– Det var behov for å gjøre endringer i gavereglene

Samordningsminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen forventer at statsrådene har ryddet opp i gaverotet, men utelukker ikke at det kan dukke opp flere tilfeller.

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen mener regjeringen nå har tatt grep ved å stramme inn gavereglene.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Det har bugnet av smykker, tepper og sølvservise på regjeringens gavebord, etter at VG avslørte at flere statsråder har unnlatt å levere inn og rapportere gaver de har mottatt i jobbsammenheng.

Både statsminister Jens Stoltenberg (Ap) , utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap), tidligere forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) og tidligere samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp) har mottatt gaver de ikke har rapportert inn.

I går innrømmet også samferdselminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) at hun mottok et gullarmbånd i gudmorgave da hun som statsråd døpte ferja «Sand» i 2007.
Hun hevder å ikke ha tatt armbåndet i privat eie, men har heller ikke rapportert det til Stortinget før nå.

– Det skal være full åpenhet

Tidligere denne måneden strammet statsministerens kontor inn reglene , slik at statsråder ikke lenger kan beholde gaver de får i embets medfør.

Samordningsminister og statsråd ved statsministerens kontor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen mener de nå har tatt viktige grep for å unngå usikkerhet rundt gaveproblematikken.

– Jeg føler at det er en økende aktsomhet om disse spørsmålene. Det er viktig med de grepene statsministeren og regjeringen har gjennomført, sa Schjøtt-Pedersen til Politisk Kvarter på P2 i morges.

– Ingen skal være i tvil om at vi har en regjering som følger reglene, og ingen skal kunne stille spørsmålstegn ved om man mottar gaver som er ment for å påvirke. Og det skal være full åpenhet om det.

– Må gjøre opp med seg selv

Reglene ble innført forrige fredag, men siden da har flere statsråder måttet innrømme at de har slurvet med innrapporteringen av gaver de har mottatt.

Senest i går med Magnhild Meltveit Kleppas gullarmbånd, som hun heller ikke har meldt inn til skattemyndighetene.

– Hvor alvorlig ser du på dette?

– Jeg legger vekt på at Magnhild Meltveit Kleppa ikke hadde noen planer om å ta dette i privat bruk. Men det er helt klart at Kleppa skulle ha levert gaven tilbake eller til Stortingets kontor. Det er hun den første til å beklage. Spørsmålene om det skattemessige er mellom Kleppa og skattemyndighetene, sier Schjøtt-Pedersen som ikke kan garantere at det ikke vil dukke opp flere glemte statsrådgaver.

– Jeg legger til grunn at alle redegjør for de forholdene og de gavene de måtte ha. Jeg forutsetter at det er gjort, men det må nesten hver statsråd gjøre opp med seg selv.

SISTE NYTT

Siste meldinger