Hopp til innhold

Får ikke kreftmedisin – blar opp 1,8 millioner

Firebarnsmora med alvorlig kreft får ikke medisinen som kan forlenge livet hennes, til tross for at den er lovlig. Nå betaler familien sjøl.

Firebarnsmora med alvorlig kreft får ikke medisinen som kan forlenge livet hennes, til tross for at den er lovlig. Nå betaler familien sjøl.

VIDEO: Monika Tjåland og ektemannen Ole Anton Liverud på Stavanger universitetssjukehus (SUS). Tjåland er innlagt på SUS, men skrives ut hver gang hun skal få medisin.

– Jeg hadde ikke noe alternativ. Det hadde bare vært å sitte og vente på at det skulle vokse seg stort nok, sier Monika Tjåland.

Ved siden av sitter ektemannen Ole Anton Liverud.

– Det skulle ikke vært vår kamp å få satt en medisin som er lovlig i Norge. Det tar på ekstra i en sånn situasjon, og er en enorm økonomisk belastning, sier han.

Monika Tjåland fikk påvist ondartet føflekkreft våren 2013. Tjåland blei operert, men i fjor høst oppdaga legene en ny kul. Med spredning. På dette tidspunktet gikk hun gravid med parets fjerde barn. I vår blei Tjåland operert på nytt, men en ny spredning – denne gangen til bukspyttkjertelen og binyrene – gjorde operasjon umulig.

Monika Tjåland og Ole Anton Liverud

Monika Tjåland og Ole ektemannen Anton Liverud på privatklinikken hvor hun får medisinen.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Helse-Norge med foreløpig nei

Legene begynte å gi Tjåland immunterapimedisin, men denne virka ikke så godt som de håpa. I september kom en ny immunterapimedisin, kanskje hennes siste håp, til Norge.

Men den får ikke Tjåland. Det norske helsevesenet har sagt et foreløpig nei, men vurderer ennå spørsmålet.

Bruker medisin for 75.000 hver måned

Ved hjelp av familie og andre rundt dem fikk familien penger til å kjøpe legemidlene sjøl. Medisinen oppbevares hjemme i kjøleskapet, og i begynnelsen av oktober blei første dose satt.

Kreftmedisiner – immunterapi

Monika Tjålands medisiner er ute av kjøleskapet og lagt i isoporboksen. Slik må ekteparet Tjåland/Liverud transportere legemidlene til privatklinikken, hvor de settes – i sprøyteform – i Monikas arm.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Monika er innlagt på Stavanger universitetssjukehus (SUS), men hver gang hun skal ha medisin, må hun skrives ut. Og inn igjen, på en privatklinikk. Sprøytene settes annenhver uke, og behandlinga går over to år.

Dette koster familien nesten 1,8 millioner kroner, nær 75.000 i måneden.

Forskning viser at medisinen kan forlenge livet med alt fra et par måneder til flere år for pasienter med lunge- eller føflekkreft.

Dagfinn Øgreid

Dagfinn Øgreid.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Israr Hussein, overlege ved SUS-avdelinga Tjåland er innlagt på, sier til NRK at hun kunne fått cellegift – men at dette hadde hatt en tredel av effekten.

– Immunterapi er nok det største som har skjedd innen kreftbehandling de siste 20 åra, sier Dagfinn Øgreid, kreftlege ved privatklinikken hvor Tjåland får satt medisinen.

– Alle er ikke like heldige som oss

Om medisinen virker på Monikas kreft, får familien svar på om noen uker. I mellomtida har venner starta ei Facebook-støttegruppe for å samle inn noen av pengene familien kommer til å bruke.

Monika roser både det offentlige og det private helsevesenet, men er opprørt over at ikke alle skal få den beste behandlinga i Norge 2015.

– Alle er ikke like heldige som oss. Det må være forferdelig å vite at det er en medisin, men du får ikke tak i den, sier hun.