NRK Meny
Normal

- Jeg går ikke rundt og hater ham

OSLO TINGRETT (NRK.no): Marius Løken ble påført et titalls knivstikk av sin tidligere kamerat. I retten mandag fortalte han at han ikke hater den tiltalte 23-åringen.

Marius Løken og Harald Stabell

Marius Løken hilser på den drapstiltalte 23-åringens forsvarer, Harald Stabell.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Nesten to år etter den rystende natten i oktober 2011 er det klart for rettssak i Oslo tingrett. En nå 23 år gammel mann er tiltalt for drapet på kameraten Andreas Nilstad (22). 23-åringen er også tiltalt for drapsforsøk på en annen 24 år gammel kamerat. Marius Løken overlevde på mirakuløst vis 15 knivstikk, og var mandag førstemann som vitnet mot sin tidligere kamerat.

– NN (tiltalte, journ. anm.) var en av mine nærmeste venner gjennom flere år, og vi var også samboere, sier Løken da han inntar vitneboksen rundt klokken 10.30.

Etter rundt tre kvarter begynner Løken å fortelle om kvelden han hadde samlet vennene til en samling i leiligheten i Pilestredet. Sammen med nå avdøde Nilstad dro han og flere andre ut på byen, mens tiltalte ble igjen i leiligheten.

Løken dro hjem før Nilstad, som den eneste av festdeltagerne var ikledd et kostyme, og derfor ikke hadde lommer til å oppbevare sine egne verdisaker. Etter en stund kommer Nilstad til leiligheten i Pilestredet, og de legger seg på rommet til Løken.

– Det siste jeg sa til var at han bare kunne sove her. Etter det vet jeg ikke hvor lang tid som gikk, men det neste jeg husker er at NN kommer inn og setter en kniv i Andreas.

Løken gir deretter en detaljert beskrivelse av hvordan den tiltalte først stikker Nilstad flere ganger.

– Hodet mitt slåss for å skjønne hva som skjedde. Så tror jeg han skrek: «Hjelp meg Løken!» Da skjønner jeg hele greia, at det ikke er en dårlig halloween-spøk.

11 dager i koma

Videre forklarer Løken hvordan han forsøkte å sparke den tiltalte. Dette fikk den tiltalte til å rette oppmerksomheten mot Løken, og stikke ham med kniven. Løken vet ikke hvor mange ganger dette skjedde, men på et tidspunkt klarer han å løpe ut av rommet og leiligheten.

– Jeg har bilder i hodet av at jeg og NN kavet rundt på bakken. Det var glatt og det var kaldt. Jeg begynte å skrike, for det var den eneste muligheten jeg hadde.

Etter dette sier Løken at han bare har sporadiske bilder av taxien han stoppet, som kjørte ham til sykehus akutt og livreddende behandling.

– 11 dager senere våknet jeg, etter å ha blitt holdt i kunstig koma. Da får jeg beskjed om at den ene kameraten min er død, og at han andre sitter inne for det.

Mot slutten av sin forklaring får Løken spørsmål om hva han tenker om den tiltalte i dag.

– Den NN jeg kjenner har et drap på samvittigheten. Jeg er så takknemlig for at jeg lever, og da skal jeg ikke gå rundt og hate. Det vil sikkert glede mange, og det vil sikkert irritere mange, sier Løken.

– Rolig og reflektert

Tidligere i forklaring får Løken spørsmål fra aktor forteller om sitt vennskapsforhold med den tiltalte. De møttes gjennom skolegang, noe som ifølge Løken ble starten på et «nært vennskap».

– Han har hjulpet meg gjennom tøffe tider, og det har vært et nært tillitsforhold mellom oss, sier Løken om kameraten som nå altså er tiltalt for å ha forsøkt å drepe ham.

Den tiltalte sitter og ser vekselsvis i bordet og på Løken mens han forteller om deres tidligere vennskap. Aktor stiller etter hvert spørsmål om de tidligere vennenes bruk av alkohol og andre rusmidler.

Løken forklarer at selv kun drakk alkohol, men at han var kjent med at den tiltalte av og til «røyket jointer». Han legger likevel vekt på at ordene som beskriver vennen når han ruset seg var «rolig og reflektert».

Aktor kommer etter hvert inn på en hendelse den tiltalte tidligere skal ha fortalt Løken om, fra før de to flyttet sammen i Pilestredet. Løken forteller at den tiltalte da skal ha vært i «en psykoselignende tilstand» etter å ha røyket mariuhana, men er usikker på om han har denne beskrivelsen fra det den tiltalte har fortalt ham, eller rettsdokumenter.

– Det fornærmede har forklart om tiltaltes rusbruk er et element i den vurderingen retten må gjøre, og vi vil få flere andre som vil få spørsmål for å belyse dette, sier statsadvokat Carl Graff Hartmann til NRK.

Første gang på to år

23-åringen erkjenner å ha angrepet vennene med kniv, men hevder han var psykotisk og bare husker bruddstykker av det som skjedde.

Like før klokken 08.50 ankom Løken rettsal 250 i Oslo tingrett. Via sin forsvarer opplyser han at han ønsker å stille opp med navn og bilde i forbindelse med saken. Løken, som skal vitne mandag, har fortsatt et tydelig arr på halsen etter knivskadene.

Like etter Løken kom den drapstiltalte 23-åringen inn i rettslokalet. Han finner sin plass sammen med forsvarer Harald Stabell, på benken rett overfor Løken. Det er da første gang de to ser hverandre igjen etter halloween-helgen 2011.

Begge de to tidligere kameratene virker preget av situasjonen. Mens Løken stort sett holder blikket ned mot pulten foran seg og rettsdokumentene, ser den tiltalte rett fram.

Taxi ved åsted for knivdrap

Den skadde 24-åringen ble fraktet vekk fra åstedet i en taxi. Snarrådighet fra taxisjåføren kan ha reddet livet hans.

Foto: Svein Gustav Wilhelmsen

Andreas Nilstad

Andreas Nilstad ble drept av barndomskameraten i Oslo for nesten to år siden.

– Erkjenner de faktiske forhold

Den tiltalte svarer kort og fattet på dommerens spørsmål om personalia. Som bostedsadresse oppgir han åstedet for drapet, i Pilestredet i Oslo, men legger til at han for tiden er varetektsfengslet.

Statsadvokat Carl Graff Hartmann leser dermed opp tiltalen, før 23-åringen blir bedt om å ta stilling til straffskyld.

– Jeg erkjenner de faktiske forholdene, men ikke straffskyld, svarer han med klar stemme.

– Han erkjenner de faktiske forhold, men mener han må ha vært psykotisk da det skjedde. Han innrømmer å røyket litt mariuahana denne natten, men mener at dette ikke var årsaken til psykosen, utdyper Stabell senere.

Fikk «åpenbaring»

Statsadvokaten begynner deretter å redegjøre for hva politiet mener skjedde natt til 30. oktober 2011. Hartmann forteller at det hadde vært halloween-feiring i leiligheten. Den tiltalte og en annen person som bodde i leiligheten ble igjen, mens de andre dro ut på byen.

I mellomtiden skal den tiltalte ha drukket alkohol og «røyket en joint», før han gikk og la seg. På et tidspunkt skal han ifølge sin egen forklaring ha våknet og følt seg engstelig. Han forsøkte da å roe seg ned ved å lese i biblen.

Dette skal ha ført til en form for «åpenbaring» for den tiltalte. Denne innebar blant annet at han skulle ta livet av de to kameratene, som hadde kommet hjem fra byen og lå og sov i et annet rom i leiligheten.

I basketaket som fulgte ble Andreas Nilstad drept, og Marius Løken påført 15 knivstikk. Den tiltalte har i avhør sagt at han husker å ha stukket Nilstad to ganger, og Løken en gang.

Etter dette hevder han at han ikke husker noe, før han kom til seg selv i portrommet i bygården. Han hadde da selv knivskader på kroppen. Politiet mener disse skadene er selvpåførte.

På et tidspunkt kom også en nabo til gangen, der den tiltalte skal ha sittet på huk over Løken. Naboen ropte noe, som fikk den tiltalte til å reise seg opp, før han løpe etter naboen med kniv. Naboen klarte å komme seg inn i sin egen leilighet, der han låste døren og ringte politiet.

Ifølge aktor skal dette ha gitt Løken mulighet til å unnslippe, og med flere alvorlige kutt kom han seg til en taxi på utsiden.

– Ikke overlevd uten behandling

Løken ble fraktet vekk fra det blodige åstedet i taxien, med skader både mageregionen, hodet og hjertet. I tiltalen heter det at han ikke ville overlevde dersom han ikke umiddelbart hadde fått medisinsk behandling.

24-åringen, som var venn av både den tiltalte og drepte, har tidligere uttalt at han mistet to venner Halloween-helgen i 2011. En snarrådig taxisjåfør som stod parkert utenfor bygården der hendelsen skjedde, bidro trolig til at han selv ikke døde. 24-åringen var så skadet at det tok uker før han kunne la seg avhøre.

Først i dag møtte han igjen sin gamle kamerat, som nå er tiltalt for drap.

Spurte om noen hadde dødd

Den 23 år gamle tiltalte mannen ble pågrepet på åstedet og måtte selv til behandling for knivskader etter hendelsen. Han er også tiltalt for å truet en tredje person, en nabo, med kniv. 23-åringen har i avhør tilstått at det var han som påførte Nilstad de dødelige stikkene. Dette opplyste hans forsvarer Harald Stabell til NRK noen uker etter drapet.

Den tilalte var også lenge selv for skadet til å la seg avhøre av politiet. Det første han skal ha spurt om da han møtte sin advokat Harald Stabell etter hendelsen, var om noen av vennene «hadde dødd».

Uenige om tilregnelighet

Etterforskningen av drapssaken har tatt over ett år, til tross for tilståelsen fra 23-åringen.

Mye skyldes de spesielle omstendighetene i saken. Da politiet kom til stedet natt til 30. oktober 2011 fant de inngangspartiet fullt av blod.Noen hadde også skrevet «Gud» med store bokstaver på den ene veggen.

23-åringen som har tilstått i saken har vært gjenstand for omfattende rettspsykiatriske vurderinger. De første sakkyndige som vurderte ham endret konklusjonen sin underveis, de mente først at mannen ikke var psykotisk da drapet skjedde, men snudde senere etter å ha levert en tilleggsvurdering.

Usikkerheten førte til at to nye sakkyndige ble oppnevnt, men heller ikke disse klarte å bli enige om en felles konklusjon. Dermed blir det trolig opp til retten å vurdere om 23-åringen skal dømmes til fengselsstraff eller tvungent psykisk helsevern. Statsadvokaten har tatt forbehold om at det kan legges ned påstand om tvungent psykisk helsevern for 23-åringen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger