NRK Meny
Normal

Øst-europeiske ledere vil beskytte landegrenser

Ledere i Polen, Tsjekkia og Slovakia og tilbyr Ungarn hjelp til å håndtere de mange flyktningene som nå kommer til landet. De fire nasjonene er enige om at menneskesmuglingen må bekjempes.

Gjerde Röszke

Flere østeuropeiske land støtter Ungarn som har satt opp et gjerde for å hindre flyktninger i å komme inn fra Serbia.

Foto: STRINGER / Reuters

– Som et tegn på vår solidaritet vil vi tilby Ungarn assistanse, heter det i en felles uttalelse fra de tre statsministrene.

Statsministrene i Visegradgruppen, Tsjekkia, Polen, Ungarn og Slovakia, møttes i Praha fredag for å enes om en felles holdning til hvordan migrasjonsbølgen skal håndteres.

– Grensene må beskyttes

– Situasjonen er ute av kontroll, sier den polske statsministeren Ewa Kopacz.

Den tsjekkiske statsministeren sier det er et kaos i Europa nå og at de fire er enige om at landenes grenser må beskyttes og at menneskesmuglingen må bekjempes.

Ungarn har sammen med Hellas og Italia blitt en av frontlinjestatene i krisen, og mottar en stor del av flyktningene som forsøker å ta den østlige ruten inn i Europa.

Foreslår flyktningkorridor til Tyskland

De fire landene er også enige om at de ikke vil støtte et tysk forslag om bosetting av flyktningene. Men de kan tenkes å godta en såkalt tog-korridor der flyktningene får reise fra Ungarn til Tyskland, hvis de to landene godtar det.

Ungarns statsminister Viktor Orbán sier Ungarn ikke vil myke opp flyktningpolitikken og advarer mot at europeere kan ende i mindretall på sitt eget kontinent.

Nasjonalforsamlingen i Ungarn vedtok tidligere i dag nye lover som gjør det straffbart å klatre over det nye piggtrådgjerdet langs grensen mot Serbia. De som gjør dette kan heretter dømmes til opptil tre års fengsel.

Statsministre fra Slovakia, Polen, Tsjekkia og Ungarn

Statsministrene fra Slovakia, Polen, Tsjekkia og Ungarn holdt en felles pressekonferanse da samtalene var over.

Foto: MICHAL CIZEK / Afp

EUs utenriksministre er også samlet i Luxemburg i dag for å diskutere krisen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt