NRK Meny
Normal

Fokuserer på datteren for å komme seg videre

OSLO TINGRETT (NRK.no): Line Sørenmo sier datteren gir henne styrke til å komme gjennom hverdagen etter at kjæresten Andreas Nilstad døde.

Line Sørenmo

Line Sørenmo sier det er tøft å se kameraten som drepte kjæresten Andreas Nilstad i retten.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Mandag begynte rettssaken mot 23-åringen som er tiltalt for drapet på kameraten Andreas Nilstad (22), og drapsforsøk på Marius Løken. På benken blant de fornærmede sitter Line Sørenmo (24), som var Nilstads kjæreste da han ble drept.

Sørenmo sier det er en lettelse å være i gang med rettssaken, nesten to år etter at kjæresten ble drept i Pilestredet i oktober 2011.

Fra fornærmetbenken fikk hun mandag høre grufulle detaljer om de siste minuttene Nilstad var i live, da den tiltalte angrep ham og en sovende Løken i leiligheten i Oslo. Sørenmo sier at beskrivelsene fører til at «alt kommer tilbake».

– Det veldig mye føleleser involvert, sier Sørenmo, og forklarer at Løkens beskrivelse har gitt henne en bedre forstålse av hva som skjedde da kjæresten ble drept.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Andreas Nilstad

Line Sørenmo og kjæresten Andreas Nilstad, som ble drept i oktober 2011. Nå oppdrar Sørenmo datteren Nilstad aldri fikk se alene.

– Synes nesten synd på ham

Sørenmo brast i gråt da kameraten Marius Løken fortalte om sitt vennskapsforhold til den tiltalte og Nilstad, men er fattet når hun møter NRK i en pause i rettssaken.

– Hvordan er det å se den tiltalte?

– Det er tøft, men jeg sitter med en følelse av at jeg nesten synes litt synd på ham. Jeg ser at han har det tøft, men det synes jeg også han skal ha, sier Sørenmo.

24-åringen sier det vil bli godt å komme seg videre fra rettssaken, og kaller den slutten på et kapittel. Sørenmo er klar på hva som er viktig for henne for å bearbeide det som har skjedd. Kort tid før drapsnatten fikk hun nemlig vite at hun ventet barn med Nilstad.

Fokuserer på datteren

Nå er datteren Natalie (1) et viktig holdepunkt i Sørenmos liv.

– Fokuset er på datteren vår, som har kommet seg i barnehage. I tillegg begynner jeg med studier igjen til høsten, sier Sørenmo.

I sin forklaring mandag sa også Marius Løken at Nilstad hadde vurdert å ikke bli med ut på byen den fatale lørdagen i oktober, fordi han nettopp hadde fått vite at han skulle bli far.

Den 23 år gamle tiltalte mannen ble pågrepet på åstedet og måtte selv til behandling for knivskader etter drapsnatten. Han er også tiltalt for å truet en tredje med kniv. 23-åringen har i avhør tilstått at det var han som påførte Nilstad de dødelige stikkene. Dette opplyste hans forsvarer Harald Stabell til NRK noen uker etter drapet.

Den tilalte var også lenge selv for skadet til å la seg avhøre av politiet. Det første han skal ha spurt om da han møtte sin advokat Harald Stabell etter hendelsen, var om noen av vennene «hadde dødd».

Uenige om tilregnelighet

Etterforskningen av drapssaken har tatt over ett år, til tross for tilståelsen fra 23-åringen. Han erkjenner imidlertid ikke straffskyld, og mener han var psykotisk da drapet skjedde.

Saken er spesiell, også når det gjelder brutalitet. Da politiet kom til stedet natt til 30. oktober 2011 fant de inngangspartiet fullt av blod.Noen hadde også skrevet «Gud» med store bokstaver på den ene veggen.

23-åringen som har tilstått i saken har vært gjenstand for omfattende rettspsykiatriske vurderinger. De første sakkyndige som vurderte ham endret konklusjonen sin underveis, de mente først at mannen ikke var psykotisk da drapet skjedde, men snudde senere etter å ha levert en tilleggsvurdering.

Usikkerheten førte til at to nye sakkyndige ble oppnevnt, men heller ikke disse klarte å bli enige om en felles konklusjon. Dermed blir det trolig opp til retten å vurdere om 23-åringen skal dømmes til fengselsstraff eller tvungent psykisk helsevern. Statsadvokaten har tatt forbehold om at det kan legges ned påstand om tvungent psykisk helsevern for 23-åringen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger