi har tydelige krav til hva vi forventer fra Arbeiderpartiet, og vi forventer å bli hørt, sa Hussaini.

Vi er mye mer enn partiets viktigste valgkampmaskin. Vi er partiets salt.

Mani Hussaini, AUF-leder

I talen ramset AUF-lederen opp tre gjennomslag de har fått hittil: kravet om rett til videregåendeskole, felles ekteskapslov og én prosent av BNP i bistand til verdens fattigste. Nå skal de jobbe for å øke formuesskatten, innføre eiendomsskatt og gjeninnføre arveavgiften.

Dette vil Fpu endre med Frp

Fremskrittspartiets ungdom har også sommerleir denne uken. Formannen i Fpu, Bjørn-Kristian Svendsrud er storfornøyd med Frps innsats i regjering, og er spesielt fornøyd med den nye veien til Skottheimen der sommerleiren avholdes.

– Håper alle la merke til den fantastiske asfalten som er lagt her siden sist, det kan vi takke tidenes samferdselsminister for, Ketil Solvik-Olsen, sa han i talen.

– Det skal mye til for at vi ikke stiller oss 100 prosent bak partiet. Vi gir innspill, men vi hjelper dem uansett. Men selvfølgelig er motivasjonen på topp om vi får gjennomslag for sakene våre, sier Svendsrud til NRK.

Formann i Fpu Bjørn-Kristian Svendsrud

– Vi trenger ikke å ha påvirkningskraft, men vi har det fordi Frp lar oss være en del av beslutningene om hva partiet skal mene, sier Fpu-formann, Bjørn-Kristian Svendsrud.

Foto: Fpu

De er ikke uenig med moderpartiet i mye, men ungdomspartilederen sier de vil kutte mer enn Frp når det kommer til skatt og offentlige utgifter.

– Det hadde ikke vært noen grunn til å ha et ungdomsparti om vi hadde vært enig i alt. Frp burde for eksempel turt å snakke om sykelønn, og redusert den fra 100 prosent til 80, forteller han.

SISTE NYTT

Siste meldinger