Hopp til innhold

- Familien har betalt en høy pris

Spiondømte Arne Treholt håper dagens bokavsløring kan bidra til at en frifinnelse blir det endelig punktum i saken mot ham, men selv ønsker han ikke nye langdryge rettsrunder.

Arne Treholt

Arne Treholt er optimist og håper de nye opplysningen kan bidra til at saken blir gjenopptatt.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

– Jeg synes boken er veldig godt dokumentert, og kan ikke skjønne annet enn at norske myndigheter må ta hensyn til dokumentasjonen som nå kommer frem. De peker helt tydelig mot at det er fabrikkert bevis, sier Arne Treholt til NRK på telefon fra Kypros, der han har bodd de siste årene.

Fant teipbit

I dag lanserte Geir Selvik Malthe-Sørenssen og Kjetil Bortelid Mæland en bok der de legger frem påstander om at norsk overvåkningspoliti har fabrikkert et av de fellende bevisene mot Treholt.

– Vi ble fra ulike hold tipset allerede i 1986 om at det var ett eller annet med pengebeviset som var suspekt. Den gang hadde jeg ikke evne til å forestille meg at det har vært så grovt. At beviset etter alt å dømme har blitt konstruert på politihuset i romjulen i 1984. Bare få dager før rettsaken mot meg kom opp, er hetl utrolig, sier Treholt.

Forfatterne av boken «Forfalskningen» fikk tilgang på Treholts koffert i fjor sommer og har gjort en del undersøkelser av den. Sønn av Ingolf Hådem som var sakkyndig i Treholt-saken, Håvard Hådem, fant en teipbit på låsmekanismen som han gjorde Malthe-Sørenssen oppmerksom på.

Optimist

Treholt selv er optimist i forhold til en gjenåpning av saken.

– Hvis man tolker lovverket, så sier det helt tydelig at hvis det kan føres bevis for at det er skjedd en forfalskning i forbindelse med et nøkkelbevis i en sak. Er det noe som betinger en gjenåpning av saken. Det mener jeg at det er lagt frem helt overbevisende belegg for i denne saken, sier Treholt.

Refleksjon på Treholt-kofferten

Bildet til høyre viser hvordan teiprestene stopper refleksjonen. Den runde mørke flekken er et epleklistremerke Treholts sønn festet på kofferten. På bildet fra arrestasjonen på Fornebu ser man epleklistremerket, men også refleksjonen som ikke burde vært der.

Saken har vært en del av den norske offentligheten i 25 år, og Treholt selv har bosatt seg på Kypros etter at han ble benådet i 1992. Han har også i perioder på 90-tallet drevet forretningsvirksomhet fra Moskva sammen med en tidligere KGB-general.

– Min familie har betalt en voldsomt høy pris i denne saken. Jeg håper vi nå snart kan sette punktum. Jeg har brukt mye av min tid på denne saken, og har sittet ni år i fengsel. Nye rettsrunder er ikke verken det jeg eller min familie ønsker, sier Treholt.

Selv om Treholt ser på de nye opplysningene som positive for hans sak vil han og hans advokat , Harald Stabell, ikke levere noen ny begjæring til Gjenopptakelseskommisjonen, som allerede har avvist saken tre ganger.

– Det har nå kommet fram svært omfattende og godt dokumenterte beviser på at bildene er fabrikkerte. Ballen ligger nå hos påtalemyndigheten, og jeg forventer at de ber kommisjonen om å se på det som har kommet fram, sier Arne Treholt til NTB.

Ikke justismord

Treholts advokat Harald Stabell mener opplysningene som har kommet fram er mer enn nok til at det bør rettferdiggjøre en ny gjennomgang av saken.

– Jeg forventer at denne solide dokumentasjonen gjør at påtalemyndigheten om kort tid begjærer gjenåpning av saken overfor gjenopptakelseskommisjonen og til gunst for Arne Treholt, sier Stabell som ikke vil gå så langt som å kalle avsløringen et mulig justismord.

– Nei, jeg vil ikke kalle det et justismord. Nå er spørsmålet om man klarer å få gjenåpnet saken. Vi har fått dokumentert at det har blitt framlagt falske bevis. Så får vi heller sette betegnelser når en ny behandling av saken eller en helt ny rettssak er slutt, sier Stabell til NRK.

AKTUELT NÅ