Hopp til innhold

Tomt for diabetes-sensorer: – Ille for brukerne

Mange med diabetes må gå tilbake til å stikke seg i fingeren for å sjekke blodsukkeret, etter at lageret med Freestyle Libre-sensorer har gått tomt.

FreeStyle Libre

Freestyle Libre-sensoren måler glukosenivået i blodet. Nå er lageret helt tomt. Ifølge produsenten Abbott kan det ta flere uker før de får inn ny forsyning.

Foto: AP

– Vi antar at det er mellom 1000 og 2000 personer med diabetes i Norge, deriblant mange barn og unge, som kjøper dette utstyret. Freestyle Libre har store fordeler, sier generalsekretær i Diabetesforbundet, Bjørnar Allgot, til NRK.

– Mange har bestilt og betalt for sensorer som de ikke har fått, fordi lageret er tomt. Det er en stor nedtur for de brukerne som nå må gå tilbake til stikk i fingeren, fortsetter han.

Det var Diabetes.no som først omtalte saken.

Satt ned prisen

Freestyle Libre har blitt godt mottatt i store deler av verden. Ved hjelp av en liten sensor som festes på overarmen, kan brukerne enkelt lese av blodsukkeret med en avleser. De kan også se om blodsukkeret er på vei opp eller ned.

I løpet av vinteren har produsenten Abbott redusert prisene på sensoren. Sensoren, som varer i to uker, har tidligere kostet 800 kroner, men selges nå for 600 kroner.

– I tillegg til at flere får øyene opp for produktet, har nok prisreduksjonen bidratt til økt etterspørsel, sier Allgot.

Bjørnar Allgot

Generalsekretær Bjørnar Allgot i Diabetesforbundet synes Abbots leveranseproblemer er ille.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

En undersøkelse gjennomført av Diabetesforbundet viser at mange av de spurte opplever færre perioder med lavt eller høyt blodsukker som følge av produktet.

– Det er enklere å styre blodsukkeret, fordi sensoren og avleseren gir god beslutningsstøtte. Det er som at brukerne har fått et ratt, sier Allgot.

– Uakseptabel situasjon

Abbott kan ikke svare på når de får nye forsyninger av Freestyle Libre.

– Årsaken til reduksjonen i varebeholdningen er økt etterspørsel, og at myndighetene i flere land nå dekker bruken av Freestyle Libre, skriver Anoar Solberg Diab i Abbott Norge i en e-post til Diabetes.no.

– Situasjonen er uakseptabel både for oss og kundene våre. Vi forventer økt produksjonskapasitet til sommeren, skriver Solberg Diab videre.

Etterlyser refusjonsordning

Siden Freestyle Libre ikke er på refusjon i Norge, må brukerne her til lands betale av egen lomme. Det gir en årlig kostnad på drøye 14.000 kroner.

– Etterspørselen øker i hele verden. Når det er knapphet på produktet, stiller nok ikke Norge først i køen, siden vi ikke har en refusjonsordning. Da blir nok heller de større markedene prioritert, sier Allgot, og peker på blant annet Sverige, som har rundt 50.000 brukere.

– Vi jobber for å få til en løsning. Produktet skulle ha kommet på blå resept lenge før jul, men dette har ikke kommet på plass ennå.

AKTUELT NÅ