Hopp til innhold

Uber får fem millioner kroner i bot

Ifølge Dagbladet får den omstridte transporttjenesten Uber et forelegg på fem millioner for det politiet mener er brudd på yrkestransportloven.

Uber

UBER: I vinter ble Uber anmeldt av Oslo kommune, Samferdselsdepartementet og Norges Taxiforbund for brudd på yrkestransportloven.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Uber får et forelegg på til sammen fem millioner kroner fordelt på to selskaper, skriver Dagbladet.

Norgessjef i Uber Carl-Edvard Endresen

NORGESSJEF: Carl Edvard Endresen er Norgessjef i Uber.

Foto: Linda Reinholdtsen / NRK

I januar ble det kjent Uber etterforskes av Oslo politidistrikt for mulig brudd på blant annet yrkestransport-lovgivningen og moms- og skattelovgivningen, både når det gjelder enkeltsjåfører og de ulike selskapene i Uber-systemet.

Uber har bekrefter overfor Dagbladet at transportnettverkselskapets norske selskap Uber Norway fått et forelegg på to og en halv million kroner. Det samme har det internasjonale Uber BV fått.

Ender i retten

Selskapene er ikke villige til å godta foreleggene, og saken ender derfor i retten.

– Vi er skuffet, men ikke overrasket over denne utviklingen, som viser det prekære behovet for å modernisere det norske regelverket. Etter nærmere vurdering har vi valgt å ta dette til retten. I mellomtiden vil vi fokusere på de 280 000 Uber-brukerne og hundrevis av partnersjåfører som er tilknyttet Uber, sier Carl Endresen, Norgessjef i Uber overfor NRK.

Anmeldt

I vinter ble Uber anmeldt av Oslo kommune, Samferdselsdepartementet og Norges Taxiforbund for brudd på yrkestransportloven. Tjenesten UberPOP ble definert ulovlig av politiet, og flere biler ble avskiltet og sjåfører fikk bøter.

Politiet har slått hardt ned på Uber-sjåfører i Norge. Frem til juni hadde totalt 194 sjåfører blitt anmeldt, og 94 førerkort og 11,2 millioner kroner var inndratt.

Skatteetaten sendte i vinter brev til over 400 Uber-sjåfører som ikke hadde betalt skatt for inntekter gjennom det omstridte persontransportselskapet.

– Brevene er sendt til de som har omsatt for mer enn 50.000 kroner, sa Jan Egil Kristiansen i Skatt Øst.

Uber-appen ble lansert i Norge i desember 2014.

AKTUELT NÅ