Hopp til innhold

Politiet mistenker store mørketall

NRK avslørte lørdag metodene et kriminelt nettverk bruker til å jukse på førerprøven. I februar ble en kvinne dømt i en lignende sak. Denne dommen er blant de sjeldne.

Over hele landet foregår det organisert juks på teoriprøven til førerkort. Bakmenn tar seg godt betalt for å hjelpe folk til å bestå.

Lørdag avslørte NRK et nettverk på Østlandet som hjelper personer å jukse på teoriprøven til førerkort. De garanterer at man står på prøven, uten å kunne trafikkreglene.

Den 11. februar ble en 31 år gammel kvinne fra Syria dømt til 18 dagers betinget fengsel og bot på 10.000 kroner i en tilståelsesdom i Haugaland tingrett.

Hun ble tatt på fersk gjerning i oktober, da hun tok teoriprøven med en skjult mobiltelefon og blåtannplugg i øret. Kvinnen forklarte at en mann ga henne utstyret og at hun betale ham mellom 3000 og 5000 kroner for å få hjelp til å bestå testen.

Bluetooth-plugg og telefon. Haugesund.

UTSTYRET: Dette var hjelpemidlene den syriske kvinnen hadde fått av bakmennene.

Foto: Politiet

Denne dommen er av de sjeldne. Minst 127 personer er tatt for juks under teoriprøven siden starten av 2014. 64 jukset med avansert teknisk utstyr, Vegvesenet har anmeldt 39 av dem.

Mistenker omfattende organisert kriminalitet

Etter at den syriske kvinnen ble tatt, har Vegvesenet i Haugesund trappet opp kontrollen på trafikkstasjonen. Det har ført til at politiet nå etterforsker ytterligere to tilfeller. Disse to personene er avhørt, og politiet har innhentet tekniske bevis på mobiltelefonene som ble brukt.

Politifullmektig Vegard Lauvdahl i Haugesund

TROR DETTE ER STORT: Politifullmektig Vegard Lauvdahl i Haugesund sier de har funnet spor av et større nettverk som tar seg betalt for å hjelpe folk med å jukse på teoriprøvene.

Foto: NRK

Ifølge politifullmektig Vegard Lauvdahl i Haugesund har det gitt verdifull informasjon om nettverket til bakmennene.

– Det ser ut som dette nettverket operer på landsbasis, da den personen som har gitt svarene på telefon ikke har oppholdt seg i Haugesund, men Østlandet, sier Lauvdahl.

Politiet har også sporet telefonen til bakmannen på Østlandet, og avdekket at den har vært i forbindelse med folk på en rekke andre trafikkstasjoner rundt om i landet.

– For politiet fremstår det her som et temmelig organisert nettverk på landsbasis, sier Lauvdahl.

Her går kvinnen inn på trafikkstasjonen i Drøbak for å ta teoriprøven for fjerde gang. Denne gangen skal hun jukse seg til bestått. Det skal hun betale 10.000 kroner for.

AVSLØRT: Med skjult kamera avslørte NRK et nettverk som tilbyr juksetjenester til teoriprøven for førerkort.

Bakmenn har aldri blitt dømt

Selv om politiet lenge har vært kjent med at det selges juksetjenester til teoriprøvene, har aldri bakmenn blitt dømt i en norsk rettssal.

NRK er kjent med at to bakmenn ble tatt på fersken i juni 2013, da de satt i en bil utenfor en trafikkstasjon i Oslo og kommuniserte med en mann som tok prøven inne.

Mannen fikk 6000 kroner i bot, mens saken mot de to hjelperne ble henlagt etter bevisets stilling.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger