Bistandsadvokater frykter kollegaer lekket Breivik-avhør

HØYRES HUS (NRK) Her deler politiet ut DVD-platen med avhørene av Anders Behring Breivik. Bistandsadvokat Christian Lundin frykter lekkasjene til media kommer fra egne rekker.

Lekkasje avhør Anders Behring Breivik

KONFIDENSIELT: Politietterforsker Ole Jørgen Hafredal delte torsdag og fredag ut DVD-platen med avhørsinformasjon til bistandsadvokatene. Advokat Christian Lundin (t.v) er nesten sikker på at noen av kollegaene har lekket innholdet til pressen.

Foto: Ingunn Andersen (NRK), Bjørn Sigurdsøn (Scanpix)

Totalt 78 bistandsadvokater har fått tilgant til DVD-en, som blant annet inneholder politiavhørene som er gjengitt over elleve sider i fredagens utgave av VG.

– Det er riktig at DVD-en inneholder opplysningene som er gjengitt i VG. Alle filene er passordbeskyttet, sier politibetjent, Ole Jørgen Hafredal til NRK.

Hafredal er en av hovedetterforskerne i terrorsaken, og delte fredag ut DVD-platen på et seminar for bistandsadvokatene på Høyres hus i Oslo.

Bakgrunn: Utøya var Breiviks plan B

Tredelt

For å få platen må bistandsadvokatene fremvise ID. De må også stå på Hafredals navneliste. Kun bistandsadvokater som har et behov for innsyn i etterforskningen får tilgang til avhørene.

– Platen er tredelt, og inneholder en fellesdel, en Utøyadel og en del som omhandler Regjeringskvartalet. Hver del har et passord. Advokatene får bare tilgang til den informasjonen som er relevant for deres klienter, sier Hafredal.

– Hvor godt sikret er informasjonen?

– Dette er en kombinasjon av sikkerhet, tilgjengelighet og kostnader. Et passord vil alltid kunne knekkes, men vi har forsøkt å gjøre den så sikker som mulig, sier Hafredal.

Vitne til NRK: – Kan ha vært meg Behring Breivik prøvde å skyte

– Svært beklagelig

DVD

STRENGT VOKTET: Politibetjent Ole Jørgen Hafredal holder en beskyttende albue over DVD-platen.

Foto: Ingunn Andersen/NRK

VG gjengir fredag Anders Behring Breiviks detaljerte politiforklaringer om terroraksjonene i Oslo og på Utøya.

I tillegg til bistandsadvokatene, har politiet, statsadvokatene og Behring Breiviks forsvarere tilgang til avhørsrapportene.

Flere bistandsadvokater er kritiske til at informasjonen er gjengitt i media. De frykter likevel lekkasjen kommer fra kollegaer.

– Dette er svært beklagelig. Etter min oppfatning er det sannsynlig at dette stammer fra politidokumenter utlevert til en av bistandsadvokatene. Jeg forstår godt at politiet ikke vil gi oss fullt innsyn i politidokumenter etter dette, sier advokat Christian Lundin til NRK.

Han understreker at han ikke vet hvem som har gitt informasjonen til VG.

– Det er selvsagt ikke mulig å si hvem dette er, men vi fikk tilgang til dokumentene i går, og i dag ser vi det på trykk i VG . Da er det enkelt å legge sammen to og to. Det er ikke mulig å si det sikkert, men sannsynligheten er veldig stor. Dette er isåfall sterkt beklagelig, sier han.

Ifølge Lundin fikk de første bistandsadvokatene utlevert DVD-platen på dagtid torsdag. Passordet ble sendt senere på kvelden.

Matte Yvonne Larsen, Frode Elgesem

HÅPER POLITET ETTERFORSKER: Bistandsadvokatene Mette Yvonne Larsen og Frode Elgesem.

Foto: Ingunn Andersen, NRK
– For gjennomarbeidet

– Vedkommende som har gjort det, må ha tatt fysisk utskrift av politiavhøret og formidlet det til VG. Det er ødeleggende for oss andre som prøver å følge boka, og ødeleggende for ofre og etterlatte. Jeg forstår ikke hva vedkommende har tenkt på, sier bistandsadvokaten.

Advokat Sjak R. Haaheim tror i motsetning til Lundin at VG har fått tilgang til avhørene lenge før bistandsadvokatene.

– Jeg tror at tidsforløpet viser at det arbeidet VG har gjort, har vært umulig å få til på den korte tiden fra vi fikk DVD-en til dette var på trykk. Det er ikke uvanlig å publisere informasjon når kilden blir vanskelig å spore, sier Haaheim til NRK.

– I tillegg til at det er straffbart og at politiet nå vil etterforske det, tenker vi at det er en stor belastning for våre klienter at de atter en gang må lese ting i media før de har fått mulighet til å gjennomgå det med oss, sier bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen.

– Jeg synes det er beklagelig, men om det er bistandsadvokat som står bak - det vet vi ikke, sier advokat Siv Hallgren til NRK.

– Vi synes det er veldig uheldig og noe som ikke skal skje. Vi kan ikke si sikkert hvor det kommer fra, men det er veldig uheldig at det skjer, sier Frode Elgesem, som representerer AUF.

– Alvorlig

Svein Holden

VIL IKKE KOMMENTERE AVHØRENE: - Det må vi komme tilbake til under rettssaken i april, sier statsadvokat Svein Holden.

Foto: Ingunn Andersen/NRK

Statsadvokat Svein Holden mener det er prinsipielt uheldig at avhørene gjengis i pressen.

– For det første kan det få betydning for den videre etterforskningen i negativ retning, og i tillegg er det ingen tvil om at det ikke er bra for de berørte i saken å få vite Breiviks forklaringer via en avis, sier Holden til NRK.

Han ønsker ikke å kommentere innholdet i avhørene.

– Jeg registrerer at det nå er på trykk, men ber om forståelse for at jeg ikke kan gå inn i detaljer fra disse avhørene. Dette er noe vi får komme tilbake til når vi snakker med Breivik i retten i april, sier han.

Holden oppfordrer politiet til å ettergå lekkasjen.

Vibeke Hein Bæra

SKUFFET: Forsvarer Vibeke Hein Bæra.

Foto: Ingunn Andersen/NRK

Også Behring Breiviks forsvarer Vibeke Hein Bæra ber politiet om å etterforske saken.

– Jeg syns først og fremst at dette er forferdelig leit. Det er leit av hensyn til de pårørende og fornærmede i saken at de skal bli kjent med detaljer på denne måten, sier forsvarer Vibeke Hein Bæra til NRK.

Forsvareren sier hun er overrasket over at noen har gitt avhørene til VG.

– Man forventer ikke noe sånt. Jeg håper politiet vil etterforske saken, og at de finner ut hvor lekkasjen kommer fra. Dette er alvorlig, sier hun.

Les også: Lippestad truet av journalister

Politiet: – Skal ettergå lekkasjen

Politiadvokat Pål Fredrik Hjort Kraby bekrefter overfor NRK at politiet vil forsøke å spore lekkasjen.

– Det blir en utfordring for oss. Det er uheldig at dette skjer, og vi må ettergå så mye vi kan. Så langt har vi ikke mange spor, men dersom vi får vi noe å gå etter vil vi følge det opp, sier Kraby til NRK.

Les også: – Informasjonen var ikke ment for offentligheten

Pårørende reagerer sterkt

Trond Henry Blattmann

KRITISK TIL LEKKASJENE: Trond Henry Blattmann, støttegruppa for pårørende

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

– Å få servert slike detaljer i media uten forvarsel er en mye verre belastning enn at de samme opplysningene ville blitt kjent i en forberedt og strukturert rettsprosess, sier Trond Blattmann som er leder i den nasjonale støttegruppa etter 22. juli.

Støttegruppa er undrende og kritisk til at denne type informasjon lekker til pressen, men ønsker ikke å spekulere i hvor lekkasjen stammer fra.

Mange pårørende har vært i kontakt med støttegruppa fordi de ikke får utlevert lyd og telefonlogger som inneholder informasjon om mobilkontakt med sine ungdommer på Utøya.

– Det oppleves som et overtramp når detaljer fra politiavhørene kommer ut i offentligheten gjennom lekkasjer i media, sier Blattmann.

Forsvarer publisering

Torry Pedersen

VIKTIG: VG-redaktør Torry Pedersen mener publiseringen av avhørene er scært viktig for å få klarhet i hendelsesforløpet 22. juli.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Ansvarlig redaktør i VG, Torry Pedersen, bruker i fredagens VG en side til å forklare hvorfor avisa har valgt å gjengi noen detaljer, og utelate andre.

Detaljerte beskrivelser Breivik selv har gitt rundt drapene, er utelatt. Det samme er massedrapsmannens egne ord og utlegninger om sine ideologiske synspunkter.

– Det er første gang offentligheten får «høre» Breiviks egen stemme og ordvalg. Disse ordene er ikke fasiten rundt hva som skjedde 22. juli, men er en viktig del av det å få klarhet i det faktiske hendelsesforløpet, skriver Pedersen og understreker at avisas linje er å vektlegge informasjon og dokumentasjon, ikke det spekulative.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger