Trente seg i form etter lungekreft-operasjon

En ny studie viser at lungekreftopererte har godt av å settes i hardtrening. For Kjersti Bjone satt det langt inne etter operasjonen, men nå får hun ikke nok.

kreft trening 2

VIL FORTSETTE: – Nå må jeg bare fortsette, for jeg merker at god kondis er ferskvare, sier lungekreftopererte Kjersti Bjone. Hun får kynig hjelp av fysiolog Elisabeth Edvardsen ved Oslo universitetssykehus.

Foto: Kjartan Rørslett

– Etter å ha blitt operert for lungekreft, ser jeg verdien av trening. Nå må jeg bare fortsette, sier Kjersti Bjone til NRK.

Etter operasjonen for fem år siden ble 60-åringen med i et forskningsprosjektet i regi av Norges idrettshøgskole og Oslo universitetssykehus. Målet var å finne ut hvilken effekt trening har på lungekreftopererte.

– Det var januar, det var mørkt, glatt og jeg hadde masse smerter. Å dra ut av huset tre ganger i uka for å trene hadde jeg ikke gjort hvis jeg ikke hadde hatt en fast avtale om det, sier Bjone.

Mister kondis av å sitte stille

Fem måneder seinere gikk hun sammen med venninner pilgrimsruta til Santiago de Compostela i Spania – 20 mil på ti dager.

– Lungekreftopererte blir som regel satt ganske mye tilbake etterpå. Det gjør at de mister kondisjon og lungefunksjonen blir redusert. De taper muskelmasse og blir svakere, sier fysiolog Elisabeth Edvardsen, som har tatt doktorgrad på prosjektet.

Med én eller deler av en lunge mindre, har man tatt for gitt at formen blir dårligere etter operasjonen. Men forskningen som nå er publisert i tidsskriftene Thorax og British Medical Journal Open Sports Medicine viser noe annet.

– Det er ikke mengden lungevev som er fjernet som reduserer dem fysisk. Det er at de blir sittende stille etter operasjonen som gjør at de svekkes, særlig blir hjertefunksjonen dårligere, sier Elisabeth Edvardsen.

kreft trening

MOTIVERT: Kjersti Bjone (t.v) på tredemølla. Fysiolog Elisabeth Edvardsen instruerer.

Foto: Kjartan Rørslett

– Må følges bedre opp etter operasjonen

Tallet på lungekrefttilfeller har bare økt i Norge siden krigen. I 2014 fikk 3019 personer påvist lungekreft, og det er nå den kreftformen som tar flest menneskeliv.

Studien viser at pasientene som trente systematisk etter operasjonen ble i god form, de fleste til og med i bedre form enn før operasjonen.

Denne lærdommen må føre til at lungekreftopererte blir fulgt bedre opp etter at de er skrevet ut fra sykehuset, mener Edvardsen.

– De må komme seg i aktivitet, og ved Oslo universitetssykehus prøver vi nå å få til at trening blir en aktiv del av behandlingen. Det er det ikke i dag, sier hun.

Kjersti Bjone sier hun kommer til å fortsette å trene.

– Nå må jeg bare fortsette, for jeg merker at god kondis er ferskvare.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger