Drapstiltalt (23):– Jeg er så ufattelig lei meg

OSLO TINGRETT (NRK.no): 23-åringen som er tiltalt for drapet på Andreas Nilstad (22) unnskyldte seg mandag gråtkvalt overfor Nilstads familie, kjæreste og kamerat.

Nilstads foreldre, Sørenmo og Løken i retten

FØLGER RETTSSAKEN: Andreas Nilstads foreldre, Geir Ole og Astrid Nilstad (til venstre og høyre på bildet) var mandag tilstede i retten. I midten Andreas Nilstads kjæreste og kameraten Marius Løken.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

23-åringen som er tiltalt for drapet på Andreas Nilstad, forklarte seg mandag i den første dagen av rettssaken i Oslo tingrett.

23-åringen fortalte at han møtte Marius Løken, som han er tiltalt for å ha forsøkt å drepe, gjennom skolegang.

– Vi var veldig gode venner, og det var nesten som et familieforhold, sier den tiltalte om kameraten han knivstakk 15 ganger i oktober 2011.

Han forteller at han møtte Løkens kamerat Andreas Nilstad noe senere, da vennegjengen skulle på ferietur. Han forteller at han oppfattet Nilstad som «ærlig», og at også de ble venner.

Etter å ha forklart seg om tidligere erfaringer med rus, og redegjort for hva som skjedde drapsnatten, brast den tiltalte i gråt. Etter en 15 minutters pause kom han tilbake i rettssal 250 i Oslo tingrett.

– Ufattelig lei meg

På spørsmål fra forsvarer Harald Stabell om den tiltalte hadde noe han ville si, svarte den tiltalte «ja», og henvendte seg til Nilstads mor og far, som følger rettssaken.

– Til familien til Andreas; Jeg er så ufattelig lei meg for det jeg har gjort, og det dere har gått gjennom. Jeg tenker på det hver dag, og håper hver dag det går litt bedre for dere. Unnskyld, sier 23-åringen, før han gråtkvalt henvender seg til Marius Løken.

– Til deg, Marius, vil jeg si at jeg er så utrolig lei meg for det jeg har påført deg. Samtidig har jeg hørt fra felles venner at det går bedre med deg, og jeg vet at du er sterk. Jeg beundrer deg for det, for at du er så sterkt sier den titalte med tårer i øynene.

Line Sørenmo

Line Sørenmo var avdøde Nilstads kjæreste. Sørenmo fødte datteren deres, Natalie, etter drapet.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Du reddet kanskje reddet livet hans

Tidligere mandag fortalte en av naboene at han fant 23-åringen bøyd over Marius Løken med en kniv i oppgangen på Pilestredet drapsnatten.

Tiltalte hadde da stukket Løken flere ganger allerede, før naboen ropte noe som skal ha fått den tilalte til å reise seg, og løpe etter naboen med kniven.

I løpet av denne korte tiden klarte Marius Løken å komme seg ned til gateplan ved bygården, der han blødende fant en ventende taxi som kjørte ham vekk.

– Til deg NN, vil jeg si at jeg er så utrolig lei meg for det jeg har påført deg. Samtidig er jeg så utrolig glad for at du var der, og kanskje bidro til å redde livet til Marius. Det betyr utrolig mye for meg, sa 23-åringen til naboen han også er titalt for å ha truet.

23-åringens forsvarer Harald Stabell, sier den tiltalte har gruet seg til den første rettsdagen.

– Ikke minst til å høre de andre forklaringene om det han har gjort. Samtidig er han nå lettet over å ha fått sagt noen ord til de etterlatte og fornærmede, sier Stabell.

– Våknet opp engstelig

Før den gråtkvalte unnskyldningen hadde den tiltalte 23-åringen redegjort for hvordan han oppfattet den fatale natten i 2011. Han fortalte at han hadde vært på byen kvelden før, og derfor ikke orket å være med ut på byen sammen med Nilstad, Løken, og flere andre bekjente som var samlet i vennenes leilighet.

I stedet ble han igjen i leiligheten, sammen med én annen romkamerat. Etter å ha røyket en joint og drukket alkohol, sovnet de to foran TV-en i stua til leiligheten.

Den tiltalte forteller da at han våknet opp utrolig «engstelig». Etter å ha hjulpet den andre personen i leiligheten til sengs, forklarer 23-åringen at han gikk til sitt eget rom.

– Angsten er da veldig intens, og jeg begynte å miste taket på meg selv.

Den tiltalte forklarer at han da trodde at han var synsk, og at han trodde han kunne «tippe seg fram til lottorekka».

– Jeg begynner å lese bibelen på internett, for å se om det kan dempe angsten. Jeg skjønte ikke så mye, og det ble ikke bedre.

23-åringen forklarte deretter at han ringte en venn, som han senere har fått vite at han snakket med i 30 minutter.

– For meg var det som samtalen kunne ha vart i to minutter. Jeg tror jeg avsluttet samtalen med si at «vi var en og samme person».

Artikkelen fortsetter under bildet.

Marius Løken og Harald Stabell

Marius Løken, som ble forsøkt drept, hilser på tiltaltes forsvarer Harald Stabell før retten ble satt mandag.

Foto: Martin H. W. Zondag

– Kuttet meg flere ganger

Etter dette forklarer den tiltalte at det «vippet over», og at han er inne på rommet til Marius Løken, der også Andres Nilstad ligger og sover. De to vennene har da kommet hjem fra byturen.

Deretter forklarer 23-åringen at han bare har vage bilder av at han angriper de to barndomskameratene, som han oppfattet som «en og samme person».

– Jeg husker jeg ropte «sviker», og jeg var overbevist om at det mitt eget liv jeg tok. Jeg mente jeg hadde skyld i alt som var galt i verden, og at jeg måtte starte på nytt, sier den tiltalte gråtkvalt.

Han forklarte at han senere har skjønt at han må ha løpt ned trappene til bygården. På dette tidspunktet hadde han ifølge sin egen forklaring flere kutt i kroppen.

– Jeg løp vekk fra dem som forsøkte å hjelpe meg. Så kom politiet, og spurte om jeg hadde knivstukket flere. Jeg sier at det ligger to stykker i bygningen. Etter det er alt svart, sier 23-åringen.

– Kunne redde menneskene

23-åringen forklarte seg også om sitt forhold til rus. Den tiltalte forteller at han drakk lite alkohol fram til han var 18 år. Han forteller videre at han første gang prøvde et narkotisk middel en gang etter videregående.

Først en tid senere ble tiltalte introdusert for mariuahana. I en periode anslår han at han røyket hasj flere ganger i uka. Han forteller også at han har hatt flere episoder med angst tidligere.

– Da hadde jeg drukket ganske mye alkohol, og kom hjem alene og røyka en joint. Jeg begynte da å kjenne litt på angst, og ting som ikke var reelle, sier 23-åringen.

Han forklarer at han da trodde han fant ut hva som var «feil med verden». Han trodde også at han kunne «redde menneskene fra krig, sult og makt og alle sånne ting».

Han forklarer at hendelsen satt i kroppen i flere dager, og at han etter dette kuttet ut mariuhanarøykingen en periode.

– I denne saken er det viktig å få belyst om han har hatt psykotiske episoder utover det som skjedde natt til 30. oktober 2011. Han har forklart seg om to episoder før, og ingen etter, sier statsadvokat Carl Graff Hartmann til NRK.

Hartmann sier at den tiltalte forteller at han hadde røyket hasj i forkant i en av disse to episodene.

– Dette tror jeg retten vil merke seg, at han har vært i en slik tilstand tidligere. Det reiser spørsmålet om dette er en grunnleggende psykose, sier forsvarer Harald Stabell.

Uenige om tilregnelighet

Spørsmålet om tilregnelighet har på forhånd blitt trukket fram som det mest sentrale i en rettssak der den tiltakte har erkjent de faktiske forhold.

Han hevder imidlertid han var psykotisk da knivstikkingen skjedde, og at psykosen ikke var rusutløst. Ifølge norsk lov han han da krav på behandling, fremfor regulær fengselsstraff.

– Han mener han må ha vært psykotisk for å ha utført disse grufulle handlingene, sier Stabell.

23-åringen som har tilstått i saken har vært gjenstand for omfattende rettspsykiatriske vurderinger.

De første sakkyndige som vurderte ham endret konklusjonen sin underveis, de mente først at mannen ikke var strafferettslig tilgregnelig da drapet skjedde, men snudde senere etter å ha levert en tilleggsvurdering.

Usikkerheten førte til at to nye sakkyndige ble oppnevnt, men heller ikke disse klarte å bli enige om en felles konklusjon. Dermed blir det trolig opp til retten å vurdere om 23-åringen skal dømmes til fengselsstraff eller tvungent psykisk helsevern.

Statsadvokaten har tatt forbehold om at det kan legges ned påstand om tvungent psykisk helsevern for 23-åringen. Rettssaken i Oslo tingrett avsluttes mandag om én uke.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger