Krever gjenåpning av Treholt-saken

Arne Treholts advokat krever gjenåpning av Treholt-saken, etter at en tidligere spaner i Politiets overvåkingstjeneste (POT) bekrefter at pengebeviset i saken var forfalsket.

Harald Stabell

Arne Treholts advokat Harald Stabell mener at den tidligere spanerens troverdighet er sterk.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Mannen påstår at etterforskingslederen gikk i banken for å låne dollarsedlene som ble brukt som bevis i saken, skriver Aftenposten.

Etterforskingslederen på sin side avviser påstandene.

– Dette må etter min oppfatning føre til at påtalemyndigheten nokså umiddelbart må begjære gjenåpning av saken, sier Harald Stabell, Arne Treholts advokat, til NRK.

Mannen, som sier han er en tidligere i POT, ønsker ikke å stå fram med navn nå, men sier til avisa at han er villig til å forklare seg for Gjenopptagelseskommisjonen.

– Han er villig til å forklare seg både for kommisjonen, påtalemyndigheten og eventuelt andre instanser. Dette er meget viktig, forteller Stabell.

Pengesedler fra Treholts koffert

Pengesedler fra Treholts koffert fotografert under rekonstruksjonen.

Foto: Politiets sikkerhetstjeneste

– Virker troverdig

– Vi har tatt opp en over to timer lang samtale med ham på video, der vi selvfølgelig har stilt mange kontrollspørsmål omkring han, forteller han.

Arne Treholt på Ila landsfengsel

20. januar 1984 ble Arne Treholt arrestert på Fornebu på vei til et møte med Gennadij Titov, nestkommanderende ved den sovjetiske ambassaden i Norge, i Wien. Her er han på Ila landsfengsel.

Foto: Thorberg, Erik / SCANPIX

Stabell mener at det er grunn til å tro den tidligere spaneren, som nå er i 60-årene, og ute av politietaten.

– Vi har skaffet oss nødvendig dokumentasjon for å etterprøve hans historie, og hans troverdighet som jeg mener er svært sterk.

Forteller om grove lovbrudd

Påstanden om at pengebeviset var falskt, ble lansert i boken «Forfalskningen» i forrige uke.

En av forfatterne av boken, Geir Selvik Malthe-Sørenssen, sier til Aftenposten at spaneren som nå uttaler seg om saken, ikke er POT-kilden det refereres til i boken.

Spaneren forteller til avisen at han fotfulgte Arne Treholt i halvannet år - frem til arrestasjonen 20. januar 1984, og forteller en sensasjonell historie om grove lovbrudd begått av overvåkingspolitiet.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger