Hopp til innhold
Urix forklarer

Kan Hollywood endre USAs kvinnesyn?

Weinstein-skandalen får historier om sextrakassering på jobben til å velte ut av skapene til mange bransjer i USA. Men kan Hollywood virkelig lede kampen mot et utdatert kvinnesyn, som later til å bli mer utbredt?

Heather Kerr

ANKLAGE: Tidligere «The Facts of Life»-skuespiller Heather Kerr sier filmprodusenten Harvey Weinstein tvang henne til å ta på ham.

Det vil ingen ende da. Historiene fra kvinnelige filmstjerner Harvey Weinstein forgrep seg på blir stadig flere. Mer enn 40 kvinner, de fleste av dem skuespillere, har nå stått fram.

Denne helga fortalte Oscar-vinner Lupita Nyong'o sin historie i New York Times om hvordan Weinstein inviterte henne til hjemmet sitt i Connecticut da hun var dramastudent. Han ba, ifølge Nyong'o, om både massasje og annet.

Ashley Judd, Gwyneth Paltrow, Mira Sorvino, Angelina Jolie og Kate Beckinsale er bare noen av de andre som har brutt tausheten og bekreftet ryktene som har svirret i filmbransjen i tiår.

Angelina Jolie og Gwyneth Paltrow

Angelina Jolie og Gwyneth Paltrow har fortalt at Weinstein trakasserte dem på 1990-tallet.

Foto: AP

Du kan lese mange av beretningene deres her, i artikkelen ingen ringere en Woody Allens sønn, skrev i The New Yorker. Ronan Farrow, som brøt kontakten med sin egen far etter at han giftet seg med sin egen stedatter, intervjuet 13 kvinner som ble ofre for Weinsteins grove maktmisbruk.

Artikkelen forklarer også hvordan apparatet rundt en av Hollywoods aller mektigste i tiår dekket over «virksomheten» stadig flere visste om.

Harvey Weinstein

Filmmogulen Harvey Weinstein anklages for voldtekt og en rekke tilfeller av trakassering.

Foto: Al Powers / AP

– Kvinner skal ikke høres

Weinstein har lagt seg inn til rehabilitering i Arizona, etter først å ha bedt sine mektige Hollywood-venner om nåde. I helga avviste han at Lupita Nyong'os historie stemmer. Men ellers har han lagt seg nokså flat.

Nåde har han imidlertid ikke fått. Søksmålene vil trolig snart stå i kø.

Men det viktigste spørsmålet mange i filmbransjen reiser nå, er hvordan en kan bruke Weinstein-skandalen til å få bukt med regelrett kvinneundertrykking i Hollywood.

– Mange kvinner blir trakassert og diskriminert, og de blir behandlet som dette er deres eget problem, sa TV-produsent Glen Mazzara til podkasten 1A laget av National Public Radio i forrige uke.

Han har vært sjefprodusent for showene Damien og The Living Dead og sitter i styret i The Writers Guild of America, som er manusforfatternes interesseorganisasjon.

Mazarra er en av få menn i filmbyen som ber offentlig om en kjønnsdebatt.

– Det er en kultur her, der kvinner ikke blir ansatt som produsenter og ikke blir lyttet til under innspillinger. De blir avbrutt om de har meninger på settet og bedt om bare å lese replikkene sine. Det er ikke så lenge siden jeg selv ble bevisst på at jeg helst lytter til menn som avbryter, sier Mazzara.

Kjønnsobjekter på rød løper

Jeg har tenkt på det selv når jeg har stått ved den røde løperen under Oscarutdelingen, eller sett verdens mest berømte moteshow på TV.

Intervjuene med syltynne, kvinnelige skuespillere i timen før Oscar-showet starter, handler mest om hvem som har laget kjolen de har på seg og hvordan den sitter. Deres mannlige kolleger får heller spørsmål om filmene de er nominert for.

En av dem som har tatt opp denne tematikken etter at Weinstein ble avslørt, er Mayim Bialik. Hun begynte å jobbe i Hollywood som 11-åring da hun fikk hovedrollen i TV-serien Blossom som også gikk på norsk tv.

Bialik, som i dag spiller i The Big Bang Theory, skriver i New York Times om hvordan hun allerede som tenåring tenkte at hun burde endre nesen, haken og brystene med plastisk kirurgi.

Hun valgte å forlate TV-bransjen da hun var 19 og utdanne seg til nevrolog ikke minst på grunn av kjønnskulturen, skriver hun.

41 år gamle Bialik beskriver seg selv som feminist. Hun har den siste uka fått kritikk fra andre kvinner i Hollywood for å antyde at de bør kle seg mer fornuftig og tenke på hvordan de opptrer om de ønsker å bli tatt på alvor.

I facebookintervjuet med en New York Times journalist du kan se her, klargjør hun sitt syn i debatten om Weinstein.

Bialik mener at å få flere kvinner bak kamera, som spesielt som produsenter, kanskje er den eneste måten å få til en virkelig kulturendring i filmbransjen på.

En tsunami av overgrepshistorier

Mens skuespillere som Bialik mener Weinsteins aktivitet bare er toppen av et isfjell i Hollywood, har det også vært flust av avsløringer av overgrep og trakassering utført av andre mektige menn i USA de siste månedene.

Hos Fox news har programleder Bill O'Reilly blitt tatt av skjermen.

Det er imidlertid i liberale California, og ikke minst i det en skulle tro var framtidsrettede Silicon Valley, aller flest historier er blitt avslørt.

Uber-grunnlegger Travis Kalanick ble avsatt etter å ha unnlatt å ta klager fra kvinnelige ansatte om trakassering på alvor, og etter selv å på pubertalt vis ha skrytt av hvor lett det er å dra damer som en mektig mann i tech-bransjen.

60 prosent av de spurte kvinnene i en undersøkelse utført blant selskapene i teknologidalen, sa i vinter at de var blitt utsatt for uønskede seksuelle tilnærmelser fra kolleger og investorer. 70 prosent sa de føler seg ekskludert fra møter og sosiale begivenheter.

Akkurat som det finnes få kvinnelige produsenter i Hollywood, er bare sju prosent av de største selskapene i Silicon Valley startet av kvinner. Mange mener flere kvinner må til topps også der for at kulturen skal endres.

Lårkort i Kongressen

21. januar gikk hundretusener av kvinner i demonstrasjonstog her i Washington.

De protesterte både for kvinners rettigheter og mot Donald Trump og hans holdninger til kvinner.

Men den viktigste saken for mange av dem jeg snakket med, var rett og slett et ønske om å bli tatt på alvor i arbeidsliv, samfunnsliv og politikk.

Senatorene Elizabeth Warren og Kamala Harris, begge potensielle demokratiske presidentkandidater i 2020, har startet en kampanje etter å ha blitt avbrutt og klubbet ned av mannlige kolleger i flere kongresshøringer og plenumsmøter de siste månedene.

Tar du en tur til Capitol Hill, møter du selvsagt klart flest menn i dress, men du støter også gjerne på unge kvinner i lårkorte skjørt.

De unge praktikantene til senatorer og representanter er kjent for å ha de korteste skjørtene i denne byen. Jeg har sett politikere klappe dem på baken.

Som kvinnelig reporter her har jeg også flere ganger opplevd å bli tiltalt som «søta» i samtaler med mannlige amerikanske politikere.

Déjà vu fra Access Hollywood?

Om det trengs holdningsendringer i mange deler av det amerikanske arbeidslivet, er det Hollywood som nå har flomlyset på seg.

Mange håper at Weinstein vil bli tiltalt og at også de som jobbet rundt ham og ikke sa ifra, kan bli straffet.

Andre mener Weinstein bare er en ekstrem aktør i en kultur der kvinnesynet er usunt og til og med er blitt mer kroppsfokusert de siste tiårene.

Atter andre, representert ved tidligere redaktør i The Hollywood Reporter Janice Min, presenterte i helga en konspirasjonsteori.

Harvey Weinstein ble avslørt ganske nøyaktig ett år etter at videoen der Donald Trump skrøt av å ha befølt kvinner i skrittet ble lekket til amerikanske medier.

Min mener det er en sammenheng.

– Jeg tror Weinstein kan ha blitt avslørt fordi mange sitter på undertrykt raseri overfor Donald Trump fordi det han gjorde ikke fikk noen konsekvenser. Det tok en hel landsby å holde Weinsteins aktivitet i gang, men det tok også en landsby å få valgt den andre overgriperen, sa Min på Bill Mahers TV-show på HBO fredag.

Weinstein-saken har gitt republikanere vann på mølla fordi han var demokrat og en viktig bidragsyter til demokratiske politikere.

Min mener skandalen viser at sexovergrep i det minste er en tverrpolitisk sak i USA.

SISTE NYTT

Siste nytt

Utenriksminister i USA, Anthony Blinken, i Oslo 1. juni 2023.

Blinken til NRK om Ukraina-varsling: – Eg skulle ønske vi tok feil

Fleire månader før Russland gjekk til full krig mot Ukraina, visste Antony Blinken at noko kom til å skje. I eit eksklusivt intervju fortel han om tida før det small.