Trump ber Norge oppfylle Natos to-prosentmål

USAs president Donald Trump ber i et ferskt brev til statsminister Erna Solberg (H) Norge om å oppfylle Natos krav om å bruke 2 prosent av BNP på forsvar.

Solberg og Trump

SKAL MØTES: Erna Solberg møtte Donald Trump i Det hvite hus tidligere i år. Om to uker møtes de igjen.

Foto: Carlos Barria / Reuters

VG har fått innsyn i brevet og omtaler det tirsdag.

Trump og Solberg møtes på NATO-toppmøtet om to uker. I brevet fra USAs president kommer det frem hva som ventes av Norge.

– Norge er det eneste av Nato-landene som grenser mot Russland, som mangler en troverdig plan for å bruke to prosent av BNP på forsvar, skriver den amerikanske presidenten i brevet.

I brevet som er datert 19. juni i år, omtales Norge som Natos «øyne og ører» langs nordflanken.

– Det blir stadig vanskeligere å forsvare overfor amerikanske borgere hvorfor noen land fortsetter å unnlate å nå våre felles sikkerhets-forpliktelser, skriver Trump fra Det hvite hus.

Utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide har tirsdag vært i møte med USAs utenriksminister Mike Pompeo i Washington DC.

Hun sier at brevet fra USA kommer med en forventning om at Norge og resten av de allierte skal fortsette opptrappingen.

– Det har statsministeren vært ute i dag og sagt veldig tydelig at det kommer vi til å gjøre. Vi kommer både i den inneværende langtidsplanen og i den kommende langtidsplanen til å bevege oss ytterligere i retning av to-prosentsmålet og den beskjeden har vært veldig klar, sier Eriksen Søreide til NRK.

Utenriksministeren sier at Norge har økt forsvarsbudsjettet reelt med 24 prosent siden 2014.

– Det er også et viktig budskap fra Norge og andre europeiske allierte inn mot toppmøtet at vi har snudd en nedadgående trend.

Eriksen Søreide sier at Norge ligger over Natos mål om investeringer. Målet er 20 prosent, mens Norge ligger på 27 prosent i investeringer.

– Det kommer til å øke framover. Det er usedvanlig viktig, for vi investerer i nye, moderne kapasiteter som er viktig både for Nato og for Norge, sier hun til NRK.

Laster Twitter-innhold

Løfte fra 2014

Nato-landene ble enige om å bruke to prosent av brutto nasjonalproduktet (BNP) på forsvar på toppmøtet i Cardiff i Wales i 2014.

Men Norge er, i likhet med mange andre Nato-land, foreløpig langt unna å nå målet. I fjor brukte regjeringen 1,62 prosent av BNP på forsvar, mens den i år ligger an til å bruke 1,56 prosent.

Forsvarsdepartementet har tidligere anslått at BNP-andelen for Norges del vil ligge i spennet 1,58-1,71 prosent i 2020.

Ingen garanti

Forsvarsbevilgningene ble også tema da Solberg holdt sin halvårlige oppsummering tirsdag. Da lovte hun å løfte forsvarsbevilgningene fram mot 2024, men kunne ikke garantere at Norge da vil bruke 2 prosent av BNP på formålet.

– Vi kan ikke garantere at vi har nådd to prosent i 2024, men vi skal legge som premiss for arbeidet med langtidsplanen at vi skal løfte ytterligere, sa Solberg.

Hun påpeker at de største økonomiske investeringene i dagens langtidsplan er lagt til de første fire årene. Deretter flater det ut. Solberg viser til enigheten i Nato om å ha som målsetting at hvert land nærmer seg å bruke 2 prosent av BNP i 2024.

– Vi skal følge målsettingen fra Cardiff-toppmøtet. Det betyr at vi kommer til å se en betydelig satsing også i perioden 2021–2024 på å løfte forsvarsbevilgningene i hvert enkelt statsbudsjett.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger