Tollere på inspeksjon i UD

Tollmyndighetene gjennomførte i dag en inspeksjon i Utenriksdepartementet på bakrunn av bråket om de uregistrerte gaver den siste tiden.

UD

Tollmyndighetene gjennomførte fredag en inspeksjon i Utenriksdepartementets lager for offisielle gaver.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Kjetil Elsebutangen, UD

Kjetil Elsebutangen i UD fikk fredag besøk av tollmydighetene.

Foto: Utenriksdepartementet
Anne-Grete Strøm-Erichsen

Helseminster Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) mente teppene hun fikk var verdt 8.000 kroner. Forsvarsdeparmenetet vurderte det til 44.000 kroner.

Foto: Bjørn Sigurdsøn

I flere tilfeller har statsråder unnlatt å deklarere gaver til tollmyndighetene. Det til tross for at reglene sier at gavene skal tolldeklareres.

– Det har vært en svikt i UDs rutiner, og det beklager vi, sier kommunikasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen i UD.

I dag hadde Elsebutangen tollmyndighetene på inspeksjon. De gikk gjennom lageret for de offisielle gavene.

– UD har ikke ført noe register over gaver, men det vil vi jobbe med å få på plass, sier han.

Den siste tiden har det kommet frem at flere av gavene som statsrådene har mottatt ikke er rapport inn til ligningsmyndighetene på korrekt måte.

Teppetrøbbel

I dag var det Anne-Grete Strøm-Erichsens tur. VG skrev at hun unnlot å opplyse om veriden av to afghanske tepper i selvangivelsen.

Forsvarsdepartementet vurderte teppene til 44.000 kroner - en vurdering Strøm-Erichsen kjente til - uten at hun la med dokumentet med denne vurderingen i selvangivelsen, skriver VG.

– Det er veldig stor forskjell på prisene i Norge og i Afghanistan. Teppene er afghansk håndverk, og det er dyrt i Norge.

Bekrefter gaveskatt

Skatt Vest bekreftet i et brev fredag kveld at Strøm-Erichsen har skattet av gavene hun fikk. Skattedirektoratet gir også statsråden rett i at prisen i giverlandet er rett ligningsverdi, skriver NTB.

Selv om de afghanske teppene ble ført opp på selvangivelsen, får Strøm-Erichsen kritikk for verdivurderingen. Skatteekspert Johan Petter Hartz-Hansen ved Norges Handelshøyskole slakter statsrådens egenmelding.

– Det er helt klart at vi blir skattepliktige av verdien av gavegjenstandene i Norge. Omsetningsverdien er skattelovens klare utgangspunkt, og da gjelder det omsetningsverdi i Norge, sier han til VG.

Skattedirektoratet informerer på sine nettsider at omsetningsverdien i landet der man mottar en gave, kan brukes som grunnlag for gavens ligningsverdi.

– I tilfeller der man i utlandet mottar en fordel som inngår i skattegrunnlaget, kan skattyter kreve at omsetningsverdien i det aktuelle giverlandet legges til grunn for ligningen», heter det i uttalelsen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger