NRK Meny
Normal

Flyktninger nekter å bli i Ungarn

Flyktninger nekter å bli i ungarske leirer eller vente på togstasjoner. Nå har over tusen mennesker lagt ut på veien for å gå mot Østerrike. Samtidig har Ungarn vedtatt strengere lover.

Flyktninger Budapest

Flyktninger i Budapest har forlatt togstasjonen og begynt å gå vestover.

Foto: ATTILA KISBENEDEK / Afp

Flere titalls flyktninger har brutt seg ut av en flyktningleir i Bicske i Ungarn der togpassasjerer er internert, melder Reuters. Tidligere i dag meldte ungarsk politi at flere hundre flyktninger rømte fra en annen flyktningleir i Röszke, nær den serbiske grensen.

– Ifølge våre beregninger er det rundt 300 personer som har forlatt leiren. For å unngå ulykker har vi nå stengt en vei og omdirigert trafikken ved Röszke, sa politiet i en uttalelse.

Vokter leiren ved Röszke

Ungarsk politi vokter leiren ved Röszke.

Foto: CSABA SEGESVARI / Afp

Den ungarske utenriksministeren har bedt flyktningene om å forlate togstasjonen i Budapest. Over tusen personer skal ha gjort dette, men istedenfor å godta et opphold i leirer, begynner de altså å forlate landet til fots.

– Her går små barn i tretti graders varme. Det er stekende sol og de har ingeting å drikke, sier Sveriges Radios korrespondent som er på stedet.

Toget på stasjonen i Bicske

Flyktningen sover på gulvet og på bagasjehyllene. De nekter å forlate toget.

Foto: STRINGER / Reuters

Reuters reporter i den ungarske hovedstaden rapporterer at flere av dem sier de nå vil fortsette ferden langs landeveien, siden myndighetene i Ungarn nekter dem å reise videre med tog.

Det er cirka 175 kilometer til den østerrikske grensen.

Nekter å forlate toget

Bicske-leiren er der flere hundre flyktninger som trodde de var på vei til Østerrike på et tog torsdag, ble internert for å registreres da toget ble stanset. Mange av flyktningene har barrikadert seg på toget og nekter å gå av.

Strengere lover i Ungarn

Parlamentet i Ungarn har i dag vedtatt nye lover som gir politiet mer makt til å kontrollere flyktningene.

Det er blant annet blitt straffbart å ødelegge gjerdet på grensen mot Serbia, det er også straffbart å ta seg gjennom det.

De nye lovene skal også sikre en raskere behandling av asylsøknader, melder Reuters.

Europarådets menneskerettighets-kommissær, Nils Muiznieks, sier Ungarns holdning til flyktninger er svært beklagelig.

– Ungarn, av alle de europeiske landene, burde ha en forpliktelse til å gi beskyttelse til dem som trenger det, uansett deres religion eller hvem de er, sier han.

Avviser kritikk

Ungarn følger europeiske regler, sier utenriksminister Peter Szijjarto og avviser kritikk av landets håndtering av migrasjonskrisen.

– Det er uakseptabelt at vi blir kritisert, kraftig kritisert, når vi følger EU-reglene. Det er rimelig urettferdig, sier Szijjarto til pressen før et EU-møte i Luxembourg.

Ungarn er under press for landets håndtering av den europeiske migrasjonskrisen og behandlingen av tusenvis av flyktninger og migranter som har ankommet landet på vei nordover i Europa.

– Ungarn er forpliktet til å følge de europeiske reglene som gir oss et ansvar for å sikre grensene våre, sier Szijjarto.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt