NRK Meny
Normal

Henter tusenvis av flyktninger med buss

Regjeringen i Ungarn besluttet sent fredag å sende busser for å plukke opp tusenvis av flyktninger og kjøre dem til den østerrikske grensen. Transporten skjer natt til lørdag.

Migranter i Budapest

GÅR MOT GRENSEN: Migranter og flyktninger går langs motorveien mot grensen til Østerrike om lag 22 kilometer utenfor Budapest i Ungarn. Foto: Laszlo Balogh / Reuters / NTB scanpix

Foto: LASZLO BALOGH / Reuters

Ungarn har store problemer med å håndtere mengden av flyktninger i landet.

Etter en dag der rundt tusen migranter begynte å gå mot Østerrike til fots, og andre forsøkte å rømme fra flyktningleirene myndighetene har satt opp, kunngjorde statsminister Viktor Orbáns stabssjef Janos Lazar at regjeringen ville sende busser for å plukke opp flyktningene.

LES OGSÅ:

Plukker opp tusenvis

Hentingen med buss skal skje i løpet av fredag kveld og morgentimene lørdag. Bussene skal både plukke opp tusenvis av migranter og flyktninger ved jernbanestasjonen i Budapest og de rundt 1.200 som har begynt å gå på vei til grensa til Østerrike.

– Dette betyr ikke at de automatisk kan forlate landet, sier Lazar som understreker at den ungarske regjeringen avventer respons fra Østerrikes myndigheter.

LES OGSÅ:

Trafikkaos

Det stille toget av voksne og barn skapte trafikkaos da de la ut på vandring fra jernbanestasjonen i Budapest fredag. Noen av flyktningene satt i rullestol, andre gikk med krykker, og foreldre gikk med barn på skuldrene. Målet er grensa som ligger 175 kilometer lenger vest.

Migrantene og flyktningene har i flere dager oppholdt seg på jernbanestasjonen i Budapest sammen med flere tusen andre.

Etter at de ikke fikk lov å gå om bord i noe tog fordi myndighetene innstilte alle internasjonale tog vestover, var tålmodigheten fredag slutt for mange av dem, og de tok beina fatt mot motorveien til grensa.

LES OGSÅ: Flyktninger nekter å bli i Ungarn

Kampanje på sosiale medier

Om lag 2.200 mennesker i Østerrike har deltatt i en kampanje på sosiale medier for å organisere henting av migrantene og flyktningene i Ungarn lørdag, med privat transport.

«Den østerrikske staten og EU står passivt på sidelinjen og ser på at mennesker vandrer i Budapests gater under forferdelige forhold, uten å gi dem noe hjelp», skriver organisatorene bak kampanjen på Facebook.

LES OGSÅ: Ungarn klare til å stenge grensa

Forsøkte å rømme fra leir

Store grupper av flyktninger forsøkte fredag å rømme fra en interneringsleir ved grensa mot Serbia. Mange ble senere brakt tilbake til leiren, mens andre havnet i sammenstøt med politiet.

Også ved togstasjonen i byen Bicske lenger nord forsøkte flyktninger å rømme fra et område hvor de var plassert av politiet. En pakistansk mann omkom da han kollapset og falt idet han prøvde å komme seg unna.

En gruppe som nektet å fjerne seg fra et tog i byen etter å ha fått beskjed om at de skulle bringes til en leir for registrering, forlot imidlertid toget frivillig etter å ha oppholdt seg om bord siden torsdag.

LES OGSÅ: FN ber EU ta i mot 200 000 flyktningar

Strengere straffer

Ungarn insisterer på at de ikke kan slippe flyktningene videre inn i Schengen uten de riktige dokumentene, og at de må registreres slik EUs regler tilsier. Men flyktningene nekter å la seg registrere i Ungarn av frykt for å bli sendt tilbake dit når de eventuelt kommer til Tyskland, slik Dublin-konvensjonen åpner for.

Den ungarske nasjonalforsamlingen vedtok fredag en strafferamme på tre års fengsel for folk som klatrer over det ny piggtrådgjerdet langs grensa mot Serbia. I tillegg ble det opprettet en «transittsone» langs grensa hvor asylsøkere kan holdes internert mens asylsøknadene deres behandles.

EUROPE-MIGRANTS/HUNGARY Hungarian police officers hand out cuddly toys to migrant children alongside train at Bicske railway station

DELER UT KOSEDYR: Ungarsk politi deler ut kosedyr til flyktningbarn ved toget i Bicske som flyktningene nekter å forlate. Foto: Leonhard Foeger / Reuters / NTB scanpix

Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters

– Må beskytte grensene

Ungarns statsminister Viktor Orbán sa i et radiointervju fredag at landet ikke vil myke opp flyktningpolitikken.

Noen ganger må man skamme seg over Victor Orban. Han har ødelagt så mye i Ungarn

Luxembourgs utenriksminister Jean Asselborn

– Strømmen av flyktninger er endeløs. Vi må beskytte grensene våre; hvis ikke, kan vi ende opp som en minoritet på vårt eget kontinent, hevdet han.

Skammer seg over Orban

Statsministeren har de siste dagene også sagt at Ungarn som et kristent land ikke ønsker omfattende muslimsk innvandring.

– Noen ganger må man skamme seg over Victor Orban. Han har ødelagt så mye i Ungarn, men også mye når det kommer til verdiene i EU, sa Luxembourgs utenriksminister Jean Asselborn til den tyske TV-kanalen ZDF torsdag kveld.

– Det ville være en katastrofe om vi måtte innføre sanksjoner mot EU-land for å tvinge dem til å vise medmenneskelighet, sa han på spørsmål om Ungarn kan tvinges til å behandle flyktningene bedre.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger