Hopp til innhold

Time kårer stemmene bak #MeToo-bevegelsen til «Årets person»

BRUSSEL/OSLO (NRK) Alle dem som har «brutt tausheten» om seksuelle trakasseringer og overgrep, er kåret til «Årets person» av det prestisjetunge Time Magazine.

"#MeToo" protest march

DEMONSTRASJONER: #MeToo-kampanjen har ført til demonstrasjoner flere steder i verden. Her fra en markering i Hollywood 12. november.

Foto: Mark Ralston / AFP

Magasinet trekker fram at «The Silence Breakers», som Time omtaler dem som, kommer fra alle samfunnsklasser, yrker, raser, aldre og land.

«Deres kollektive sinne har gitt umiddelbare og sjokkerende resultater. For den betydningen de har hatt på 2017, kåres de til Årets person», skriver Time.

Laster Twitter-innhold

De mange historiene om seksuell sjikane, trakasseringer og overgrep har kommet fram i kjølvannet av anklagene og avsløringene om den mektige amerikanske filmprodusenten Harvey Weinstein.

«En paraply for solidaritet»

Det førte til #MeToo-kampanjen på sosiale medier, som igjen har bidratt til at millioner av kvinner, og også flere menn, verden over har fortalt om uønskede seksuelle tilnærmelser, trakassering, voldtekt og andre former for seksuelle overgrep.

«Emneknaggen #MeToo har fungert som en paraply for solidaritet for millioner av mennesker som har stått fram med sine historier. Det er en del av historien, men ikke den hele», skriver Time videre i sin begrunnelse.

Skuespiller Ashley Judd, Rose McGowan og sanger Taylor Swift er noen av navnene som blir omtalt som «The Silence Breakers.»

Laster Twitter-innhold

– Kommer på et fint tidspunkt

Også i Norge har kampanjen fått stor oppmerksomhet. Flere norske kvinner har fortalt om sine opplevelser knyttet til overgrep og trakassering, også i jobbsammenheng.

Kulturredaktør i Aftenposten Sarah Sørheim, var en av de første kvinnene i Norge som stod frem med sin historie om seksuell trakassering i forbindelse med MeToo-kampanjen.

Nå er hun glad for Time Magazines kåring.

– Det er en kjempefin nyhet! Jeg ble positivt overrasket. Dette sier noe om hvor viktig bevegelsen er blitt og hvilken kraft den har i den offentlige bevegelsen nå, sier Sørheim til NRK.

Kulturredaktør i Aftenposten Sarah Sørheim snakker om Time Magazines kåring i NRK nyhetssending.

Kulturredaktøren understreker at kåringen kom på et godt tidspunkt.

– Vi er i fasen hvor den første sjokkbølgen har lagt seg, men ukulturen som har kommet frem nå endres ikke på noen høstmåneder i 2017. Dette tar tid, og det er fint med en ny giv med denne kåringen slik at man får en ny omdreiving, sier hun.

– Hvis denne kampanjen skal lykkes å få endringer, må dette være på dagsorden over lang tid, sier Sørheim.

Stoltenberg: – Det er som trollet

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sier han forstår kåringen.

– Kampanjen setter søkelyset på noe som har vært der lenge og som vi har snakket for lite om. Oppmerksomhet bidrar til å gjøre noe med problemet. Det er som trollet - kommer det lys på sprekker det, sier Stoltenberg til NRK.

Generalsekretæren sier også han tror dette er en av de viktigste sakene i 2017.

– Det er en fornærmelse og en ydmykelse kvinner har kjent på som nå kommer frem. Det er nok noen av de viktigste tingene fra 2017, sier han.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide er også positiv til kåringen.

– Det er et veldig viktig budskap som formidles ved at MeToo er valgt som årets person. Det som har skjedd i kjølvannet av metoo-kampanjen har vært viktig fordi mange har turt å stå fram. Standardene for hva som er greit og ikke greit har endret seg for bestanding, og det er veldig positivt, sier hun til NRK.

– Gratulerer til oss!

Tidligere Aftenposten-journalist Ragnhild Ås Harbo, har også denne høsten fortalt at hun på en reportasjetur, ble utsatt for seksuelt overgrep av en kollega fra et annet mediehus.

Harbo sier at hun ble «kjempeglad» da hun fikk nyheten om Time-kåringen.

– Det sier hvor mye denne kampanjen har betydd for så veldig mange, og så gir det håp om at ting faktisk vil endre seg. Det føles som en seier, både personlig og på vegne av alle som har opplevd trakassering. Gratulerer til oss! sier Harbo.

Hvordan har tiden etter at du selv valgte å fortelle din historie vært for deg?

– Den siste måneden har vært intens, men for det meste en god opplevelse. For jeg har snudd noe som i utgangspunktet var fælt og vondt til noe konstruktivt. Flere har kasta seg på kampanjen, det har blitt tatt tak i og tatt på alvor! Og nå skjer det flere endringer i bransjene. Det kunne ikke vært bedre.

Harbo sier hun har inntrykk av at folk tenker seg om og snakker om hvordan man behandler hverandre som følge av kampanjen.

– Det er virkelig en kampanje som har rullet over hele verden og røsket opp i ukulturer og fastgrodde holdninger. Og det tror jeg folk skjønner, enten de liker den eller ikke, sier hun.

Ragnhild Ås Harbo

SEIER: - Det føles som en seier, både personlig og på vegne av alle som har opplevd trakassering, sier Ragnhild Harbo.

Foto: NRK
  • Ragnhild Harbo har også jobbet i NRK.

AKTUELT NÅ