Hopp til innhold

– De kunne jo ikke fengsle oss alle!

Abortforkjempere fra 70-tallet forteller at de ble modige sammen. I dag er det 40 år siden loven om selvbestemt abort ble vedtatt.

Demonstrasjon for fri abort utenfor Stortinget i 1975

Demonstrasjon for fri abort i Stortinget 25. april 1975. Tre år etter ble loven for selvbestemt abort vedtatt.

Foto: NTB scanpix

I et rom fullt av dresskledde menn reiser en ung kvinne seg fra benkeradene under Arbeiderpartiets landsmøte i 1969.

Forslaget hun vil fremme er omstridt. For er du kvinne og ønsker en abort, risikerer du fengsel i tre år. Hun mener loven må endres.

«Den kloke konen jobbet i en tobakksforretning»

Grethe Irvoll har sitt lokalparti, Ammerud partilag, i ryggen.

For der, i de nybygde borettslagene på Ammerud i Oslo, har unge par etablert seg. Flere av kvinnene med vonde historier om aborter som må holdes hemmelig.

– Noen hadde vært i nemnda og blitt behandlet som møkk. Noen hadde vært hos «kloke koner», andre hadde vært hos leger. Men det var den ene ille historien etter den andre, forteller Irvoll.

(«Kloke koner» ble brukt om dem som hjalp kvinner med å ta illegale aborter, journ. anm.)

Den kloke konen hadde ikke noen bakgrunn fra sykepleie. Hun jobbet i en tobakksforretning et sted i byen og leide et rom av en venn som bodde på et hospits, der hun foretok sine - ja - utgravninger. Hun brukte en tynn gummislange eller noe sånt. Det holdt på å gå galt, og venninnen min endte på sykehus.

Grethe Irvoll i boka «Vi var mange»

– Forkortet abortkampen med mange år

Forslaget som Irvoll fremmet i 1969, ble vedtatt med et stort flertall på Arbeiderpartiets landsmøte.

Selv om partiet tapte valget samme år, og det ennå skulle ta mange år før en ny abortlov ble vedtatt - hadde hun satt i gang en ny debatt, som framskyndet diskusjonene om selvbestemt abort, mener mange.

– Det du gjorde tror jeg forkortet abortkampen med mange år. Og det vil vi gjerne takke deg for. Vi skjønte ikke den gang hvor viktig det var, men vi skjønner det nå, sier Ellen Aanesen.

Grethe Irvoll mottar blomster

Grethe Irvoll fikk i dag blomster for kampen hun tok allerede sent på 60-tallet for å få innført ny lov om selvbestemt abort. I dag kom en ny bok om kvinnekampen på 70-tallet, og abortforkjemperne er en del av den.

Foto: Kristin Granbo / NRK

– Fikk et håndkle for å holde for munnen

Aanesen, som nå har vært med på å skrive boka «Vi var mange» om kvinnekamp på 70-tallet, var selv aktiv i Kvinnefronten og Norsk Kvinnesaksforening.

Ellen Aanesen

Ellen Aanesen har vært med på å skrive boka «Vi var mange». Der forteller hun om egne erfaringer med abort.

Foto: Kristin Granbo / NRK

I boken forteller hun om egne erfaringer med abort, at hun ble avvist av flere leger før hun til slutt fikk «hjelp», som hun selv beskriver det:

Legen hadde kontor i NSBs lokaler på Vestbanen. Opp en smal trapp og inn på et lite, halvmørkt kontor. Etter kontortid. Alene.

(...)

Jeg tror jeg fikk et håndkle til å holde for munnen og beskjed om ikke å skrike.

Ellen Aanesen i boka «Vi var mange»

– Vi ble modige sammen

Mange i denne generasjonen har lignende historier, forteller Aanesen.

– Det måtte jo bli sånn, for kvinner ble jo kriminalisert for dette.

Irvoll forteller at hun kjente kvinner som døde etter å ha fått utført illegale aborter.

– Så jeg var veldig bestemt på at her må det bli en endring, vi kan ikke ha det sånn.

Demonstrasjon for selvbestemt abort i 1973

Demonstrasjon for selvbestemt abort 9. november 1973. Ca. 1000 deltakere gikk i demonstrasjonstoget, fra Youngstorget til Universitetsplassen, til støtte for kravet om selvbestemt abort.

Foto: NTB scanpix

Ifølge beregninger gjort av lege og professor Berthold Grünfeld døde drøyt 20 kvinner i året mellom 1930-49 av infiserte aborter. Det var ikke vanlig, men dødstallene viste kun en liten del av alle dem som fikk utført aborter ulovlig, skrev Grünfeld i en kronikk i Dagbladet i 1980, (hentet fra boka «Vi var mange», journ. anm.)

Ifølge samme bok kjenner man til dødsfall som følge av illegal abort så sent som i 1968.

– Det var mange liv som ble tapt, det var mange skader og mye fornedring og veldig mye skam som ble påført kvinner, sier Aanesen.

Det ble imidlertid etterhvert lettere å dele historiene, og også gå sammen om å kjempe for en endring.

– Vi ble modige sammen, de kunne jo ikke fengsle oss alle!

Grethe Irvoll blar i boka «Vi var mange»

Grethe Irvoll blar i boka «Vi var mange» som blant annet tar for seg kampen for selvbestemt abort og motstanden mot dem som kjempet.

Foto: Kristin Granbo / NRK

– Én stemmes overvekt

Da Arbeiderpartiet fikk regjeringsmakta ved stortingsvalget i 1977, fremmet de en ny lov om selvbestemt abort.

Etter mange års aktivisme skulle det 30. mai året etter stemmes over loven i Stortinget.

Grethe Irvoll, som allerede ni år tidligere hadde fått Arbeiderpartiet med seg, var ennå ikke sikker da det skulle stemmes denne vårdagen.

– Man kan aldri være sikker. Men jeg tenkte jo at nå må det være såpass mange vettuge folk at det går gjennom!

Og det gjorde det, men med kun én stemmes overvekt.

– Jeg følte meg veldig, veldig glad! Endelig, tenkte jeg! For nå har vi venta i årevis.

Demonstranter for og mot abort møtes i 1981

Da Kristelig Folkeparti gikk til valg i 1981 sammen med de andre borgerlige partiene, ba de om at kvinners rett til selvbestemt abort skulle vekk dersom de skulle bli en del av samarbeidet. Det endte i nye demonstrasjoner hvor abortmotstandere og kvinneforkjempere møttes. Regjeringssamarbeidet sprakk på abortsaken, og Høyre endte med å ta makta alene.

Foto: Leif Gabrielsen / Klassekampen

– Kampen fortsetter

Selv etter at vedtaket var fattet og loven trådte i kraft, året etter – fortsatte kampen. Abortforkjemperne møtte også mye motstand i årene som fulgte.

Aanesen mener fortsatt man må være på vakt, den dag i dag.

– Det er viktig å kjenne historien, fordi viljen til å gjøre om på dette er sterkt til stede – og abortkampen foregår fortsatt over hele verden i dag. Det vil alltid være sentralt for de som har makten å prøve å ha kontroll på kvinners reproduksjon, rett og slett.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.