NRK Meny
Normal

Skamfulle ungarere hjelper flyktninger

– Jeg skammer meg over regjeringen min. De representerer ikke meg og mine venner, vi vil hjelpe, sier Zsofia Szabo. Hun delte ut tepper og liggeunderlag til flyktninger i Budapest i dag.

Zsofia Szabo

Zsofia Szabo delte mener den ungarske regjeringen burde gjort mer for flyktningene.

Foto: Svensk TV4

Zsofia Szabo har fått penger fra en svensk støttegruppe. De har brukt på nyttige varer som hun delte ut på jernbanestasjonen i den ungarske hovedstaden.

– Regjeringen vår gjør ingenting for å hjelpe. Hvis ikke vi hadde gjort noe, kunne folk like gjerne ha dødd her, sier hun til svensk TV4.

Ungarn vedtok nye, strengere lover fredag. Flyktninger kan blant annet få tre års fengsel for å klatre over det nye gjerde på grensen mot Serbia.

Etter å ha ventet på i Budapest i to dager, der flyktningene ble nektet å fortsette reisen med tog, bestemte mange seg for å heller fortsette til fots. Et rolig tog la i vei med ungarsk politi på sidelinjen, som passet på trafikken og at alt gikk rolig for seg.

På vei til Østerrike

En ung mann, på krykker og med bildet av Angela Merkel rundt halsen, sier han er på vei ut av Ungarn.

Foto: FERENC ISZA / Afp

De fleste som gikk er unge menn, melder Sveriges Television, men det var også kvinner og barn – og folk på krykker og i rullestol. Noen hadde en sekk på ryggen, andre hadde sakene sine i en bag eller en bærepose eller et liggeunderlag under armen.

Ungarere kom med vann og mat

Menneskemengden ble fulgt av politiet som innimellom stanset trafikken så de kom trygt fram. De ga også vann til flyktningene. Det sammen gjorde folk som bor langs veiene, vanlige ungarer bidro og flere sa til den svenske kringkasteren at de er sinte over at den ungarske regjeringen ikke hjelper mennesker som flykter fra krig.

– Trenger dere dette, trenger du et teppe? En lyshåret kvinne delte ut til dem som gikk forbi.

Imelda Flattery fra BBC nyheter melder på Twitter at frivillige møter opp og gir bort vann og mat.

Laster Twitter-innhold

Noen av de mange som gikk fikk også sitte på med privatpersoner som stanset og tok med noen ekstra passasjerer på sin vei.

Ungarn

Da mørket falt på advarte politiet menneskene mot å gå kledd i mørke klær.

Foto: Frank Augstein / Ap

Flyktningene forlot toget i Bicske

En annen gruppe flyktninger har tilbrakt de siste par dagene i byen Bicske, vest for Budapest.

Flere av dem som forlot togstasjonen der for to dager siden, ble sittende i et tog i byen da det ble klart at toget ikke kom til å kjøre ut av Ungarn.

Flyktningene gikk på toget i Budapest torsdag, og trodde de var på vei til Østerrike da politiet stanset toget, og forsøkte å tvinge dem til å gå av. Enkelte godtok dette og ble fraktet til mottaket, men en gruppe på 500 nektet og barrikaderte seg om bord.

Til slutt forlot de toget og politi på stedet sa de kom til å bli transportert til et flyktningmottak like ved.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt