Hopp til innhold

Tror klima vil mobilisere unge velgere

Klimasaken gjør at flere unge enn vanlig kommer til å stemme i år, tror ekspertene. Stemmene kan bli viktige for både miljøpartier og Frp, ifølge valgforsker.

Maja Enlig legger stemmeseddelen i urnen på Gauldal Videregående skole under skolevalget i 2021.

Maja Enlid legger stemmeseddelen i urnen ved Gauldal Videregående skole i Trøndelag.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

Penelope Lea er 17 og akkurat for ung. Når hun endelig får stemme ved et stortingsvalg er hun 21. Det er lenge til i et ungt liv, når hjertesaken er klima.

– Det føles kjipt fordi vi er i en avgjørende tid i klimapolitikken. Det som avgjøres nå kommer til å påvirke hele min og alle andre barns livstid.

Hun har hevet stemmen sin siden hun som åtteåring ble engasjert i Miljøagentene. I dag er hun ambassadør for Unicef og aktiv i Natur og Ungdom og har skrevet bok om klima og solidaritet.

Penelope Lea

Penelope Lea (17) har kjempet for klimasaken siden hun var 8 år. Nå håper hun alle unge bruker sin stemmerett til å sikre henne og alle unge en god fremtid.

Foto: Trond Stenersen / NRK

Lea mener det er viktig at unge tar ansvar og bruker alle de mulighetene de har for å hjelpe naturen og klimaet.

– Hvis du har stemmerett, så bruk den, for din egen del, og for alle andre barn og unges del, oppfordrer hun.

Klimasaken kan mobilisere unge velgere

Tove Botnen i analysebyrået Opinion har undersøkt hva unge mellom 18 og 30 år er opptatt av i valget.

41 prosent av de spurte sier klima og miljø er viktigst for dem i stortingsvalget. Det er dermed saken som engasjerer desidert mest. I år svarer også veldig mange at de har tenkt å stemme.

Tove Botnen, Opinion

Tove Botnen jobber i analysebyrået Opinion og er ansvarlig for UNG2020, som er Norges mest omfattende målgruppestudie blant unge i alderen 15–24 år.

Foto: John Fredrik Kvalnes / Jojo Studio

83 prosent av dem under 30 år sier de helt sikkert kommer til å stemme i år. Ved forrige stortingsvalg var fasiten 68 prosent.

Hvor realistisk tror du det er med et så kraftig hopp i valgdeltakelsen for de yngre?

– Vi har de fire siste årene opplevd økt engasjement blant unge. Miljø og klima er det området som både engasjerer og bekymrer dem aller mest. Jeg tror vi kan forvente økt valgdeltagelse i denne gruppen. Nettopp på grunn av dette engasjementet og at vi vet de stemmer ut fra enkeltsaker, svarer Botnen.

– Kan gi boost på begge sider

Valgforsker Johannes Bergh tror flere unge velgere kommer til å stemme i år enn tidligere. Men at unge kommer til å stemme i like stor grad som de eldre, tror han ikke.

Johannes Bergh

Klimasaken kan gi en boost til både miljøpartier og partier som Frp, sier valgforsker Johannes Bergh.

Foto: Martha Linnea Pukallus / NRK

– Det henger sammen med livssituasjonen de unge er i. Ofte har de ikke ennå utviklet en tilknytning til lokalsamfunnet de har flyttet til. Først når man binder seg til et sted, med familie, blir samfunnsengasjementet større. I tillegg føler de nok ikke på samme borgerplikt som eldre generasjoner.

Valgdeltakelsen for de yngre har ligget stabilt lavere enn for de eldre ved både stortings- og lokalvalg.