Hopp til innhold

Vil følge opp Treholt-saken

Statsadvokat Lasse Qvigstad vil følge opp påstandene som kommer frem i den nye Treholt-boken.

Statsadvokat Lasse Qvigstad

Statsadvokat Lasse Qvigstad tar de nye opplysningen i Treholt-saken på alvor.

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

– Vi tar denne saken på alvor, og vil nå gå nærmere inn i dette. Uansett vil vi følge dette opp, sier statsadvokat Lasse Qvigstad til NRK, som fant et eksemplar av boken på pulten sin i dag da han kom tilbake fra seminar i dag.

I boka «Forfalskningen» som journalistene Geir Selvik Malthe-Sørenssen og Kjetil Bortelid Mæland presenterte torsdag, blir det hevdet at bilder som POT sier var tatt hjemme hos Arne Treholt i august 1983, umulig kan ha blitt tatt i leiligheten. Bildene var avgjørende i straffesaken som ga Treholt en dom på 20 år for spionasje.

Boka navngir to polititjenestemenn som skal ha stått bak bevis-fabrikkeringen. En av dem er den nå 72 år gamle, pensjonerte politimannen Leif Karsten Hansen, benekter anklagene.

Etter det NRK forstår vil påtalemyndigheten se nærmere på de alvorlige påstandene som bokens forfattere fremsetter mot de to navngitte tideligere polititjenestemennene, og vurdere hvilke konsekvenser det vil få.

Håper kilden står frem

Harald Stabell, advokat

Harald Stabell vil legge ned en påstand om frifinnelse i Treholt-saken.

Foto: NRK

Arne Treholts advokat, Harald Stabell, har ikke gitt påtalemyndighetene en tidsfrist, men regner med at de begjærer spionsaken gjenåpnet innen kort tid, og han håper den anonyme kilden i boka vil stå frem slik at saken ytterligere styrkes.

– Jeg håper at denne anonyme kilden vil stå frem og fortelle sin historie, i hvert fall kontakte meg slik at jeg kan viderebringe hans vitnemål, sier Treholts advokat Harald Stabell.

– Det kan ikke ta lang tid før vi selv vil begjære en gjenopptakelse, men vi følger utviklingen nøye før vi tar en beslutning. Om det blir om en uke eller to vil jeg ikke spekulere i. Det enkleste vil jo selvfølgelig være hvis påtalemyndigheten selv begjærer en gjenåpning av saken, sier Stabell til NRK.

Påstand om frifinnelse

Stabell mener avsløringen om at det såkalte pengebeviset mot Arne Treholt skal være falskt og konstruert av to tjenestemenn i daværende Politiets overvåkingstjeneste (POT). Han mener det bør lede til gjenåpning, og vil legge ned påstand om frifinnelse dersom det blir ny rettssak.

Video Refleksjon på Treholt-koffert

Video: Helge Hovland forklarer hvordan de undersøkte refleksjonen på kofferten.

Stabell kommer ikke selv til å gjøre noen fremstøt i saken denne uken med mindre påtalemyndighetene gjør noe.

– Vi avventer påtalemyndighetene nå, for vår del er jobben gjort og bevisene ligger i boka, sier Stabell.

Treholt på Fornebu, collage

Treholt på Fornebu den dagen han ble arrestert.

Foto: Politiets sikkerhetstjeneste

Åpner for gjenopptakelse

Originalbildet av Treholts koffert

Originalbildet av Treholts koffert. Øverst i høyre hjørne skimtes et parkettgulv, som vistnok ikke var ferdig lagt da POT ransaket hjemmet til Treholt.

Foto: Politiets sikkerhetstjeneste

Nåværende leder i Gjenopptakelseskommisjonen, Helen Sæter, åpnet i går for å se på Treholt-saken på ny.

– Det er ingen ting i veien for at vi kan se på Treholt-saken en gang til. Hvis det som er kommet frem i boken som i dag ble lansert stemmer, så er det grunnlag for en gjenopptakelse, sier Helen Sæter til NRK, som bekrefter at det nå er nye funn i saken.

– Bildebevisene har vært fremme før, men tapebiten og det anonyme vitnet er helt nytt, sier Sæter.

Treholt selv befinner seg på Kypros og i følge Stabell vil ha bli der en stund til.

– Min familie har betalt en voldsom høy pris i denne saken. Jeg håper vi nå snart kan sette punktum. Jeg har brukt mye av min tid på denne saken, og har sittet ni år i fengsel. Nye rettsrunder er ikke verken det jeg eller min familie ønsker, sier Treholt.

Treholt-saken har tre ganger tidligere vært oppe for gjenopptakelse etter at Treholt ble benådet i 1992. Senest i desember 2008 ble saken avvist. Med begrunnelse i at de svakeste leddene i beviskjeden i saken ikke var svake nok til at saken kunne gjenåpnes.

AKTUELT NÅ