Hopp til innhold

– Utøya er AUFs hjerte

Mani Hussaini åpnet torsdag AUFs sommerleir. Dette er andre gang de har sommerleir etter Utøya-terroren som tok 69 liv på øyen.

AUF-leder Mani Hussaini åpner årets sommerleir på Utøya.

VIDEO: Se hele åpningstalen til AUF-lederen her.

– Kjære kamerater, åpnet ungdomspartilederen, Mani Hussaini.

– Lite visste jeg hvor mye dette stedet ville bety for meg. Utøya er nesten som en bestevenn, fortsetter AUF-lederen som ble valgt i 2014.

Fra 3. til 7. august samles AUF-ere fra hele landet til sin andre sommerleir på Utøya etter terroren i 2011. Over tusen ungdommer er ventet fra hele landet, og søsterpartier i utlandet.

Vi er mye mer enn partiets viktigste valgkampmaskin. Vi er partiets salt.

Mani Hussaini, AUF-leder

Appellerer til arbeiderbevegelsen

AUF sommerleir åpning 1

AUF-ere samlet rundt scenen på Utøya for å høre Mani Hussaini åpne sommerleiren for andre gang etter Utøya-terroren i 2011.

Foto: Eva Marie Bulai / NRK

Kravet om rett til videregåendeskole, felles ekteskapslov, en prosent bistand til verdens fattigste, er sakene han trakk frem som politiske gjennomslag for AUF.

– Det har blitt norsk politikk fordi AUF har vært tydelig på våre krav. Nå må vi stille nye krav, sa Hussaini. Han trakk også frem klimakampen som en viktig sak, der AUF skal være «saltet» som påvirker Arbeiderpartiet.

– Ingen i verden kan stoppe oss ... Nå kan dere klappe, sier AUF-lederen med et smil og sommerleiren klapper.

Temaet for årets sommerleir er «Vi bygger landet for framtida».

– Det er arbeiderbevegelsens store prosjekt, sier han til de fremmøtte.

LO stand AUFs sommerleir

LO-leder Gerd Kristiansen tar en snartur innom LOs egen stand på AUF-sommerleiren.

Foto: Eva Marie Bulai / NRK

Kritiserer regjeringen

Selv om vafler og Pokémon ble nevnt er politikk i sentrum av talen, og han bruker anledningen til å kritisere regjeringen kraftig.

Velferdsstaten er ifølge Hussaini ikke er prosjekt regjeringspartiene har tatt del i.

– Vi har vært for og de har vært imot. I Norge og i Europa. Slik har det alltid vært, ikke la dere lure. De vil bygge ned, privatisere fellesgoder og øke forskjell mellom folk, sier han.

Ungdomspartilederen langer også ut mot regjeringens ministere:

– Vi har en arbeidsminister som lukker øynene når 135 000 står uten jobb, vi har en utdanningsminister som privatiserer, en integreringsminister som bruker godhet som skjellsord, og en fiskeriminister som heter Per Sandberg.

Minnesmerke avdukes

Hegnehuset står klart på Utøya. Ungdom fra hele landet skal kunne komme dit for å diskutere og lære om ekstremisme, og hvilke verdier som var under angrep.

Første sommerleir for NHO-leder

Sommerleir AUF NHO 2

NHO-leder Kristin Skogen Lund og LO-leder, Gerd Kristiansen skal ha Politisk kvarter på sommerleiren. Her med AUF-leder i midten.

Foto: Eva Marie Bulai / NRK

De første gjestene har ankommet, blant dem NHO-leder, Kristin Skogen Lund. Det er første gangen hun besøker AUF på Utøya. LO har på sin side allerede satt opp en stand på ungdomspartiets sommerleir, og det er ikke første gang.

Etter AUF-lederens åpning av sommerleiren var det tur for «Politisk kvarter» med NHO-leder og LO-leder, Gerd Kristiansen.

AUF Sommerleir NHO

Det er første gang NHO-lederen er på Utøya. Her kommer de opp fra båten.

Foto: Eva Marie Bulai / NRK

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

Statsminister Støre: – ​​​​​​​Igjen er Norge rammet av et brutalt angrep mot uskyldige

Zaniar Matapour (42) er siktet for drap og terror