Hopp til innhold

Trafikkskoler knyttes til kriminelle nettverk

NRK kjenner til at flere trafikklærere er involvert i kriminelle nettverk som tilbyr elever å jukse under teorieksamen til Statens vegvesen. – Forkastelig, sier samferdselsminsteren.

Bakmannen "Ali" sier at han samarbeider med to trafikkskoler om organisert førerkortjuks.

KJØRELÆRERE INVOLVERT: Bakmannen «Ali» fortalte til NRK at han samarbeider med to trafikkskoler. NRK har uavhengig av dette fått opplysninger om at trafikklærere er involvert i de kriminelle nettverkene som tilbyr bistand under teoriprøven til førerkort.

Lørdag avslørte NRK et nettverk på Østlandet som hjelper personer å jukse på teoriprøven til førerkort. Dette nettverket tilbyr hjelp til alle typer sertifikater: personbil, lastebil, buss og annet.

Ketil Solvik-Olsen

BØR ANMELDE: Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen håper folk anmelder det om de hører om trafikklærere som tilbyr juks på teoriprøven.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Bakmannen NRK har vært i kontakt med, forklarte at han samarbeider med to trafikkskoler.

NRK erfarer uavhengig av dette at minst to kjørelærere på Østlandet hjelper med å sette elevene sine i kontakt med slike kriminelle nettverk.

– Hvis det er kjøreskoler som er med på dette, så er det helt forkastelig. Egentlig bør en oppfordre alle som hører om slike ting til å politianmelde det, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

Flere personer NRK har vært i kontakt med, bekrefter også at kjørelærer har tilbudt dem å bli satt i kontakt med nettverkene.

Trafikkforbundet tar avstand

Avdelingsdirektør Bente Skjetne i Vegdirektoratet håper bransjen tar tak i problemet.

Bente Skjetne, avdelingsdirektør Vegdirektoratet

TRIST: Bente Skjetne mener det er trist at folk som har ansvar for trafikksikkerhet, hjelper folk med å jukse seg forbi teoriprøven.

Foto: Olav Døvik / NRK

– Jeg håper at trafikkskoleorganisasjonene kan jobbe med å hindre at deres medlemsskoler bidrar til kriminalitet og at vi sammen kan jobbe for at det ikke skjer, sier Skjetne.

En av trafikkskolene NRK har fått opplysninger om at driver med dette, er medlem av Autoriserte trafikkskolers landsforbund.

– Det er hårreisende. Jeg tenker jeg at det er viktig at dette kommer frem, og at vi får avslørt de som formidler slik kontakt. Dette må vi få avviklet så fort som mulig, sier styreleder Ann Kristin Thomte.

– Vi tar stor avstand fra formidling av slike tjenester, legger hun til.

Vet at juks blir utført

Thomte forteller at de aldri har vært kjent med slike tilfeller tidligere, men at de vet at det foregår organisert juks under teorieksamen.

Ann Kristin Thomte

KJENNER TIL JUKS: Men Ann Kristin Thomte i ALT kjenner ikke til trafikkskoler som formidler juksetjenester.

Foto: Stein Schinstad / NRK

– Vi opplever i vår virksomhet at personer vi opplever kan dårlig norsk og har veldig dårlige kunnskaper, kommer tilbake og har bestått teoriprøven med null feil. Det synes vi er bemerkelsesverdig, sier Thomte.

Hun mener Statens vegvesen, som har kontrollmyndighet over kjøreskolene, må ta tak i problemet.

– Vi stiller krav til medlemmene våre, men det er Statens vegvesen som sitter med det største ansvaret.

Vil ha bedre kontroll fra Vegvesenet

Styrelederen mener Vegvesenet må få bedre muligheter til å bøtelegge trafikkskoler de oppdager at jukser.

– For eksempel mattilsynet har flere muligheter til å gripe inn og stenge bedriften der og da. Slike muligheter er det ikke hos våre tilsynsmyndigheter, sier Thomte.

Skjetne i Vegdirektoratet mener kontrollen av trafikkskolene er god nok.

– For vi har en egen tilsynsseksjon som følger opp trafikkskolene og trafikkskolevirksomheten. Men det er likevel fryktelig synd og kjedelig at våre egne bransjefolk som skal bidra til trafikksikkerhet, faktisk hjelper folk til å jukse på teoriprøven, sier Skjetne.

AKTUELT NÅ