Hopp til innhold

Tusenvis tar til gatene: «Ikke rør abortloven!»

På 33 steder over hele landet demonstrerer tusenvis mot endringer i abortloven. – Jeg trodde ærlig talt vi var kommet litt lenger, sier «abortlovens mor».

Vi spurte deltakere på abortdemonstrasjonen utenfor Stortinget om hvorfor det demonstrerer.

SE VIDEO: Vi spurte deltakere på abortdemonstrasjonen utenfor Stortinget om hvorfor det demonstrerer.

– Erna Solberg og KrF har valgt å legge regjeringsforhandlinger inn i vår livmor. Vi er her for å sende en melding om at de ikke er invitert.

Slik åpnet konferansier Liv Gulbrandsen dagens demonstrasjon i hovedstaden mot endringer i abortloven.

40 år etter at Stortinget vedtok loven om selvbestemt abort, har titusenvis av demonstranter tatt til gatene for å gi en klar beskjed til regjeringen:

«Ikke rør abortloven!»

På Facebook er det planlagt demonstrasjoner i 30 byer, og rundt 30.000 personer har vist interesse for arrangementene.

– Det har vært et enormt engasjement rundt dette, sier Ane Stø, leder av Kvinnegruppa Ottar, som er initiativtaker til demonstrasjon.

Abortdemonstrasjon Oslo

Bakgrunnen for demonstrasjonen er at Erna Solberg har åpnet for å diskutere endringer i abortloven, dersom KrF går inn i regjeringen. Les mer om hva debatten går ut på her.

– Folk blir forbanna

Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø (H) har møtt opp for å vise sin støtte til demonstrantene.

– Jeg ønsker å synliggjøre at det er ganske mange i Høyre som er uenige i de endringene av abortloven som er foreslått. Jeg vet det er et sterkt ønske fra regjeringens side å få inn KrF, men dette er å strekke seg for lang.

Christine Sagen Helgø på demonstrasjon

Ordfører i Stavanger, Christine Sagen Helgø (H).

Foto: Hanne Høyland / NRK

Sv-nestleder Kirsti Bergstø er blant appellantene som taler til de som har møtt opp for å demonstrere utenfor Stortinget i Oslo.

Hun mener det brede engasjementet over hele landet viser tydelig hva folk mener om mulige endringer i abortloven.

– Når Erna Solberg legger retten til å bestemme over egen kropp på forhandlingsbordet, da blir folk forbanna og tar til gatene. Jeg tror vi blir mange nok i dag til at fornuften seirer. Vi har flertallet i ryggen, og leflinga med abortloven må legges vekk.

Kirsti Bergstø

SV-nestleder Kirsti Bergstø ønsker å beholde abortloven slik den står i dag. – Det vil være et stort tilbakeskritt å kjempe for slag vi allerede har vunnet.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

– Handler ikke om å sortere vekk noen

Sol Råbu (17) er med i Sosialistisk ungdom, og har møtt opp sammen med rundt 500 andre i Kristiansand.

Hun er overrasket over antall fremmøtte.

– Vi bor jo i bibelbeltet og dette er et omstridt tema her. Men jeg er veldig glad for at så mange møter opp og viser at abortloven ikke er noe som kan brukes som en brikke i et maktspill.

Noen argumenterer for at lovendringene er viktige for å forhindre et sorteringssamfunn. Hva tenker du om det?

– Dette handler ikke om å sortere vekk noen. Det handler om barn som ikke er levedyktige, med alvorlige sykdommer. Da er det i tillegg spesielt at regjeringen gang på gang kutter støtte til familier og foreldre med alvorlig syke barn.

Martine Moen, Sol Råbu, Vilde Ribe

Nærmere 500 personer deltok i abortdemonstrasjonen i Kristiansand lørdag ettermiddag.

Rørt av engasjementet

Ane Stø, leder av kvinnegruppa Ottar

Leder av Kvinnegruppa Ottar, Ane Stø, mener det er viktig at folk tar til gatene for å markere motstand mot mulige endringer i abortloven.

Foto: Kjersti Kanestrøm Lie / NRK

Leder for Kvinnegruppa Ottar Ane Stø forklarer at de har fått inn over 100.000 kroner ved hjelp av en kronerulling på Vipps, for å dekke nødvendige kostnader i forbindelse med arrangementet.

Hun sier at det store engasjementet har gjort inntrykk på henne.

– Det er ingen selvfølge at folk engasjerer seg og forstår at nå er det opp til deg og meg å forsvare disse rettighetene. Det viser at de forstår at vi ikke kan lene oss på noe noen har gjort før oss, eller stole på at noen andre ordner opp.

Abortdemonstrasjon

Oslo er bare ett av 33 steder over hele landet, hvor det arrangeres demonstrasjon lørdag.

Foto: Torgeir Strandberg/NRK

«Abortlovens mor» kritisk til lovendring

Arbeiderpartipolitiker Ruth Ryste var sosialminister i Nordli-regjeringen mellom 1976 og 1979, og blir av mange omtalt som abortlovens mor.

Ruth Ryste var blant de som kjempet hardest for å få gjennomslag for abortloven på Stortinget i 1978. 40 år senere er hun lei seg for at forslag til endringer i loven nå er oppe til diskusjon.

Hun er ikke fornøyd med at Erna Solberg har åpnet for å diskutere endringer i abortloven, som hun selv var med på å innføre i 1978.

– Jeg trodde ærlig talt vi var kommet litt lenger. Hadde loven ikke fungert bra, kunne jeg forstått at de ønsket å revidere den. Men kvinnene sier jo at den har fungert og at de vil beholde den slik den er. Da synes jeg at vi skal lytte til kvinnene.

Ryste ble spurt om å holde appell under dagens markering i Porsgrunn, men takket nei fordi hun ønsker å gi plassen til noen andre.

– Nå er det en ny generasjon kvinner som vet hvordan abortloven fungerer. Så jeg synes at nå bør de unge kvinnene, og gjerne også de unge mennene, stå frem og kreve at vi vil beholde abortloven slik den er i dag.

Flere tusen personer demonstrerer i dag mot det de mener er Solberg-regjeringens forsøk på å svekke abortrettigheter.

Flere tusen personer demonstrerer i dag mot det de mener er Solberg-regjeringens forsøk på å svekke abortrettigheter.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ