Hopp til innhold

Trekker juniorlag fra serien etter trusler på Oslo øst

Fotballklubben Sterling frykter for spillernes sikkerhet, og trekker juniorlaget fra serien. Tøyen-klubben mener det er blitt for farlig å spille kamper.

Mohamed Farris, styremedlem i Sterling

TRAKK LAGET: Styremedlem Mohamed Fariss i Sterling sier klubben har trukket juniorlaget etter en trusselsituasjon på Grei-banen på Kalbakken i Oslo.

Foto: Svein Vestrum Olsson / NRK

Avgjørelsen om å trekke laget ble tatt etter første seriekamp på Kalbakken i Oslo.

Sterling-leder Mohamed Fariss fryktet en stund at serieåpningen mot Rommen skulle ende i et masseslagsmål. Ikke på grunn av motstanderlaget som han mener er uskyldig i det hele, men på grunn av tilskuere som angivelig kom for å lage bråk.

Fariss har vært åpen om at flere av guttene på laget er del av et tøft ungdomsmiljø.

– Spillerne var redde i pausen. Det var en følelse av at her er noen ute etter oss, sier Fariss til NRK.

NRK har vært i kontakt med treneren på Rommen, som sier at deres spillere ikke har vært involvert i noen trusselsituasjon.

Trusselsituasjonen føyer seg inn i rekken av voldsepisoder med ungdom i Oslo den siste tiden.

Natteravner er blitt kastet stein etter to kvelder på rad, og lørdag ble det avfyrt skudd på en pizzarestaurant på Vestli. Mandag holdt politiet pressekonferanse der de garanterte nye stillinger til Enhet øst.

«Noen skal bli stabba»

Fordi Sterling ikke har noen hjemmebane på Tøyen, spiller de kampene sine på Grei-banen på Kalbakken denne sesongen.

50–70 tilskuere hadde møtt opp da laget møtte Rommen for en uke siden. Ifølge Sterling-lederen er det ikke normalt med så mange tilskuere på kampene. Han fryktet derfor at mange ungdommer hadde kommet for et oppgjør med enkelte spillere på Sterling.

I pausen fortalte en av spillerne om en konkret trussel ute på kunstgresset.

«Noen skal bli stabba etter kampen», skal en tilskuer ha sagt da Sterling-spilleren skulle ta corner.

Politiet sier de var til stede både på kampen og ved T-banen. Tjenesteleder Gry Lene Sem på Manglerud politistasjon sier laglederen på Sterling tok kontakt om konfliktene.

– Når vi får opplysninger om at noe kan skje, at det er ansamling av ungdom, så ønsker vi å være til stede. Vi hadde ingen konkrete opplysninger denne gangen, men vi kjenner til at det er konflikter mellom ungdomsmiljøer i Groruddalen, sier Sem til NRK.

SF Grei fortball leier ut fotballanlegget til eksterne. De ønsker å presisere at tilhørerne denne dagen ikke var fra klubben Grei, og at konflikten ikke har noe med fotballanlegget å gjøre.

Oppdaget machete i bag

Fariss forteller samtidig at han oppdaget en machete hos en av sine egne spillere. Denne ble angivelig tatt med fordi spilleren fryktet bråk.

Politiet sier de ikke så noe våpen.

Underveis i kampen skal en av Sterling-spillerne ha tilkalt en onkel, og det dannet seg to grupperinger på tribunen. Fariss mener situasjonen var så risikabel at han måtte fjerne spillere for å hindre sammenstøt.

– Rett før kampslutt ba jeg treneren bytte ut de tre som var involvert i konflikten. Jeg sa bare: Pakk tingene deres. Nå stikker vi, forteller Fariss.

Ifølge lederen skal truslene ha bakgrunn i en konflikt over ett år tilbake i tid.

Tøft ungdomsmiljø

Fariss har jobbet som ungdomsarbeider i Oslo i 18 år. På fritiden jobber han i Sportsklubben Sterling, der flere har vært involvert i voldsepisoder i gatene på Tøyen.

Sterling var en sentral del i Brennpunkt-dokumentaren «Norske tilstander», og spillerne ble faktisk invitert til Stortinget etter at dokumentaren var vist.

Selv om spillerne har vært involvert i bråk tidligere, har det ikke vært så ille som nå, mener Sterling-lederen.

Han sier det nå er for utrygt å spille kamper i Groruddalen, fordi spillere på laget har en konflikt med ungdommer derfra.

– For oss er det en risiko å spille her, derfor måtte vi trekke laget, sier Fariss.

– Trenger laget politibeskyttelse på alle kampene?

– Skulle vi hatt hjemmebane her, måtte vi hatt det. Jeg skjønner det tar mye ressurser. Men det er ikke lek, det er liv og død, svarer Fariss.

Politiet sier de gjør det de kan for at det skal være trygt å spille.

– Det er fryktelig synd at laget trekker seg. Det som er avgjørende er at ungdom har et fritidstilbud. At noen ødelegger det, må vi jobbe mot. Vi prøver å gjøre alt vi kan for at det skal bli veldig mye bedre. Så må vi være klar over at det er en veldig liten gruppe som skaper ugreie. De fleste er lovlydige ungdom, sier Sem.

Tøyenløftet har til nå kostet 140 millioner kroner, og pågått i fire år. Området er blitt hipt med kunstneriske fasader og nye populære utesteder. Samtidig beskriver ungdommene et tøffere gatemiljø der stadig yngre barn blir kriminelle. Statistikken går også i feil retning. Barnefattigdommen og ungdomskriminaliteten har gått opp. Hvem har blitt løfta?

DOKUMENTAR MED STERLING: Se hele Brennpunkt-dokumentaren «Norske tilstander» der fotballklubben Sterling er en sentral del.

AKTUELT NÅ