Hopp til innhold

– Kan bare spekulere på hva som kunne skjedd

Breivik skal ha forklart i avhør at han vurderte å skyte en tilfeldig forbipasserende i Regjeringskvartalet. Andreas Olsen møtte gjerningsmannen og gikk parallelt med ham til fluktbilen. Han synes det er vanskelig å forholde seg til detaljene fra avhørene.

Øyenvitnet Andreas Olsen i november

Andreas Olsen var tett på terroristen den 22. juli. Nå kommer det frem fra avhørene at Breivik vurderte å skyte en forbipasserende.

Foto: Ketil Kern / NRK

– Jeg vet ikke om det er meg han refererer til. Han møtte jo flere i regjeringskvartalet og området rundt, sier Andreas Olsen som var få meter unna Anders Behring Breivik som den 22. juli gikk bort fra bombebilen med en pistol i hånda.

I dag skriver VG om forklaringene Breivik har gitt politiet rundt blant annet terroraksjonen i regjeringskvartalet. I et avhør skal den terrorsiktede ifølge avisa ha forklart at han vurderte å skyte en person som virket nysgjerrig.

Han har forklart at at han på veien mot fluktbilen støtte på en person som han opfattet som nysgjerrig. Han fryktet at vedkommende var en agent, og vurderte om han skulle skyte. Dette slo han imidlertid fra seg da han vurderte personen som sivil.

VG, 18. november 2011

Anders Behring Breivik kjørte bombebilen inn i Grubbegata fra Grensen. Parkerte rett utenfor resepsjonen til Høyblokka, og tente på lunta til den kraftige bomba som lå i varerommet i den store varebilen.

Fra avhørene kommer det i dag frem at Breivik mener han ikke fikk parkert helt nøyaktig slik han ønsket, og at planen egentlig var at Høyblokka skulle rase sammen.

Les også: Breivik mislyktes med bomben mot Høyblokka

Etter å ha parkert forlot massedrapsmannen bombebilen. Det var da han traff på øyenvitnet Andreas Olsen

Hva om jeg hadde på meg Fagforbundet-merke

NRK har tidligere intervjuet Olsen om situasjonen den skjebnesvangre dagen i juli. Olsen møtte mest sannsynlig Breivik.

– Jeg var to-tre meter fra ham, og jeg oppfattet da det jeg trodde var en pistol i hånda hans, har Olsen forklart om det han så på vei hjem fra jobben den dagen.

Les også: Så Behring Breivik flykte over seks minutter før det smalt
Les også: Her flykter Breivik fra bombebilen

Anders Behring Breivik på vei fra regjeringskvartalet rett før det smeller

Overvåkingsbilder som ABC Nyheter publiserte viser at Breivik gikk med pistol i hånda fra bombebilen til fluktbilen.

Foto: ABC Nyheter

Dermed kan Olsen være den personen som Breivik i avhør skal ha forklart at han vurderte å skyte.

Kan det ha vært deg?
– Det er umulig for meg å vite. Jeg vet bare min egen opplevelse av det som skjedde, og jeg oppfattet ham ikke som truende mot meg da jeg møtte ham.
Man kan bare spekulere på hva som kunne skjedd om jeg hadde oppført meg anderledes, sier Andreas Olsen til NRK.

I tiden etter 22. juli har Olsen som mange andre tenkt en del på det som skjedde. han er både glad for å ha overlevd selv, men også veldig trist over alle Breivik faktisk klarte å ramme. Selv vet han ikke helt hva han skal tenke om sin egen situasjon.

– Jeg har jo likevel tenkt en del i ettertid, og en del hvis om at - hva om at, sier Olsen

Han har da tenkt på at små detaljer kunne endret alt.

– Blant annet har jeg tenkt på hva som kunne skjedd om jeg hadde på meg noen klær eller merker med Fagforbundet som jeg jo arbeider for, sier Olsen som til daglig jobber i et av forbundene i arbeiderbevegelsen som det i ettertid er blitt kjent var ansett som en fiende av terroristen.

Ifølge lekkasjene fra avhørene reagerte Breivik på nysgjerrighet. Olsen fulgte med på mannen han møtte fordi det var litt unaturlig med en væpnet politimann, men han gjorde ingenting aktivt.

– Man kan bare spekulere på hva som kunne skjedd om jeg hadde oppført meg anderledes, forteller han

Andreas Olsen på Hammersborg torg

Andreas Olsen viste tidligere i høst frem hvor han så Anders Behring Breivik sette seg inn i fluktbilen.

Foto: Lokman Ghorbani / NRK

Vanskelig å forholde seg til

Olsen forteller likevel at det er vanskelig for ham å ta alt fra Breivik seriøst.

– Sånn i etterkant tenker jeg vel at det er vanskelig å forholde seg rasjonelt til hvordan Breivik har reagert. Med så mye potensielle ting han ville angripe blir det helt tifeldig om du er på feil sted til feil tid, sier Olsen til NRK.

Øyenvitnet som var tett på terroristen forteller at han tror Breivik hadde et klart fokus på hvem han ville ramme, men at det også inkluderte ganske mange - kanskje også folk i fagbevegelsen som ham selv. Dermed kan det være tilfeldigheter at han ikke ble ett av ofrene.

– Det er vel terrorens natur, sier Olsen.

Olsen tenker fortsatt på 22. juli som en fryktelig dag selv om han selv overlevde å være tett på.

– Det er jo kjipt og vondt selv om det personlig gikk bra for meg. Jeg kjenner jo mange som er berørt, og han har jo satt spor hos mange mennesker, sier Olsen.

Hva tenker du om at han vurderte å skyte tilfeldige folk på gata?
– Jeg synes det er mye verre å høre om det han var villig til å gjøre på Utøya. Det er mest ufattelig for meg, sier Olsen til NRK.

AKTUELT NÅ